UNIQUEkoti -OTTELUENNAKKO: FC Lahti saa vieraakseen sarjakärjen

Lauantai on pelipäivä ja UNIQUEkoti tarjoaa otteluennakon. FC Lahti saa Hiihtikselle lauantaina vieraakseen satavuotista taivaltaan tänä vuonna juhlistavan ja europeleihin valmistautuvan sarjakärki Kuopion Palloseuran. Ottelutapahtumassa kerromme Jimi Toivosen tarinan yhteistyössä Invalidiliiton kanssa.

Mahalasku Kotkassa

FC Lahti palasi tiistaina pelikentille maajoukkuetauon jälkeen vierasottelussa KTP:tä vastaan. Lahti oli koko ottelun vähintään askeleen jäljessä ja lopulta KTP nappasi 2—0-voiton. Lahden maalilla torjunut Anton Munukka piti lukemat torjunnoillaan siedettävinä. Lahtelaiset saivat ottelussa vain yhden laukauksen, mutta Loorents Hertsin veto viuhui yli maalin. Tappion myötä Lahti putosi sarjataulukossa kymmenenneksi.

Lauantain otteluun Lahti lähtee parantamaan suoritustaan, sillä KTP-pelistä ei ollut otettavissa mukaan positiivisia asioita. Pitkäaikaispotilaista Eemeli Virta ja Marin Ljubić palasivat kokoonpanoon tiistaina. Sivussa ovat kuitenkin varmasti yhä Pablo Andrade, Marius Könkkölä ja Lassi Järvenpää. Lisäksi Arian Kabashi on sivussa korttitilin täyttymisen vuoksi. Kotkasta puuttuneen Bubacar Djalón tilanne on vielä auki. FC Lahden päävalmentaja Mikko Mannila kertoo, että edellisen ottelun jälkeen joukkueessa on tehty tarvittavia korjausliikkeitä.

– Tiistain ottelu oli meiltä huono. Emme olleet valmiita taistelemaan. Perustyömme oli heikkoa. Olemme analysoineet ottelun ja tehneet tarvittavat muutokset, jotta pystymme saamaan sarjakärkeä horjutettua. Hyvä puolustuspelaaminen avaa mahdollisuuksia hyökkäyksiin. Meidän pallollinen pelaamisemme pitää olla parempaa kuin Kotkassa. Myös se, miten päätämme hyökkäykset vaikuttaa puolustukseemme, Mannila toteaa.

Vastassa sisuuntunut kuopiolaisryhmä

Mestaruutta juhlakautenaan tavoitteleva Kuopin Palloseura aloitti kautensa heikosti ja päävalmentaja Pasi Tuutti vapautettiin tehtävistään. Tuutin korvannut mestarivalmentaja Jani Honkavaara sai KuPS:n lentoon ja joukkue kipusi pian sarjakärkeen. Viime kierroksella kuopiolaiset kuitenkin kärsivät yllätystappion kotonaan IFK Mariehamnille. KuPS tuhlaili maalipaikkoja ja IFK iski kevyesti tuomitusta rangaistuspotkusta ottelun ainokaisen.

Tappiosta huolimatta kuopiolaiset johtavat sarjaa pisteen erolla. KuPS:n liito on perustunut tiiviiseen puolustukseen ja monipuoliseen hyökkäykseen. KuPS on päästänyt vähiten maaleja liigassa ja siitä iso kiitos menee maalivahti Johannes Kreidlille ja toppariparille Ibrahim Cissélle ja Collins Sichenjelle. Kuopiolaiset ovat pelanneet jo 14 liigaottelua ja päästäneet vain kuusi maalia.

KuPS hyökkää erittäin monipuolisesti. Maajoukkuemiehet Urho Nissilä ja Jasse Tuominen löytävät toisensa pienessä tilassa ja kykenevät luomaan paikkoja toisilleen ja muulle hyökkäyskalustolle. Laitapuolustajat Seth Saarinen ja Clinton Antwi tukevat hyökkäyksiä hyvin. Keskikentän keskustassa pelaava Anton Popovitch pyörittää peliä ja tasapainottaa kenttäryhmitystä omalla pallottomalla liikkeellään erinomaisesti. Kuopiolaisten laaja rinki mahdollistaa myös muita vaihtoehtoja ja murtautumismalleja. Lahti joutuu venymään parhaimpaansa, jotta pisteet jäävät mastojen varjoon lauantaina.

