OTTELUENNAKKO: Kohtalona taivas vai helvetti – liigakarsinnat alkavat

Keskiviikko on pelipäivä ja isojen panosten liigakarsinnat starttaavat. Veikkausliigassa karsijanpaikalle jäänyt FC Lahti matkaa ruotsinkielisen Pohjanmaan ytimeen Pietarsaareen Ykkösliigan hopeajoukkueen FF Jaron vieraaksi. Ottelun teema on selvä – tulos tai ulos. Koko kamppailu liigapaikasta suorana Ruudusta.

Lauantain pettymys käsitelty

FC Lahti kamppaili viime lauantaina suorasta säilymisestä Hiihtiksellä sarjasta putoamisensa jo varmistanutta Ekenäs IF:iä vastaan. Lahti hallitsi kamppailua ensimmäisen jakson ajan, mutta ei saanut kuparista rikki. Toisella jaksolla EIF otti hallinnan. Osku Maukonen joutui venymään muutamaan otteeseen. Lahti sai vielä lopussa lyhyen hyvän jakson, mutta maali jäi Hiihtiksellä syntymättä Matias Vainionpään puskun pysähtyessä vastustajan maaliviivalle. Pisteet tasattiin maalittomalla tuloksella. IFK Mariehamn voitti oman ottelunsa Oulussa, joten se tiesi Lahden joutumista liigakarsintoihin. Lauantain pettymys on nyt käsitelty ja joukkue on valmistautunut taistelemaan liigapaikasta pidemmän kaavan kautta.

Liigakarsinnat ovat oma maailmansa. Kaksiosaisessa otteluparissa ei ole käytössä enää vierasmaalisääntöä. Ratkaisu haetaan tarvittaessa aina rangaistuspotkukilpailusta asti. Otteluparissa on myös käytössä videoerotuomari eli VAR. Yksi liukastuminen, yksi taklaus tai yksi syöttö voi ratkaista tiukan otteluparin ja liigapaikan.

Lahti pääsee lähtemään Pietarsaareen varsin hyvässä terveystilanteessa. Varmasti sivussa on vain Julius Tauriainen. Daniel Koskipalo ja Eemil Laamanen ovat harjoitelleet jo hetken muun joukkueen mukana, mutta kaksikon pelikunto on vielä kaukana optimaalisesta. Valmennusjohto saa jälleen käyttöönsä pelikieltonsa kärsineen Jordão Cardoson ja flunssasta toipuneen Felix Straussin. FC Lahden päävalmentaja Ricardo Duarte on ollut karsinnoissa ennenkin, joten hän tietää, mitä niissä vaaditaan.

– Karsintaotteluissa moni luulee, että liigajoukkueella on helpompaa. Itse näen asian päinvastoin. Joukkue, joka joutuu karsintoihin on ollut läpi kauden vaikeuksissa. Ykkösliigasta karsintoihin pääsevä joukkue on puolestaan voittanut ja saanut onnistumisia läpi kauden. Minulla on kokemusta näistä peleistä ja nämä eivät ole normaaleja Veikkausliigan tai Ykkösliigan otteluita. Henkisillä jutuilla on iso merkitys. Tällä ottelulla on myös suorat vaikutukset toiseen otteluun. Meillä ei ole varaa sooloiluun, vaan meidän pitää noudattaa pelisuunnitelmaa, jotta pääsemme tavoitteeseemme, Duarte ennakoi.

FC Lahden keskikenttämies ja yksi Lahden edellisten liigakarsintojen sankareista Eemeli Virta alleviivaa Duarten tapaan pelisuunnitelman tärkeyttä. Virta tietää, mitä karsintaottelut ovat ja miten joukkueen saa sytytettyä niihin. Hän kiittää myös kannattajia, jotka ovat kulkeneet joukkueen mukana läpi vaikean kauden.

– Avainasia on, että pysymme pelisuunnitelmassamme ja uskomme itseemme. Nyt vain näillä kahdella pelillä on merkitystä. Kannattajilla on ollut loistava meno läpi kauden ja kiitos jokaiselle, joka matkustaa Pietarsaareen. Kannattajien tuki on tärkeää, jotta saamme vastustajan kaadettua. Henki tulee, kun tietää, mitä nämä pelit ovat ja mitä seura merkitsee. Laitamme kaiken likoon, Virta kertoo.

