UNIQUEkoti -OTTELUENNAKKO: FC Lahti tarvitsee pisteitä

Keskiviikko on pelipäivä ja UNIQUEkoti tarjoaa otteluennakon. FC Lahden taistelu sarjapaikasta jatkuu ja vieraaksi Hiihtikselle saapuu samoista sijoituksista taisteleva Vaasan Palloseura. Otteluisäntänä toimii OP Päijät-Häme.

Pisteet erittäin tärkeitä lahtelaisille

Kotijoukkue FC Lahti lähti maajoukkuetauolle allaan karu 6–0-vierastappio IFK Mariehamnille. Lahti oli ottelussa vielä ensimmäisen jakson mukana, mutta IFK hurjasteli toisella jaksolla viisi osumaa ja kasvatti eroaan lahtelaisiin jo yhdeksään pisteeseen. Joukkue sai latailla muutaman päivän akkujaan henkisesti ja fyysisesti raskaan paluumatkan jälkeen, kunnes lahtelaiset aloittivat valmistautumisen huomiseen peliin. Maajoukkueissa edukseen esiintyivät Eduards Emsis ja Onni Hänninen.

Lahti on sarjassa yhä karsijan paikalla ja eroa ensimmäisen säilyjän paikalla olevaan Ilvekseen on seitsemän pistettä. Matkaa alas päin on puolestaan yhdeksän pistettä. Karsinnan välttäminen vaatii pisteitä lahtelaisille keskiviikon syysillassa. Illan otteluun Lahti lähtee varmasti ilman pelikieltoista Juho Pirttijokea. Lisäksi sivussa on Samuel Pasanen. Maajoukkueissa olleet pelaajat ovat palanneet jo Lahteen ja matkustamisesta ja fyysisestä rasituksesta huolimatta pelaajat ovat valmennusjohdon käytettävissä. FC Lahden päävalmentaja Mikko Mannila korostaa, että jaossa on taas erittäin tärkeitä pisteitä.

– Edellisen ottelun tulos oli raskas, kuten myös paluumatka oli henkisesti raskas. Saimme muutaman päivän latautua henkisesti ja fyysisesti, kunnes aloitimme valmistautumisen seuraavaan. Meidän pitää ehdottomasti pestä huomenna kasvomme. Meidän on tehtävä töitä paljon ja muistaa tehdä se kollektiivisesti. Huomenna on taas isot pisteet jaossa. Voitimme heidät jokin aika sitten, joten ei se tieto ainakaan hallaa tee. Siitä saamme hyviä aineksia ja se on hyvä referenssi. Tämä on kuitenkin taas uusi peli, Mannila kertoo.

VPS haluaa varmistaa sarjapaikkansa

Illan vierailija, nousijajoukkue Vaasan Palloseura on taistellut loppukauden tippumista vastaa Lahden tavoin. VPS on Ilveksen ohella seitsemän pistettä Lahtea edellä. Ennen maajoukkue taukoa Vepsu otti arvokkaan vierasvoiton juuri Ilveksestä ja jätti tamperelaiset taakseen maalieron turvin. Vaasalaiset nappasivat 3–2-voiton Kalle Multasen osuessa kahdesti. Voittomaaliksi jääneen kolmannen osuman iski Joonas Vahtera.

Multasen ja Vahteran lisäksi Ilves-ottelussa onnistui kookas hyökkääjä Tete Yengi, jolle merkittiin kaksi maalisyöttöä. Vepsu onkin onnistunut tällä kaudella maalinteossa jo 42 kertaa, joka on toiseksi eniten koko liigassa. Multanen taistelee sarjan maalikuninkuudesta ja hänellä on kasassaan 12 maalia. Yengi ja Aleksi Pahkasalo ovat puolestaan osuneet kuudesti.

Vaikka VPS on osunut toisessa päässä, niin omassa päässä on soinut myös taajaan. Vepsu on päästänyt 38 maalia. Vaasalaisten puolustuksen kulmakiviä ovat olleet maalivahti Oskari Forsmanin lisäksi kookas toppari Mikko Pitkänen ja Tyler Reed. Puolustajista hyökkäyksiä tukevat vahvasti Jesper Engström ja Luis Carlos Murillo. Lahtelaiset joutuvat tekemään täyden päivätyön murtaakseen vaasalaisten puolustusta ja pitämään Vepsun hyökkääjät poissa maalipaikoilta koko ottelun ajan.

