
FC Lahti on 1996 perustettu lahtelainen jalkapalloseura, jonka toiminta ulottuu Veikkausliigassa pelaavasta edustusjoukkueesta tuhansien lasten ja nuorten liikuttamiseen, syrjäytymisen ehkäisyyn sekä tiiviiseen yhteistyöhön kumppaneidemme ja kotikaupunkimme Lahden kanssa, jotta jokainen pääsee peliin mukaan.
Otamme vakavasti niin tavoitteemme vakiinnuttaa paikkamme yhtenä Veikkausliigan kärkiseuroista kuin olla Suomen paras seurayhteisö.
Tavoitteemme saavuttaminen tarkoittaa jatkuvaa työtä sekä lahtelaisen huippu-urheilun että pallon ympärille kerääntyvän yhteisöllisyyden, osallisuuden ja ilon kehittämiseksi.
Keväällä 2023 tiivistimme tavoitteemme lupaukseksi, jonka haluamme kaikkien muistavan: Pallo on meillä.
Meidät se haastaa pelaamaan suomalaista huippujalkapalloa, joka luo vetovoimaa niin FC Lahdelle seurana kuin jalkapallolle viihdyttävänä, kiinnostavana ja stadionit täyttävänä lajina. Niin ikään se haastaa meidät toimimaan seurana niiden asioiden eteen, joita haluamme tässä yhteiskunnassa edistää: kaikenikäisten liikuntaa ja sen iloa, osallisuutta ja syrjäytymisen ehkäisyä, tasa-arvoa, yhdenvertaisuutta ja reilua peliä sekä jalkapallon vaikutusvaltaa globaalisti tärkeiden asioiden vastuullisena edistäjänä.
Lupaus ei kuitenkaan velvoita vain meitä vaan kaikkia, jotka haluavat toimia samojen tavoitteiden eteen: Pallo on meillä – play your part.

Sosiaalinen vastuu
Lahtelainen jalkapalloperhe, FC Lahti, FC Kuusysi ja FC Reipas, tuottavat talousalueellaan vuosittain 17,7 miljoonan euron hyödyt (UEFA SROI). Kolmen seuran jalkapalloyhteisö liikuttaa vuosittain lähes 2700 lasta ja nuorta. Toimintaa on toteuttamassa yli 400 vapaaehtoistoimijaa.
Lahtelaisten jalkapalloseurojen perustoiminta sekä laajamittainen yhteistyö seudun koulujen ja päiväkotien kanssa ehkäisee muun muassa syrjäytymistapauksia. FC Lahden, FC Kuusysin ja FC Reippaan sosiaalisten hyötyjen kokonaissumma on vuositasolla 3,4 miljoonaan euroon. Pottia kasvattaa seurojen järjestämä koulutus sekä koulupoissaolojen väheneminen. Syrjäytymistapauksia ehkäistään vuodessa 49 kappaletta.
Yhteistyö kasvatusalan kanssa toimii reilulla 50 päiväkodilla ja 20 koululla. Liikuntakerhoissa osallistujia on reilut 300 ja kiertueet tavoittavat vuodessa yli 7000 lasta. Koulutustoimintakin on laajaa. Vuosittain seurayhteisön erityyppisiin koulutuksiin osallistuu 336 valmentajaa ja 74 toimihenkilöä.

FC Lahdella on lahtelaiseurojen lisäksi 13 yhteistyöseuraa, joihin se tarjoaa mm. valmennuskoulutusta.
Taloudellinen vastuu
Lahtelaisen jalkapalloperheen FC Lahti, FC Kuusysi ja FC Reipas suora taloudellinen vaikutus talousalueella on lähes 6 miljoona euroa vuositasolla pitäen sisällään pelaajien käyttämät eurot ruokaan, juomaan, matkoihin, varusteisiin sekä palkkiot.
Seurat työllistävät yhteensä koko- tai osa-aikaisesti jalkapallotoimialalle 141 henkilöä ja päätoimisia työntekijöitä seuroissa on yhteensä 49. Seurat maksavat vuositasolla vuokria lähes 350 000 euroa.
Yhteiskunnallinen vastuu
Lahtelaisfutiksen terveydelliset hyödyt lasketaan suurelta osin sairauksien ennaltaehkäisemisen kautta ja vuositasolla säästöt terveydenhuollossa ovat 8,1 miljoonaa euroa. Seurojen perustoiminta ehkäisee vuositasolla sydän- ja verisuonisairauksiin, diabetekseen, mielenterveyteen ja dementiaan liittyviä sairauksia 116 tapauksen verran. Leijonanosan kahmaisee diabetes (57 kpl) ja masennus (21 kpl).
