OTTELUENNAKKO: Hiihtiksen iltavaloissa ei puutu panosta

Torstai on pelipäivä ja Hiihtiksellä pelataan putoamiskamppailun kannalta äärimmäisen tärkeistä pisteistä. FC Lahti saa vieraakseen IFK Mariehamnin. Lahti on pisteen ja sijan perässä IFK:a, kun jäljellä on enää neljä kierrosta. Otteluisäntänä toimii Barona. Otteluliput ennakkoon myy Tiketti ja ottelu näkyy myös Ruudusta.

Pitkä tappioton putki poikki

Ennen Haastajasarjan alkua ja maajoukkuetaukoa FC Lahdella oli allaan kuuden ottelun tappioton putki. Putki ei kuitenkaan auttanut Lahtea nousemaan vielä pois karsijanpaikalta, mutta taistelu sarjapaikan uusimisesta tiivistyi. Edellä kierroksella Lahdella oli mahdollisuus nostaa pää pinnan yläpuolelle, sillä lahtelaiset kohtasivat samaan taisteluun ajautuneen AC Oulun. Syksyistä painiottelua muistuttanut kamppailu oli tasainen aivan ottelun loppuun asti, jolloin lukemat repesivät oululaisten 3–0-voitoksi. AC Oulu otti voitollaan viimeiselle neljälle kierrokselle massiivisen edun.

Tappiosta huolimatta putoamiskamppailu on edelleen tiukka. Suoran putoajan paikalla oleva Ekenäs IF nappasi edelliseltä kierrokselta pisteen ja nousi viiden pisteen päähän Lahdesta. Illan vastustaja on puolestaan pisteen edellä. AC Oulu kasvatti voitollaan piste-eron Lahteen viiteen pisteeseen. Tiukassa sarjatilanteessa jokainen piste on kultaakin kalliimpi, mutta Lahden pitää voittaa otteluita, jotta sarjapaikka säilyy mastojen juurella.

Ennen maajoukkuetaukoa Lahden pelaajisto otti osumaa urakalla Valkeakoskella. Mikko Viitikko ja Riku Selander ovat joutuneet harjoittelemaan yhä kevennetysti. Varmasti sivussa ovat vain pitkäaikaispotilaat Daniel Koskipalo, Julius Tauriainen ja Eemil Laamanen, mutta flunssa-aalto on ollut yhä Lahden kiusana. Lahden harjoitusviikkoa on kiusannut myös se, että koulujen välisten yleisurheilukisojen johdosta Lahti ei ole päässyt harjoittelemaan tutulla kotinurmellaan. FC Lahden päävalmentaja Ricardo Duarte uskoo, että kaikki tiedostavat ottelun tärkeyden vastustajaa myöten.

– Huomenna on iso ottelu. Tietysti kaikki sen tietävät vastustaja mukaan lukien. Ottelun voittajalla on mahdollisesti avaimet suoraan säilymiseen. Meidän tavoitteemme on ollut säilyminen ja siihen on kaksi tietä. Lyhyesti, sijoitumme kymmenenneksi ja voitamme huomenna. Huonompi tapa on jäädä karsijanpaikalla ja varmistaa sarjapaikka pitkän kaava mukaan. Meidän prioriteettimme on kerätä niin paljon pisteitä kuin mahdollista, Duarte alleviivaa.

Valmentajanvaihdos toi piristyksen

Vierailija IFK Mariehamn vaihtoi päävalmentajaansa juuri ennen joukkueiden edellistä kohtaamista. Vetovastuun ottanut Gary Williams on saanut lyhyessä ajassa IFK:n näyttämään jälleen joukkueelta, joka haluaa säilyä. Runkosarjan päätöskierroksella Grönvitt kaatoi AC Oulun vieraskentällä Adam Larssonin kahdella osumalla. Edellisellä kierroksella IFK taisteli Töölössä IF Gnistania vastaan loppuun asti, mutta pisteet jäivät Helsinkiin lukemin 2–1. Saarelaisten ainokaisen puski kulmapotkukuviosta Emmanuel Patut.

IFK saa otteluun tuoreita jalkoja, sillä pelikielloista vapautuvat tärkeät Moustapha Sabo ja Hugo Cardoso. Etenkin Hammarbystä lainalla oleva Sabo on ollut tärkeä lenkki saarelaisten keskikentän tasapainossa. Hän kykenee riistämää palloja kovalla prosentilla ja samalla hän on valmis pelaamaan palloa vauhdilla eteenpäin. Cardoso tuo puolestaan voimaa IFK:n hyökkäykseen, joka on takunnut tämän kauden aikana.