Jaro hyökkää terävästi

Kotijoukkue FF Jaro varmisti Ykkösliigan toisen sijan viime lauantaina kaatamalla kotonaan Salon Palloilijat puhtaasti 3–0. Jaron maaleista vastasivat Severi Kähkönen, Edvin Crona ja Joni Remesaho. Voiton myötä pietarsaarelaiset pääsivät karsintaan kahden pisteen erolla vielä heinäkuussa edellä olleeseen JIPPOon nähden. Lopulta Jaro oli sarjan toiseksi eniten maaleja tehnyt joukkue ja maalintekijöitä löytyi laajalla rintamalla.

Jaro pyrkii pelaamaan varsin suoraviivaisesti. Ruotsalaiskärki Edvin Crona liikkuu laajalla säteellä ja hän kykenee juoksuillaan puhkomaan vastustajien linjoja. Myös laiturit Joni Remesaho ja Jim Myrevik liikkuvat älykkäästi ja kaventavat herkästi luoden tilaa laidoille. Myös Severi Kähkönen voi pelata laidalla tai keskikentän hyökkäävässä roolissa. Erikoistilanteissa Jarolla on nostaa kokoa vastustajan hyökkäyspäähän jatkamaan Sergei Eremenkon laatupalloja maaliverkkoihin.

Jaron puolustuslinjan ja maalivahti Sergei Lazarevin väliin jää usein tilaa ja Lazarev joutuu usein venymään reaktiotorjuntoihin. Laitapuolustajat Sami Sipolan johdolla nousevat toistuvasti tukemaan hyökkäyksiä ja se jättää tilaa laidoille. Toisaalta hitaissa hyökkäyksissä Jaro pyrkii monesti löytämään tilaa laidoille käyttämällä palloa keskellä Adam Widjeskogilla tai Eremenkolla. Laidoilta lähtee usein aikaisia keskityksiä, joiden kanssa Lahti saa olla tarkkana. Kolmantena keskikentällä häärii mahdollisesti Michael Ogungbaro tai Ogungbaron tippuessa toppariksi Markus Kronholm, joka tuo kaukolaukauspelotetta. Jaron oma kasvatti Kronholm on tehnyt liigadebyyttinsä Lahtea vastaan kauden 2010 avauksessa lumisella Hiihtiksellä, joten kokeneelta keskikenttämieheltä löytyy kokemusta myös lahtelaisten kurittamisesta. Lahti saa olla tarkkana omalla rangaistusalueellaan, jotta syksyn liukkaudessa ei käy vahinkoja.

Jaro on ollut tänä vuonna vahva kotonaan. Ainoastaan Turun Palloseura ja Ykkösliigan voittanut KTP onnistuivat hakemaan Pietarsaaresta kauden aikana täyden pistepotin. Lahden vierassaldo on puolestaan surullinen, sillä kauden ainoat vierasvoitot ovat tulleet Liigacupista ja Suomen Cupista. Lahtelaisilta vaaditaan täydellistä onnistumista, jotta ensimmäinen vierasvoitto kuukausiin näkee päivänvalon.

Sama kauhutarina 25 vuotta sitten

FC Lahti ja FF Jaro ovat kohdanneet toisensa liigakarsinnoissa aikaisemminkin. Lahden sekava ensimmäinen liigakausi vuonna 1999 johti karsintaan, jossa vastaan asettui Jaro. Pietarsaaressa Lahti joutui kapealla ryhmällä puolustustaisteluun, joka päättyi lahtelaisittain hieman onnekkaasti maalittomaan tasapeliin. Kotona lahtelaisten unkarilaiskolossi Péter Kovács revittiin rangaistusalueella kumoon ja Lahti sai rangaistuspotkun. Kapteeni Jarkko Koskinen upotti ottelun alkupuoliskolla lopulta ratkaisevaksi jääneen osuman pilkulta ja Lahti säilyi liigassa täpärästi. Koskinen on muistellut otteluparia muutama vuosi takaperin ja haastattelun pääset lukemaan tästä.