Terveydellisten hyötyjen lopputulemaa vähentää harjoittelussa sekä otteluissa tapahtuvat loukkaantumiset ja vammat. Vahinkokuluista kertyy miinusmerkkiä noin 40 000 euroa vuosittain.
FC Lahdella on myös vuosia jatkunut yhteistyö Lahden Iceheartsin, Hopen ja Lahden ensi- ja turvakodin kanssa. Yhdessä kumppaneidensa kanssa FC Lahti on voinut tarjota heikoimmassa asemassa oleville lapsille ja nuorille elämyksiä ja mahdollistanut muun muassa vähävaraisten lasten osallistumisen FC Lahden otteluihin yhdistysten kautta.
Ympäristövastuu
FC Lahden seurayhteisö laati ensimmäisenä Suomessa 1990-luvun loppupuolella oman ympäristöohjelmansa. Sen pyrkimyksenä on yhä vaikuttaa positiivisesti jalkapalloilussa mukana olevien lasten ja nuorten, sekä heidän vanhempiensa suhtautumiseen ja asenteisiin elinympäristönsä hyvinvointia kohtaan.
Vuosien varrella FC Lahden seurayhteisön ympäristöohjelmassa on paneuduttu muun muassa kestävään liikkumiseen, kierrätykseen ja jätteen määrän vähentämiseen. Vuonna 2021 FC Lahti oli mukana Lahden ympäristöpääkaupunkivuodessa edistämässä tietoisuutta kasvis- ja läihruoan hyödyistä pelaajiensa kautta ja tätä kautta mukana edistämässä lahtelaisten valmiuksia elää elämää, joka ei tuota hiilidioksidi päästöjä.
Lähitulevaisuudessa lahtelaisen jalkapalloperheen tavoitteena on siirtyä toimimaan Kisapuiston uusitulle ympäristöystävälliselle jalkapallostadionille.
FC Lahden ottelutapahtumissa ympäristöstä huolehtimiseen on kiinnitetty huomiota. Syntyvän jätteen määrää on pystytty vähentämään merkittävästi ja syntynyt jäte myös lajitellaan. Mahdollista hävikkiruokaa on kyetty tarjoamaan tahoille, jotka saavat jaettua ruokaa eteenpäin. Lisäksi FC Lahti pyrkii hyödyntämään ottelutapahtumatarjoiluissaan paikallisia tuottajia.
Joukkueen arjessa ympäristöön kiinnitetään huomiota muun muassa liikkumisessa. Yhteistyökumppani Reissu Ruoti tekee töitä, jotta kuljetusten hiilijalanjälki on mahdollisimman pieni. Arkiliikkumisessaan Lahdessa pelaajat liikkuvat pitkälti jalan tai polkupyörällä. FC Lahden peliasut ja muut varusteet toimittaa adidas ja adidaksella on laaja ympäristöohjelma. Esimerkiksi FC Lahden peliasut ja suurin osa varusteista valmistetaan kierrätettävästä materiaalista.
FC Lahti on koko historiansa ajan ollut monikulttuurinen yhteisö. Jalkapallo lajina on yhteinen kieli ja ihmisiä yhdistävä peli ympäri maailman.
FC Lahti haluaa tarjota kaikille ihmisille, riippumatta etnisestä taustasta, ihonväristä, sukupuolesta, seksuaalisesta suuntautumisesta tai uskonnosta täsmälleen samanlaiset mahdollisuudet osallistua jalkapallotoimintaan.
PELISÄÄNNÖT FC LAHDEN TOIMINNASSA
FC Lahdessa ei suvaita:
– Rasismia
– Väkivaltaista käytöstä
– Syrjintää
– Yleisesti huonoa käytöstä
– Alatyylistä nimittelyä
FC Lahdessa:
– Tulee jokaisen sitoutua pelisääntöihin
– Tulee jokaisen tuntea olonsa turvalliseksi
– Hyväksytään erilaisuus
– Ollaan suvaitsevaisia
– Saa jatkossakin kannustaa ja ilmaista oman mielipiteensä
FC Lahti tuomitsee jyrkästi kaikenlaisen syrjinnän, rasismin ja fyysisen ja verbaalisen väkivallan. Emme hyväksy tapahtumissamme tai meihin liittyvissä sosiaalisissa ja muissa medioissa mitään etnisyyteen, vakaumukseen, uskontoon, kansalaisuuteen tai seksuaaliseen suuntautumiseen liittyvää häirintää. Puutumme aktiivisesti kaikkeen häiritsevään käytökseen.