IFK on tuskaillut kauden aikana maalinteon kanssa. Adam Larsson on iskenyt kahdeksan osumaa ja se on lähes puolet IFK:n tekemistä maaleista. Tehe Olawale ja Sebastian Dahlström ovat osuneet kolmesti. Olawale ja Larsson kuitenkin taitavat maalinteon, joten lahtelaispuolustuksen tulee olla tarkkana koko pelin ajan, sillä yksikin pomppu voi ratkaista syksyisin paljon.

Tilastot Lahden puolella

FC Lahti ja IFK Mariehamn ovat kohdanneet tällä kaudella jo kolmesti. Liigacupissa Mukkulan kuplassa Lahti meni Colin Odutayon maalilla johtoon. Adam Larsson toi kuitenkin lisäajalla vierasjoukkueen tasoihin ja pisteet tasattiin lukemin 1–1. Toukokuussa Lahti pöllytti Hiihtiksellä IFK:a lukemin 3–0. Odutayo osui jälleen ja muista osumista vastasivat Julius Tauriainen ja Otso Koskinen. Saarella joukkueet päätyivät maalittomaan tasapeliin.

Historian saatossa joukkueet ovat kohdanneet virallisissa otteluissa 59 kertaa. Lahti on voitoissa edellä, sillä lahtelaiset ovat voittaneet 24 kamppailua. Tasapeliin on päädytty 20 kertaa. Maaliero lahtelaisille 85–68, joten Lahti lähestyy hiljalleen sadan maalin rajapyykkiä.

Keskinäisissä otteluissa on nähty vuosien saatossa paljon ulosajoja. Punakorttia ovat katselleet Paulus Arajuuresta Pekka Lagerblomiin. IFK:n Patrik Raitanen katseli toukokuun ottelussa punaista korttia ja viime kauden viimeisessä ottelussa IFK nappasi sarjapaikastaan taistellessa kaksi ulosajoa. Nähdäänkö Hiihtiksellä jälleen kuuma ottelu kenties kesän viimeisenä lämpimänä päivänä?

FC Lahti – IFK Mariehamn 19.9.2024 kello 18.00 Lahden stadionilla!

Otteluisäntänä toimii Barona.

Ennen ottelun alkua on lyhyt palkitsemisseremonia.

Ottelun ennakkoliput myy Tiketti. Liput porttien lipunmyyntikioskeilta 20 euroa. Ottelu on Premium-kausikorttilaisten etuottelu. Premium-kausikortilla ystävä sisään veloituksetta. Ystävälipun lunastaminen tapahtuu lipunmyyntipisteeltä.

VIP-pysäköinti stadionin yläparkkipaikalla. Muuten pysäköinti Messukeskuksen parkkipaikalla. Huomioithan, että pysäköintitilaa on rajallisesti. Suosithan saapuessasi kestäviä liikkumismuotoja. Mankeli-asema löytyy Salpausselän seisakkeen edestä. Pyöräparkkeja on puolestaan Suurhallin edustalla ja Hiihtosillan alla.

VIP-portti aukeaa puolitoista tuntia ennen ja muut portit aukeavat tuntia ennen ottelun alkua. Varauduthan turvatarkastuksiin.

Kotikannattajille on varattu oma sisäänkäynti hiihtosillan puoleisesta päädystä. Kotikannattajille on varattu paikat sektorista A7 ja A8. Junnufanikatsomo löytyy sektorista A5. Perheille on varattu paikat sektorin A5 yläosasta. Vieraskannattajien paikat löytyvät sektorista A1. Vieraskannattajille on toimitettu oma lippulinkki.

Junnufanipassin palkintoja jaetaan fanituotepisteeltä. Kymmenen leiman passilaisille on ottelun jälkeen mahdollisuus päästä tapaamaan FC Lahden joukkuetta. Kymmenen leiman passilaisia pyydetään saapumaan ottelun päätyttyä fanituotepisteelle.

Palvelualueella tarjolla Merosen makkaroita, Mytäjäisten kotileipomon lihapiirakoita, nachoja ja Mamma Marian pastaa. Lisäksi anniskelukioskeissa on harmaa juomatarjous.

Ottelun digitaaliseen käsiohjelmaan pääset tutustumaan ennakkoon tästä.

Ottelun etkot ja jälkipelit Pub Iloisessa Kulkijassa. Jälkipeleillä haastattelussa Benjamin Mulahalilović ja Felix Strauss.

Mikäli et pääse paikan päälle, näkyy ottelu myös Ruudusta.

Teksti: Tommi Leirilaakso

Kuva: Heidi Nokelainen