UNIQUEkoti -OTTELUENNAKKO: Liigakausi alkaa Vaasassa

Keskiviikko on pelipäivä ja UNIQUEkoti tarjoaa otteluennakon. Pitkä, lähes puolen vuoden odotus on ohi, aurinko lämmittää jo säteillään kulkijaa ja Veikkausliigan kausi 2023 pyörähtää käyntiin huomenna. FC Lahti matkaa Pohjanmaalle länsirannikon helmeen Vaasaan, jossa lahtelaisia isännöi viime kauden yllättäjä Vaasan Palloseura.

FC Lahti pääsee reissuun lähes ehjällä kokoonpanolla

Pitkä talvikausi on taittunut kevääksi ja liigakausi alkaa huomenna. FC Lahti pelasi kenraalinsa viime keskiviikkona talvisessa Kisapuistossa FC Hakaa vastaan. Ottelun alku oli Lahdelle vaikea, mutta pelin edetessä myös lahtelaiset pääsivät peliin mukaan. Lopulta lahtelaiset pääsivät lähimmäs maalia, kun Juho Pirttijoki puski yläputkeen ja Irfan Sadik liippasi pallon aina maaliviivalle asti. Ottelu päättyi maalittomaan tasapeliin ja nollan pitäminen omassa päässä oli yksi suurimmista ilonaiheista.

Pitkään vierasreissuun joukkue matkaa jo tiistaina. Lahti pääsee reissuun lähes ehjällä kokoonpanolla, sillä varmasti sivussa ovat vain Lassi Järvenpää, Altin Zeqiri ja Mikko Kuningas. FC Lahden päävalmentajan Mikko Mannilan mukaan joukkue lähtee alusta asti taistelemaan pisteistä.

– Lähdemme liiga-avaukseen taistelemaan pisteistä. Haluamme siirtää kaiken hyvän talvikaudelta peliin. Uskon, että pelistä tulee fyysinen ja kova. Vastustajalla on uusia pelaajia, mutta tietyt asiat ovat varmasti saman kaltaisia kuin viime kaudella. Lähdemme hakemaan voittoa oman pelin ja omien vahvuuksiemme kautta, Mannila ennakoi.

Vaasan Palloseura oli lähellä täysosumaa

Illan vastustaja Vaasan Palloseura oli viime kaudella lähellä täysosumaa. Joukkue oli sarjan jälkeen kahdeksas, mutta eteni europaikkalopputurnauksen finaaliin. Finaalissa Haka oli lopulta vahvempi ja eteni europeleihin. Kausi oli kuitenkin viime kauden sarjanousijalle menestys.

Vepsu sai pidettyä viime kauden maalikuninkaansa Kalle Multasen. VPS:n hyökkäyspelin onnistuminen riippuukin paljon siitä, miten Multaselle saadaan toimitettua palloja rangaistusalueelle. Myös VPS-ikoni Steven Morrissey ja nuori lupaus Roni Hudd osaavat tehdä maaleja. VPS hankki vielä ennen kauden alkua hyökkäyspäähän Norjassa pelanneen Peter Godly Michaelin, josta voi olla vaasalaisille paljon iloa kauden aikana. Maalipaikkojen luomisessa suuri vastuu on Helsingin IFK:sta siirtyneellä Sávio Robertolla.

VPS:n puolustuslinjalla on suuri vastuu maalin puhtaana pitämisessä, sillä maalivahti Teppo Marttinen ei ole vielä onnistunut lyömään itseään läpi liigassa. Pitkänhuiskea toppari Mikko Pitkänen hallitsee ilmatilaa. Laidalla pelaavat Jesper Engström ja Tyler Reid tekevät töitä erinomaisesti molempiin suuntiin.

Vepsun talvikausi on sujunut kaksijakoisesti. Vaasalaiset sijoittuivat toiseksi viimeiseksi Liigacupin lohkossaan, mutta toisaalta Vepsu ei suostunut häviämään kuin kerran ja tasapelit sävyttivät seuran talvea. Vaasalaisten kenraali FF Jaroa vastaan päättyi 1—1-tasapeliin Multasen tasoittaessa ottelun aivan viimeisillä minuuteille. VPS on fyysinen joukkue, jonka kanssa Lahti saa taistella pisteistä ottelun loppuun asti.

Historiassa Lahti voitokkaampi

Joukkueet kohtasivat viime kaudella kolmesti. FC Lahden kotiottelu pelattiin poikkeuksellisesti Vaasassa ja VPS kylvetti Lahtea 5–0-lukemin. Lahti kuitenkin sai revanssinsa elokuussa Hietalahdessa, kun Chinedu Geoffrey iski kaksi maalia ja Altin Zeqiri avusti yhdellä osumalla. Lahdessa pelattu kotiottelu päättyi puolestaan Vepsun 2—0-voittoon.

Historian saatossa joukkueet ovat kohdanneet toisensa virallisissa otteluissa 52 kertaa. Lahti on voittanut otteluista 25 ja VPS 15. Maaleja lahtelaiset ovat iskeneet keskinäisissä otteluissa komeat 73. Vepsu on puolestaan osunut 56 kertaa.

FC Lahden riveissä VPS:a on edustanut laitakiituri Loorents Hertsi. Vaasalaisista puolestaan Lahtea on urallaan edustanut Kalle Multanen. Purevatko omat koirat vai löytyykö ottelupariin uusia ratkaisijoita?

VPS – FC Lahti 5.4.2023 kello 18.00 Lemonsoft Stadionilla!

Otteluennakon tarjosi UNIQUEkoti.

Kaupungin virallinen kisastudio on Sporttiravintola Pelurissa Lanun aukiolla!

Ottelu näkyy myös Ruutu-palvelussa.

Teksti: Tommi Leirilaakso

Kuva: Aleksi Tikkala