UNIQUEkoti -OTTELUENNAKKO: FC Lahti lähtee pistejahtiin Maarianhaminaan

Sunnuntai on pelipäivä ja UNIQUEkoti tarjoaa otteluennakon. Taistelu Veikkausliigapisteistä jatkuu FC Lahden osalta vieraskentällä. Lahti lipuu aavan meren yli laineiden keinuttamana ja rantautuu Ahvenanmaalle. Lahtelaisia isännöi IFK Mariehamn.

Pistetili avattu

FC Lahti aloitti kautensa vierasottelulla Vaasassa ja avasi pistetilinsä 0—0-tasapelillä. Lahti ei juuri paikoilla ottelussa juhlinut, mutta samalla lahtelaiset onnistuivat pitämään myös Vaasan Palloseuran pois maalipaikoilta. Lahden ainoat puolittaiset paikat tulivat Marius Könkkölän kautta, kun hän pääsi kolmesti pallon kanssa täyteen vauhtiin ja ampui. Hyvän puolustuspelin päälle on kuitenkin hyvä rakentaa tulevaisuutta.

Pitkälle vierasreissulle Lahti lähtee jo lauantaina. Varmasti sivussa ovat vain Teemu Penninkangas ja Lassi Järvenpää. Muut pelaajat ovat olleet viikolla harjoituksissa. Tuore vahvistus Pablo Andrade puolestaan on jo valmennusjohdon käytettävissä. FC Lahden päävalmentaja Mikko Mannila on iloinen pienen tauon päättymisestä.

– Tällaiset kevätretket ovat kivoja. Olemme valmistautuneet puolitoista viikkoa ja mieli on valoisa, kun pääsemme taas pelaamaan. Meidän pitää parantaa Vepsu-pelistä. Meidän pitää saada hyökkäyspeliimme erilaisia elementtejä. Meidän pitää uskaltaa tehdä niitä asioita, joita olemme käyneet läpi. Tarvitsemme tietynlaista pelirohkeutta. Pyrimme jatkamaan hyvää puolustuspeliä, mutta meidän pitää prässätä ja puolustaa myös ylempää. On paljon asioita, jotka vaikuttavat lopputulokseen, mutta me olemme valmistautuneet hyvin ja nyt kohti saarta, Mannila kertoo.

Kotijoukkue avasi kautensa tasapelillä

Kotijoukkue IFK Mariehamn avasi Lahden tapaan kautensa tasapelillä. IFK tasasi kotonaan pisteet 1—1-lukemin Ilveksen kanssa. Saarelaiset tulivat läpi ottelun hyvin oikealta laidalta ja Albin Granlundin vaaralliset pallot löysivät Lahdestakin tutun Tucon. Tuco onnistui viemään IFK:n johtoon pienen kimmokkeen avustamana. Ilves tuli kuitenkin tasoihin rangaistuspotkusta. Molemmat joukkueet kykenivät luomaan tukun huippupaikkoja, mutta lisäosumia ei kauden avauksessa nähty.

IFK:n alakerta pysyi viime kaudesta hyvin koossa ja se kykenee puolustamaan kotonaan hyvin omaa maaliaan. Toppari Timi Lahti on liigan parhaimmistoa vetojen blokkaamisesta ja ranskalaispuolustaja Jean-Christophe Coubronne on hyvä avaamaan peliä. Granlund on puolestaan pelipaikkansa parhaita liigassa ja hän kykenee luomaan paljon uhkaa myös ylöspäin. Keskikentän pohjalla Aly Ndom ja Alvaro Ngamba tasapainottavat peliä hyvin.

Talven aikana saarelaisten ongelmana on ollut maalinteko. Juuri ennen kauden alkua saapunut Tuco tuo siihen helpotusta. Laidoilla pelaavat Riku Sjöroos, Robin Sid ja Samuel Anini jr. kykenevät tekemään tehoja, mutta talvikausi on ollut tehojen suhteen kuiva. Kotikentällä IFK on ollut perinteisesti vahva, joten lahtelaisille ei ole luvassa helppoa vierailua.

Historiassa maukkaita pisteitä saarelta

Joukkueet kohtasivat Maarianhaminassa toisensa talven Liigacupissa. Irfan Sadik vei Lahden johtoon. IFK haki tasoitusmaalia riskillä, mutta lopulta Arian Kabashi iski kulmapotkusta loppulukemiksi 2—0.

Historian saatossa joukkueet ovat kohdanneet toisensa virallisissa otteluissa 53 kertaa. Näistä Lahti on voittanut 22 ja IFK 14. Maaleja lahtelaiset ovat iskeneet 78 ja IFK puolestaan 63. Kaksi kautta sitten Lahti haki kaksi 3—0-vierasvoittoa saarelta.

IFK:n riveissä pelaa useita FC Lahtea urallaan pelanneita pelaajia. IFK:n puolustuslinjassa on Timi Lahden ja Jean-Christophe Coubronnen lisäksi viime kaudella Lahtea edustanut Alan Henrique. Hyökkäyspäässä puolestaan Lahdessa on pelannut Tuco. Huomenna sivussa oleva Lassi Järvenpää on puolestaan edustanut urallaan Grönvittiä. Pureeko omat koirat vai onnistuuko FC Lahti murtamaan tutun puolustuslinjan?

IFK Mariehamn – FC Lahti 16.4.2023 kello 18.30 Wiklöf Holding Arenalla!

Otteluennakon tarjosi UNIQUEkoti.

Mikäli et matkusta paikan päälle, on Sporttiravintola Pelurissa virallinen kisastudio. Ottelu näkyy myös Ruutu-palvelusta.

Teksti: Tommi Leirilaakso

Kuva: