UNIQUEkoti -OTTELUENNAKKO: FC Lahti pääsee jälleen pelaamaan

Perjantai on pelipäivä ja UNIQUEkoti tarjoaa otteluennakon. Tappiottomasti kautensa aloittanut FC Lahti matkaa vaikeaan vieraspeliin Espooseen. Lahtelaisia isännöi sarjassa juuri Lahden edellä viidentenä oleva FC Honka.

Sairastumisen jälkeen taas tolpillaan

Kolmella tappiottomalla liigaottelulla kautensa vieraissa aloittanut FC Lahti ei päässyt äkillisen sairastumisaallon takia korkkaamaan kotinurmeaan viime viikonloppuna. Joukkue pelasi viikko sitten keskiviikkona JIPPOa vastaan Suomen Cupin kolmannen kierroksen ottelun erittäin kapealla miehistöllä. Marius Könkkölän ja Pablo Andraden maalit riittivät jatkoon. Lahti sai kokoontua jälleen tiistaina ja aloittaa valmistautumisen perjantain otteluun.

Espooseen Lahti lähtee allaan vain kaksi kunnollista harjoituskertaa. Joukkue on pääosin toipunut, mutta täyttä varmuutta poissaolijoista ei vielä ole, sillä jokaisen pelaajan toipuminen ja palautuminen on ollut yksilöllistä ja kysymysmerkkejä on vielä paljon. Varmasti sivussa ovat loukkaantuneet Eemeli Virta ja Lassi Järvenpää. FC Lahden päävalmentaja Mikko Mannila pitää hienona, että Lahti pääsee jälleen pelaamaan viikonlopun synkkien hetkien jälkeen.

– Valmistautuminen perjantain otteluun ei ole ollut sellainen kuin suunnittelimme. Olemme kuitenkin valmistautuneet taktisesti ja fyysisesti. Pääpaino on ollut fyysisellä puolella ja sille on annettu enemmän painoarvoa. On kuitenkin ollut kiva saada ensipuraisu luonnonnurmeen. Haluamme olla teräviä ja haavoittaa vastustajaa. Meidän pitää ratkaista se, miten saamme vastustajan suorat etenemiset estettyä ja se, miten itse etenemme. Vastustaja on haasteellinen joukkue prässätä. Lähdemme taistelemaan ja on kiva päästä jälleen pelaamaan viikonlopun synkkien hetkien jälkeen, Mannila kertoo.

FC Honka pelannut vähämaalisia otteluita

Kotijoukkue FC Honka on pelannut liigassa jo viisi ottelua, jotka kaikki ovat olleet erittäin vähämaalisia. Honka itse on tehnyt kaksi maalia ja päästänyt vain kolme. Yksi voitto ja kolme tasapeliä ovat nostaneet espoolaiset kuudella pisteellä viidennelle sijalle. Vappuviikonloppuna Honka kohtasi vieraskentällä Vaasan Palloseuran. Honka kolisutteli ottelussa maalipuita ja hallitsi alkua, mutta VPS piristyi ja kykeni luomaan myös maalipaikkoja. Ottelu päättyi lopulta maalittomaan tasapeliin.

Hongan puolustuksen kulmakivi on maalivahti Maxim Rudakov. Myös topparipari Ville KoskiAldayr Hernández on aloittanut kautensa hyvin. Joukkueen suurin ongelma on ollut viimeistely, sillä Agon Sadikun siirryttyä Norjaan on maalintekovastuu jäänyt Otso Koskiselle ja Juan Alegríalle, joista Koskinen on osunut kertaalleen ja Alegrían maalitili on vielä avaamatta.

Hongan keskikenttä on tälläkin kaudella erittäin vahva, vaikka kokeneen Jerry Voutilaisen kausi on ohi. Florian Krebs tasapainottaa pelaamista ja Kevin Jansen kykenee myös päättämään hyökkäyksiä. Kaksikon vahva pallollinen peli ja sijoittuminen antaa espoolaisille mahdollisuuden murtautua prässin läpi ja kääntää pelin painopiste nopeasti hyökkäyssuuntaan. Torstaina Honka vahvisti vielä keskikenttäänsä entisellä maajoukkuetähdellä Roman Eremenkolla, joka tuo espoolaisten pelaamiseen uuden ulottuvuuden ja yllätysmomentin. Lahti saa olla koko ottelun ajan tarkkana oman kenttätasapainonsa kanssa, jotta lahtelaiset eivät joudu poistumaan Espoosta tyhjin käsin.

Honka ollut Lahdelle vaikea vastus

Joukkueet kohtasivat ensimmäisen kerran toisensa virallisessa ottelussa jo kaudella 1997. Ykkösessä kahden kauden aikana pelattujen viiden ottelun ajan Lahti oli voittamaton, mutta hallinta kääntyi pian espoolaisille. Yhteensä joukkueet ovat kohdanneet virallisissa otteluissa 45 kertaa ja Lahti on kyennyt voittamaan näistä vain 12. Honka puolestaan on voittanut 21 kertaa. Espoolaiset johtavat myös maaleissa, sillä Lahti on iskenyt otteluparissa 50 osumaa Hongan 76:ta vastaan.

Joukkueet kohtasivat talven Liigacupissa lohkovaiheessa. Mukkulan kuplassa pelattu ottelu päättyi Hongan 2—0-voittoon. Hongan nuori Jonathan Muzinga osui sekä ensimmäisellä että toisella jaksolla varmistaen espoolaisille voiton. Honka kuitenkin jäi lopulta Lahden taakse Liigacupin lohkossa.

Hongassa ei tällä hetkellä pelaa yhtään entistä FC Lahden pelaajaa. Espoolaisten valmennustiimistä kuitenkin löytyvät Toni Huuhka ja Edgar Reina. Heistä Huuhka on sekä pelannut että valmentanut Lahdessa ja Reina puolestaan kuului Lahden valmennukseen vielä viime kaudella. Lahdella puolestaan on riveissä kolme Espoossa syntynyttä pelaajaa, Altin Zeqiri, Jusif Ali ja Marius Könkkölä, joista Zeqiri on hetken aikaa ollut myös Hongan junioreissa.

Onnistuuko Lahti taistelemaan itselleen pisteitä aina vaikeaa Honkaa vastaan vai saavatko espoolaiset vihdoin pelinsä kulkemaan?

FC Honka – FC Lahti 5.5.2023 kello 18.00 Tapiolan urheilupuistossa!

Otteluennakon tarjosi UNIQUEkoti.

FC Lahden kannattajille on varattu Tapiolasta oma katsomonosa Eteläkatsomosta. Lippulinkki vieraskannattajien lippuihin on toimitettu lahtelaisten SLO:lle Atte Vilhuselle.

Kaupungin virallinen kisastudio löytyy Lanun aukiolta Sporttiravintola Pelurista.

Ottelu näkyy suorana myös Ruutu-palvelusta.

Teksti: Tommi Leirilaakso

Kuva: Juha Tamminen