OTTELUENNAKKO: Sammuttaako Lahti Kipinän?

Keskiviikko on pelipäivä ja Hiihtiksellä juhlitaan juhannusetkoja. Etkoille yöttömän yön otteluun FC Lahti saa vieraakseen IF Gnistanin. Portit aukeavat kello 19.00 ja itse ottelu alkaa kello 21.00. Otteluliput ennakkoon myy Tiketti ja ottelun suorana kotisohville välittää Ruutu.

Maalihanoja hiljalleen auki

Kotijoukkue FC Lahti on keskellä härkäviikkoa. Viime keskiviikkona Lahti vieraili AC Oulun luona pohjoisessa. Oululaiset menivät ottelun alussa johtoon, mutta Luke Ivanovic iski juuri ennen taukoa Lahden tasoihin Michael Lópezin esityöstä. Heti toisen jakson alussa Ivanovic osui jälleen ja tällä kertaa esityön teki Lópezin ohella Julius Tauriainen. Ottelun lisäajalla AC Oululle tuomittiin kuitenkin rangaistuspotku ja pisteet tasattiin lukemin 2–2.

Sunnuntaina lahtelaiset vierailivat Suomen Cupissa Ykkösessä pelaavan Espoon Palloseuran kotona Espoonlahdessa. Lahti kierrätti ottelussa pelaajistoaan rajusti. EPS meni ottelun alussa johtoon komealla vapaapotkuosumalla, mutta Lahti kuittasi osuman heti perään ja paineli samalla ohi. Ensin Asaad Babiker jatkoi Colin Odutayon vapaapotkun verkon perukoille ja hetkeä myöhemmin Vilho Huovila sooloili lahtelaiset johtoon. Alle kymmenen minuuttia ennen loppua Lahtea vastaan tuomittiin jälleen rangaistuspotku ja ratkaisua jouduttiin hakemaan rangaistuspotkukilpailusta. Ratkaisu saatiin yhdeksännessä parissa. Ensin Osku Maukonen torjui espoolaisyrityksen ja perään nuorukainen upotti oman rankkarinsa kliinisesti verkkoon vieden Lahden seuraavalle kierrokselle.

Lahti on saanut kahdessa ottelussa hiljalleen maalihanoja auki ja hyökkäyspää on saanut pieniä onnistumisia. Samoja onnistumisia Lahti lähtee hakemaan myös yöttömän yön ottelussa. Riku Selanderin ja Samuel Pasasen korttitilit täyttyivät Oulussa, joten keskikentän kaksikko on sivussa keskiviikon ottelusta. Lisäksi varmasti sivussa ovat Bubacar Djaló, Topias Inkinen ja Daniel Koskipalo. FC Lahden päävalmentaja Toni Lindberg haluaa, että joukkue jättää kaikkensa kentälle ennen lyhyttä juhannustaukoa.

– Edellisestä liigaottelusta saimme Oulusta yhden pisteen matkaan. Cup-juna jatkui ja siitä on menty eteenpäin. Nyt olemme seuraavassa, ennen juhannustaukoa olevassa ottelussa, jossa haluamme laittaa kotiyleisön edessä kaikkemme likoon. Haluamme napata kolme pistettä. Olemme fokusoituneet energiseen ja kaikkensa antavaan FC Lahteen Cup-ottelun jälkeisinä päivinä. Pelaajat ovat vastaneet hyvin harjoituskentällä, Lindberg ennakoi.

Sammuuko kipinä Lahdessa?

Vierailija, sarjanousija IF Gnistan on napsinut alkukaudesta pisteitä tasaiseen tahtiin. Kipinä sai huilata viikonlopun, sillä joukkue tippui Suomen Cupista jo aikaisemmin. Viime keskiviikkona se puolestaan jäi liigassa kotiottelussaan Helsingin Jalkapalloklubin jyrän alle. Klubi vei paikallisottelusta voiton lukemin 4–0.

Kipinän yhtenä ongelmana kauden alussa on ollut puolustuspeli. Joukkue on onnistunut pelaamaan vain kertaalleen nollapelin. Ainoa nollapeli tuli kuitenkin mestarisuosikki Kuopion Palloseuraa vastaan toukokuun puolivälissä. Kipinän puolustuslinja on kokenut. Teemu Penninkangas, Jukka Raitala ja huomenna 35 vuotta täyttävä Juhani Ojala ovat laatupelaajia liigaan, mutta linjan yhtenä ongelmana on linjan taa jäävä tila, sillä kukaan kolmikosta ei ole tunnettu nopeudestaan.

