Vastustajat esittelyssä

Veikkausliiga 2022

Veikkausliigassa pelataan tällä kaudella kaksinkertainen runkosarja, jonka jälkeen joukkueet jaetaan sijoitusten mukaan ylempään ja alempaan loppusarjaan. Loppusarjat pelataan yksinkertaisena sarjana. Yläloppusarjassa ratkotaan mestaruudet ja mitalistit. Alaloppusarjan huonoin putoaa Ykköseen ja toiseksi viimeinen joukkue karsii paikastaan. Alaloppusarjan voittaja ja yläloppusarjan sijoilla 3-6 olevat joukkueet pelaavat vielä pudotuspelit viimeisestä europaikasta.

AC Oulu

Karsinnan kautta sarjapaikkansa säilyttänyt AC Oulu lähtee toiseen liigakauteensa vahvistuneena. Oululaiset saivat pidettyä riveissään viime kaudella ihastuttaneen Dennis Salanovićin, jonka potkutekniikka hakee vertaistaan liigassa. Ouluun täksi kaudeksi siirtynyt Moshtagh Yaghoubi luo toisen kaukopelotteen. Päävalmentaja Ricardo Duarte on päässyt vaikuttamaan joukkueen rakennukseen ja pelityyliin viime kauden lopusta. Etenkin Michael López tekee hyökkäyspäässä töitä laajalla säteellä. Kokenut Rafinha toimii yhä oululaisten henkisenä selkärankana, jonka vieressä Miika Koskelan on hyvä kasvaa liigan tähtipelaajaksi. Oululaisten maalivahtiongelmaan löytyi ratkaisu Calum Wardin muodossa.

FC Haka

Teemu Tainion luotsaama FC Haka lähtee kirkastamaan viime kauden kahdeksatta sijaa. Haka sai pidettyä liigan parhaimpiin kuuluvan topparin Luiyi De Lucasin, joka on pelote myös erikoistilanteissa. Keskikenttää tasapainottaa hyvin viime kauden lopussa Hakaan liittynyt Donaldo Açka. Logan Rogerson, Lee Erwin, Stavros Zarokostas, Oliver Whyte taitavat maalinteon ja nuori Miro Salminen kyttää paikkaa näyttääkseen kykynsä. Maalivahtiosasto on Valkeakoskella kunnossa. Aatu Hakala nappasi viime kaudella ykköskassarin paikan kokeneelta Mika Hilanderilta, joka kuitenkin kykenee hyppäämään luukulle tarvittaessa koska tahansa.

Ilves

Suomen suurin seura jäi viime kaudella nuorella joukkueella niukasti ulos europeleistä. Tamperelaisten runko on pysynyt hyvin kasassa ja nuori joukkue on nyt vuoden kokeneempi. Ilves vahvistui hyökkäyspäässä nuorella Kai Meriluodolla ja kokeneella Tucolla. Kookas Jorn Vancamp tuo myös maalintekoon vaihtoehdon. Maailmalta Suomeen palannut Petteri Pennanen esitteli jo talvella potkutekniikkaansa ja Ilves tuleekin olemaan kesällä vaarallinen erikoistilanteissa. Päävalmentaja Toni Kalliolla on ensimmäisellä kokonaisella kaudellaan käsissään yllätysvalmis nippu.

HJK

Viime kauden päätteeksi mestaruutta juhlinut ja Euroopassa lohkovaiheeseen edennyt HJK on jälleen koonnut kasaan joukkueen, jolla kaikki muu kuin mestaruus on pettymys. Maajoukkuetähdet Pyry Soiri, Jukka Raitala ja Joona Toivio liittyivät jo ennestään nimivahvaan joukkueeseen. Liigasta Klubin väreihin vaihtoivat Arttu Hoskonen ja Murilo. Celticistä lainalla oleva maalivahti Conor Hazard taistelee liigan parhaan kassarin tittelistä. Puolasta Suomeen kesken viime kauden palannut Santeri Hostikka joutuu kilpailemaan peliajasta muun muassa Riskin veljesten kanssa. Härkämäinen Bojan Radulović taistelee maalikuninkuudesta.

FC Inter

Neljänneksi ja Eurooppaan viime kaudella yltänyt turkulainen FC Inter on uuden edessä, sillä kokeneet Henrik Moisander ja Timo Furuholm lopettivat uransa viime kauden päätteeksi. Inter menetti myös liki koko puolustuslinjansa ja keskikentän taiturin Taiki Kagayaman. Turkulaisten maalille saapui kertaalle Suomen mestaruuden torjunut Walter Viitala ja keskikentän taiturit Aleksi Paananen ja Petteri Forsell kykenevät ruokkimaan Benjamin Källmania ja Elias Mastokangasta. Espanjalainen David Haro on turkulaisten jokerikortti, joka voi nostaa Interin taistelemaan paikoista Euroopan kentille.