Lahti voittanut liki puolet otteluista

Joukkueet ovat kohdanneet tällä kaudella kahdesti Vaasassa. Ensimmäinen ottelu pelattiin kenttäolosuhteiden vuoksi Lahden kotiotteluna ja se päättyi Vepsun 5–0-murskavoittoon. Multanen rankaisi Lahtea puolen tunnin kohdilla ja tauolle lähdettiin jo 3–0-lukemissa Sebastian Strandvallin osuttua pilkulta ja Yengin iskettyä jakson loppuun. Pirttijoki katseli ensimmäisellä jaksolla suoraa punaista kortti käsivirheen seurauksena, joten Vepsulla oli helppo työ iskeä toisella jaksolla vielä kaksi osumaa. Yengi osui toistamiseen ja maalin makuun pääsi myös Steven Morrissey.

Elokuussa joukkueiden välillä pelattiin Vepsun kotiottelu, jossa Chinedu Geoffrey vei lahtelaiset johtoon vain kuuden peliminuutin jälkeen. Multanen toi ensimmäisen jakson lopussa VPS:n tasoihin ja Vahtera vei kotijoukkueen johtoon heti toisen jakson alkajaisiksi. Geoffrey osui kuitenkin toistamiseen ja kymmenen minuuttia ennen loppua Altin Zeqirin maali toi lahtelaisille kauden neljännen voiton.

Historian saatossa joukkueet ovat kohdanneet toisensa virallisissa otteluissa 51 kertaa. Lahti on voittanut otteluista 25. Vepsulla voittoja on kasassa 14. Maaleja Lahti on iskenyt 73, VPS puolestaan 54. Vepsu on voittanut viimeksi Lahdessa kaudella 2013, joten lahtelaisilla on mahdollisuus pieneen henkiseen yliotteeseen.

Molemmissa joukkueissa on toiselle tuttuja pelaajia. FC Lahden Loorents Hertsi edusti Vepsua kausilla 2015 ja 2016. VPS:n maalitykki Kalle Multanen ja maalivahti Oskari Forsman ovat puolestaan edustaneet aikanaan FC Lahtea. Muistavatko lahtelaiset, kuinka Multanen pidetään kurissa ja kuinka Forsman on ohitettavissa?

FC Lahti – VPS 28.9.2022 kello 18.00 Lahden stadionilla!

Otteluennakon tarjosi UNIQUEkoti.

Otteluisäntänä toimii OP Päijät-Häme.

Otteluliput halvemmalla Tiketistä. Liput lipunmyyntikioskista 20 euroa.

Ennen ottelua palkitaan Kuukauden joukkue, aktiivisimmin junnufanikatsomossa ollut FC Kuusysin P9 (2013) -joukkue.

Mekonomen Autohuollon VIP-parkkipaikka löytyy stadionin yläparkkipaikalta. Pysäköintitilaa löytyy myös Messukeskuksen pysäköintialueelta. Suosithan saapuessasi kestäviä liikkumismuotoja. Pyöräparkit löytyvät Suurhallin edestä ja Hiihtosillan alta. Mankeli-asema löytyy Hiihtostadionin edustalta, Salpausselän Seisakkeen edustalta.

Pääkatsomon sektorissa A2 on kotikannattajakatsomo. Junnufanikatsomo on sektorissa A5 ja junnufanipassipalkintoja jaetaan fanituotepisteellä. Vieraskannattajille on varattu paikat pääkatsomon hyppyrimäkien puoleisesta päädystä sektorista A8.

Palvelualueella on tarjolla perinteisten Merosten lisäksi myös Cilantron maukkaita tuotteita ja Hartwallin uusimpia virvokkeita. Anniskelualuetta ovat palvelualueen lisäksi myös sektoreiden A1, A2 ja A3 yläosat.

Ottelun käsiohjelma on ostettavissa muistoksi kahden euron hintaan fanituotepisteeltä. Käsiohjelmaan voi tutustua ennakkoon digitaalisesti tästä.

Ottelun Sinuhe-statpackiin pääset tutustumaan tästä.

Ottelun jälkeen palvelualueella on Meet & Greet -tapahtuma. Tule hakemaan suosikkipelaajiesi nimikirjoitukset ja vaihtamaan pikaiset kuulumiset pelaajiston kanssa.

Teksti: Tommi Leirilaakso

Kuva: Lauri Ilola