Ylöspäin Gnistan pelaa varsin suoraviivaisesti. Keskikentällä peliä pyörittävä Roman Eremenko löytää laadukkailla syötöillään linjan taa kirmaavat Momodou Sarrin ja Joakim Latosen. Pitkissä kohdepalloissa kärjet Benjamin Tatar ja Jonas Enkerud ovat fyysisiä ja pystyvät voittamaan tilaa ja aikaa. Jo jonkin aikaa läpimurtoaan ylimmällä sarjatasolla hakenut Latonen on väläyttänyt alkukaudesta ja kuusi maalia viimeistellyt hyökkäyspään pelaaja on liigan maalipörssin kolmantena. Lahden on kuitenkin aika sammutta kipinä ja säästää juhannuskokon sytyttäminen vasta juhannusaattoon.

Kauden kolmas virallinen kohtaaminen

Joukkueet ovat kohdanneet tällä kaudella jo kahdessa virallisessa ottelussa ja yhdessä harjoitusottelussa. Liigacupissa Lahti haki 2–1-voiton Talista Colin Odutayon ja Michael Lópezin osumilla. Gnistanin ainokaisen iski David Agbo. Juuri ennen liigakauden avausta Kisapuistossa pelattu harjoitusottelu päättyi puolestaan 2–2. López ja Odutayo osuivat jälleen ja vierailijoilta maalinteossa onnistuivat puolestaan Tómas Castro ja Joakim Latonen.

Kesäkuun alussa pelatussa liigakamppailussa Oulunkylässä Latonen osui kahdesti. Lahtelaisten 1–1-tasoitusmaalista vastasi Pablo Andrade, joka oli ottelussa ensimmäistä kertaa avauskokoonpanossa. Esityön Andraden maaliin teki Odutayo.

Historian saatossa joukkueet ovat kohdanneet virallisissa otteluissa nyt kahdeksan kertaa. Ensimmäistä kertaa joukkueet kohtasivat jo kaudella 1997, jolloin Lahti haki Helsingistä 4–1-voiton Lucianon osuttua kahdesti. Yhteensä Lahti on voittanut viisi kertaa ja Gnistan kahdesti. Maaliero on lahtelaisten hyväksi 17–9 ja sitä on jälleen oiva paikka lisätä juhannusetkoilla Hiihtiksellä.

Joukkueissa pelaa toistensa kannattajille tuttuja pelaajia. Kipinän pelaajistosta löytyvät Lahdessa pelanneet Kristian Yli-Hietanen ja kulttipelaajaksi noussut Teemu Penninkangas. Kipinän kannattajat puolestaan muistavat Gnistanin paidasta Riku Selanderin ja Tommi Jäntin.

Sammutetaan yhdessä Oulunkylän Kipinä ja sytytetään juhannukseksi rakkauden kipinä!

FC Lahti – IF Gnistan 19.6.2024 kello 21.00 Lahden stadionilla!

Ottelun ennakkoliput myy Tiketti. Liput portilta 20 euroa. Ottelu on myös Veikkauksen Etuasiakkaiden 2in1-ottelu. Etuasiakasedun voi lunastaa tästä.

Juhannusetkot stadionilla alkavat kello 19.00. Luvassa on ennen peliä live-musiikkia, Subsoccer-kilpailu ja juomatarjouksia.

VIP-pysäköinti stadionin yläparkkipaikalla. Muuten pysäköinti Messukeskuksen parkkipaikalla. Huomioithan, että pysäköintitilaa on rajallisesti. Suosithan saapuessasi kestäviä liikkumismuotoja. Mankeli-asema löytyy Salpausselän seisakkeen edestä. Pyöräparkkeja on puolestaan Suurhallin edustalla ja Hiihtosillan alla.

Kotikannattajille on varattu oma sisäänkäynti hiihtosillan puoleisesta päädystä. Kotikannattajille on varattu paikat sektorista A7 ja A8. Junnufanikatsomo löytyy sektorista A5. Muistathan hakea leiman junnufanipassiin fanituotepisteeltä. Perheille on varattu paikat sektorin A5 yläosasta. Vieraskannattajien paikat löytyvät sektorista A1. Vieraskannattajille on toimitettu oma lippulinkki.

Perinteisten Merosten lisäksi palvelualueelta on saatavissa koko ottelutapahtuman ajan Mytäjäisten kotileipomon lihapiirakoita, nachoja, pizza ja Mamma Marian pastaa. Vaihtuvana ruokapalvelutarjoajana ottelu tapahtumassa tällä kertaa on Ruokamopo.

Mikäli et pääse paikalle, näkyy ottelu myös Ruutu-palvelussa.

Ottelun digitaalisen käsiohjelman pääset lukemaan tästä.

Teksti: Tommi Leirilaakso

Kuva: Heidi Nokelainen