FC Honka

Viime kaudella yhdeksänneksi jäänyt FC Honka voitti tänä keväänä Liigacupin. Pettymykseen päättyneen kauden jälkeen joukkueen maalivahtiosasto meni uusiksi ja espoolaiset hommasivat uunille Maksim Rudakovin. Kevin Jansenin, Florian Krebsin ja Aleksandar Katanićin tuoma kansainvälinen kokemus riittää nostamaan nuorten pelaajien tasoa ja palauttamaan Hongan taisteluun Europaikasta. Nuorista pelaajista etenkin Agon Sadiku ja Niilo Saarikivi voivat lyödä itsensä läpi tulevalla kaudella. Duarte Tammilehto ja Lucas Kaufman ovat Hongan pelin kulmakiviä.

HIFK

Kuudenneksi viime kaudella yltänyt IFK yllätti viime kaudella suurimman osan kotimaisen jalkapallon seuraajista. Talven sekavista peleistä kuoriutui voittava joukkue, jonka kanssa myös paikalliskilpailija HJK oli vaikeuksissa. Nyt uuden valmentajan, Bernando Tavaresin alaisuudessa joukkueelta on lupa odotta paljon. Maalille saapunut Beto on kenties liigan kaikkien aikojen nimekkäimpiä hankitoja, sillä kokenut kassari on uransa aikana ollut mukana voittamassa Portugalin kanssa EM-pronssia. IFK-legenda Jukka Halme on saanut rinnalleen täksi kaudeksi myös Sergei Eremenkon, Eero Markkasen, Daan Klinkenbergin ja lopullista läpimurtoaan hakevan Maximus Tainion.

KuPS

Hallitseva Cup-mestari Kuopion Palloseura laittoi HJK:n viime kaudella tiukkaan mestaruustaistoon, joka ratkesi helsinkiläisten eduksi vasta viimeisellä kierroksella. Samaa on odotettavissa Simo Valakarin valmentamalta nipulta myös tällä kaudella. Johannes Kreidl venyy tälläkin kaudella pallojen tielle ja Otso Virtanen komppaa häntä. Puolustuksen kulmakivet Diogo Tomás ja Henri Toivomäki saavat Tony Miettisen kaltaisia nuoria kirittäjiä. Taitava keskikenttä Anton Popovitchin ja Latvian maajoukkuemiehen Jānis Ikaunieksin johdolla kykenee luomaan paikkoja Tim Väyryselle ja tarvittaessa Väyrynen luo myös paikkoja itse itselleen. Monipuolinen Clinton Antwi voi olla mestaruuden ratkaiseva palanen.

IFK Mariehamn

Daniel Norrménin kovasti uusiutunut miehistö lähtee parantamaan viime kauden kymmenennettä sijaansa. Joukkueen puolustus meni uusiksi ja saarelle talven siirtoikkunassa matkasivat muun muassa Jean-Christophe Coubronne ja Timi Lahti. Oskari Forsmanin korvaajaksi puolestaan saapuivat Elmo Henriksson ja Yann Fillion. Keskikentällä peliä pyörittää Maarianhaminaan palannut Robin Sid, joka kykenee ruokkimaan Vahid Hamboa ja Eero Tammista. Valmennustiimissä on mukana myös Jari Pyykölä, jolla on kokemusta niin mestaruus- kuin putoamistaistelusta. IFK tulee tänä vuonna olemaan mukana jommassa kummassa.

SJK

Muutaman vuoden tauon jälkeen Eurooppaan selvinnyt Seinäjoen Jalkapallokerho lähtee kauteen uuden valmentajan, Joaquín Gómezin alaisuudessa. Vaikka suuressa ringissä vaihtuvuus oli kovaa, avainmiehistä SJK menetti vain Pyry Hannolan ja Murilon. Denys Oliinik ja Jake Jervis jatkanevat maalitehtailuaan viime kaudesta. Chileläiset Diego Rojas ja Josepablo Monreal tuovat SJK:n peliin uuden ulottuvuuden. Maalivahti Jesse Östillä on iso vastuu koko puolustuspelin organisoinnista. Nuorten maajoukkueen hyökkääjä Jonathan Muzinga on pelannut jo läpi Kakkosen ja Ykkösen ja hän kärkkyy paikkaa tehdäkseen lopullisen läpimurtonsa suomalaisten tietoisuuteen.

VPS

Muutaman vuoden tauon jälkeen liigaan noussut Vaasan Palloseura joutuu taistelemaan tosissaan sarjapaikasta. Takavuosien maajoukkuetähden Jussi Nuorelan valmentama ryhmä sai riveihinsä arvokasta liigakokemusta maalivahti Oskari Forsmanin ja Vepsuun palanneen Jesper Engströmin muodossa. Sebastian Strandvall jakelee myös tulevalla kaudella nappikeskityksiä, mutta kykenevätkö Kalle Multanen ja Steven Morrissey laittamaan palloja pussiin. Trinidadin ja Tobagon maajoukkuemies Kareem Moses pärjäsi Ykkösessä hyvin, mutta hän on kokemuksestaan huolimatta liigassa vielä katsomaton kortti. Vasta 16-vuotias Gabriel Sillanpää voi tuoda vaasalaisille iloa jo tällä kaudella.

Teksti: Tommi Leirilaakso