Liigakarsinta on oma maailmansa

FC Lahti on edellisen kerran pelannut liigakarsintaa kaudella 1999. Ensimmäistä liigakauttaan pelannut Lahti vajosi karsintaan jo muutama kierros ennen loppua. Karsintavastustajaksi tuli lopulta FF Jaro Pietarsaaresta. Pelikielloista ja loukkaantumisista kärsinyt Lahti saalisti Pohjanmaalla pelatusta ottelusta maalittoman tasapelin ja ratkaisu liigapaikasta jäi Lahteen.

Kotiottelussa syksyisellä Hiihtiksellä FC Lahti sai varsin alussa rangaistuspotkun ja monivuotinen kapteeni Jarkko Koskinen upotti sen varmasti. Lopulta maali riitti armottoman taistelun jälkeen liigapaikan uusimiseen FF Jaroa vastaan. FC Lahti -legenda Koskinen muistaa Jaro -otteluparin kuin eilisen.

– Ottelupari oli armotonta taistelua ja hienoudet jäivät vähiin. Meidän miehistömme oli aivan kaputt ja meillä taisi olla lopulta vain yksi osittain terve vaihtomies. Kummastakaan ottelusta ei jäänyt kuvaa, että olisimme dominoineet peliä. Jaro sai aina luotua jokaisesta rajaheitosta erikoistilanteen, koska heillä oli pitkiä sivurajoja heittänyt Robert Pell. Pietarsaaren ottelussa pallo meni jo liki meidän maaliin, mutta jotenkin selvisimme. Kotiottelussa saimme maalin varhaisessa vaiheessa ja minulla on muistikuvia, että heilläkään ei lopulta juuri maalipaikkoja ollut. Viimeisen ottelun jälkeen kopissa oli tunteet pinnassa, Koskinen muistelee.

Liigakarsinnat ovat oma maailmansa, sillä karsinnat pelataan kaksiosaisena tiiviiseen tahtiin. Syksyisillä kentillä 180 minuutissa myös sattumalla voi olla osansa. Vaikka tilanne on hermoja raastava, neuvoo Koskinen pelaajia myös nauttimaan suurten panosten peleistä.

– Liigakarsinta on oma maailmansa. Sitä ei voi verrata liigapeleihin. Valmistautumisesta lähtien kaikki on erilaista, sillä karsinnassa on kaksi osaa. Myös sattumalla voi olla osansa. Valmentajien ei tarvitse erikseen motivoida pelaajia, sillä kaikki syttyvät näihin otteluihin. Pelaajien tulisi pyrkiä nauttimaan näistä peleistä, vaikka paikka on tiukka. Pelaajien tulisi tehdä rohkeasti niitä asioita, jotka osaa hyvin ja jättää jännitys ja turha puristaminen pois, Koskinen neuvoo kokemuksella.

Myös yleisön kannustus näyttelee osuutta karsintaotteluissa. Tiiviillä tahdilla pelattaessa yleisön tuki voi auttaa pelaajia jaksamaan vielä yhden ylimääräisen spurtin tai liukutaklauksen ja tasaisessa otteluparissa juuri pienet asiat lopulta ratkaisevat, kumpi joukkueista pelaa ensi kaudella liigassa.

Kuva: Juha Tamminen