Lahti oli karsinnoissa myös kaksi vuotta takaperin ja myös silloin lahtelaiset aloittivat vieraskentällä tasapelillä, tällä kertaa Turun Palloseuraa vastaan. Loorents Hertsi iski ottelun avausmaalin Eemeli Virran loistavasta esityöstä. TPS tuli tasoihin ja ratkaisu jäi Lahteen. Jälleen ottelun avausmaali syntyi rangaistuspotkusta, kun Altin Zeqiri upotti Virran hommaaman rangaistuspotkun. TPS tasoitti viimeisellä kymmenminuuttisella, mutta Teemu Penninkangas survoi lisäajalla pallon verkkoon ja piti Lahden liigassa.

Liigakarsinnat palasivat ottelukalenteriin kymmenisen vuotta sitten ja ne on ehditty pelaamaan yhdeksän kertaa. Ensimmäinen osaottelu on ollut erittäin tasainen ja kahdeksan kertaa ensimmäinen ottelu on päättynyt tasatulokseen ja seitsemän kertaa ratkaisu on siirtynyt toiseen otteluun maalittomassa tilanteessa. Liigajoukkue on kyennyt voittamaan karsinnat neljästi, viimeiset kolme vuotta peräjälkeen.

FC Lahti ja Jaro ovat kohdanneet toisensa virallisissa otteluissa 35 kertaa. Lahti on voittanut otteluista 14 ja Jaro 13. Kolmessa edellisessä kohtaamisessa kaudella 2015 on päädytty 1–1-tasapeliin. Vaikka Lahti on edellä voitoissa, on Jaro tehnyt keskinäisissä otteluissa yhden maalin Lahtea enemmän. Maaliero 48–49 selittyy kaudella 2013 Pietarsaaressa kärsitystä rökäletappiosta. Jaro nappasi 7–1-murskavoiton kovassa vireessä olleesta lahtelaisnipusta.

Syksyinen Pietarsaari ei ole hymyillyt lahtelaisille kovin usein muutenkaan. Kauden 2007 päättänyt reissu rannikolle on jäänyt monen lahtelaisen painajaisiin. Sekä Tommi Vartiainen että Jere Halme katselivat punakorttia lyhyen ajan sisään ja Jaro murskasi Lahden lukemin 3–0. Toisaalta Lahden edellinen voitto Jarosta tuli Pietarsaaressa syksyllä 2014. Lahtelaiset hakivat pisteet Rafaelin kahden maalin säestämänä lukemin 4–0. Kahdesta muusta osumasta vastasivat Loorents Hertsi ja Tuco.

Uusia sankaritarinoita kirjoitetaan ja uusille jarkkokoskisille ja teemupenninkankaille on jälleen tarvetta tänä syksynä. Kuka vastaa huutoon?

FF Jaro – FC Lahti 23.10.2024 kello 18.30 Pietarsaaren keskuskentällä!

Paikalle matkaaville lahtelaisille on varattu oma katsomo ja sisäänkäynti Etelänummikadun ja Pietarinpuistikon kulmasta. Lisätietoja FC Lahden SLO:ilta Otto Roposelta ja Jesse Pannulalta.

Mikäli et matkaa paikan päälle, on kaupungin virallinen kisastudio Sporttiravintola Pelurissa Lanunaukiolla. Ottelu näkyy myös Pub Iloisessa Kulkijassa.

Ottelun kotisohville välittää Ruutu.

Sunnuntaina 27.10. pelattavan ratkaisevan kotiottelun liput myynnissä ennakkoon Tiketissä. Huomioithan, että tavallinen kausikortti ei sisällä liigakarsintaottelua. Kausikorttilaisille on kuitenkin lippuetu, jolla lippu karsinnan ratkaisevaan osaan on ostettavissa FC Lahden toimistolta Urheilukeskuksesta 10 euron etuhintaan. Toimisto on auki arkisin 10–16 (torstaina kello 17.30 asti).

Teksti: Tommi Leirilaakso

Kuva: Heidi Nokelainen