Historia yhä Lahden

Joukkueet kohtasivat toisensa toukokuussa Kuopiossa. KuPS meni johtoon Saku Savolaisen maalilla ensimmäisen jakson puolivälissä. Joona Veteli ampui vapaapotkun sisään jakson lopussa ja KuPS pääsi hallitsemansa jakson jälkeen tauolle 2—0-johdossa. Toinen jakso oli Lahdelta parempi, mutta kuopiolaiset uhrautuivat ja blokkasivat lukuisia lahtelaispaikkoja viime hetkellä. Näin ollen pisteet jäivät Kuopioon.

Historian saatossa Lahti on silti vielä niskan päällä. Keskinäisiä otteluita on pelattu 59 ja Lahti on voittanut niistä 24, KuPS 21. Myös maaleissa Lahti on vielä niukasti edellä lukemin 82—75. Lahden edellinen voitto KuPS:sta on kuitenkin kaudelta 2018 ja edellinen maali kaudelta 2021, joten suunnan on muututtava, jotta KuPS ei menisi ohi.

Molemmissa joukkueissa pelaa toistensa kannattajille tuttuja pelaajia. Kuopiolaisia edustavat tällä kaudella Jasse Tuominen, Henri Toivomäki ja viime kaudella Lahtea edustaneet Pyry Lampinen ja Arttu Heinonen. FC Lahden riveissä kokemusta keltamustasta paidasta on puolestaan Juho Pirttijoella ja Irfan Sadikilla, joskin Sadik edusti KuPS:a vain juniorina.

Kumpi katkaisee tappiokierteensä lauantaina?

FC Lahti – KuPS 1.7.2023 kello 19.00 Lahden stadionilla!

Otteluennakon tarjosi UNIQUEkoti.

Ottelutapahtumassa kerromme Jimi Toivosen tarinan yhteistyössä Invalidiliiton kanssa.

Ottelun ennakkoliput edullisemmin Tiketistä. Liput portin lipunmyyntikioskeilta 20 euroa.

Otathan saapuessasi stadionille huomioon, että Ironman-kilpailu sulkee katuja etenkin Jalkarannan alueella. Katso tästä suljetut kadut ja muut rajoitukset.

VIP-pysäköinti on poikkeuksellisesti jäähallin hiekkakentällä. Huomioithan, että pysäköintitilaa on erittäin rajallisesti, sillä satamassa olevan Ironman-kilpailun osallistujat hyödyntävät myös Urheilukeskuksen pysäköintitiloja. Suosithan saapuessasi kestäviä liikkumismuotoja. Mankeli-asema löytyy Salpausselän seisakkeen edestä. Pyöräparkkeja on puolestaan Suurhallin edustalla ja Hiihtosillan alla.

VIP-portti aukeaa puolitoista tuntia ennen ja muut portit aukeavat tuntia ennen ottelun alkua. Varauduthan turvatarkastuksiin.

Kotikannattajille on varattu oma sisäänkäynti hiihtosillan puoleisesta päädystä. Kotikannattajille on varattu paikat sektorista A7 ja A8. Junnufanikatsomo löytyy sektorista A5. Muistathan hakea leiman junnufanipassiin fanituotepisteeltä. Perheille on varattu paikat sektorin A5 yläosasta. Vieraskannattajien paikat löytyvät sektorista A1. Vieraskannattajille on toimitettu oma lippulinkki ja vieraskannattajille on oma sisäänkäynti.

Tapahtumassa on myynnissä legendaarisia Lihamukin syönnin MM-kilpailuista tuttuja lihamukeja. Lisäksi palvelualueelta löytyy Merosen makkaraa, Helenan kotileipomon lihapiirakkaa ja Hartwallin virvokkeita. Mikäli palvelualueelta ei löydy mieleistä ruokaa, palvelee Wolt-piste koko ottelutapahtuman ajan. Lue lisää tapahtumasta ja esimerkiksi ruokapalveluista tästä.

Palvelualueella voi haastaa myös moninkertaisen Freestyle-jalkapallon Suomen mestarin Alexander Wessbergin.

FC Lahden ottelussa on mukana myös Kiinteistömaailma Aleksi 34. Käy osallistumassa arvontaan Kiinteistömaailman ständillä.

Mikäli et pääse paikalle, näkyy ottelu myös Ruutu-palvelussa.

Ottelun käsiohjelma on maksuton ja niitä on jaossa fanituotepisteellä.

Tutustu ottelun Statpackiin ennakkoon tästä.

Teksti: Tommi Leirilaakso

Kuva: Lauri Ilola