UNIQUEkoti -otteluennakko: FC Lahti kotiotteluun Vaasaan

Lahti se on Hietalahtikin. FC Lahden kotiavaus siirtyi pelattavaksi Vaasan Hietalahteen, sillä Lahdesta ei löytynyt pelikuntoista kenttää. Vaikeista olosuhteista huolimatta Lahti lähtee hakemaan avausvoittoaan tämän kauden Veikkausliigassa. Otteluennakon tarjoaa UNIQUEkoti.

FC Lahti avasi kautensa vaikealla vierasreissulla Maarianhaminaan. Kotijoukkue IFK Mariehamn hallitsi ensimmäistä jaksoa ja Lahden maalilla torjunut Joona Tiainen joutui venymään useaan otteeseen. Toisella jaksolla Lahti paransi otteitaan ja nappasi ottelun hallinnan. Altin Zeqiri, Hysen Memolla ja Albion Ademi loivat toisilleen paikkoja, mutta kuparista ei Maarianhaminassa saatu rikki, vaikka lahtelaiset saivat viimeisen vartin myllyttää ylivoimalla.

– Viime pelissä oli varsinkin ensimmäisellä jaksolla avoimet ovet. Tilaa oli joka puolella, linjojen välissä ja pelaajien välissä. Kenttätasapaino pitää pystyä hallitsemaan paremmin. Toisella paransimme, mutta sen pitää näkyä taululla konkreettisesti. Maalipaikkojen hyödyntäminen pitää olla laadukkaampaa. Näkisin, että alisuoritimme, FC Lahden päävalmentaja Ilir Zeneli summasi edellisen ottelun.

Lahti lähtee perjantaina hakemaan kauden ensimmäistä voittoa ja ensimmäistä maalia. Saarella pelatun nollapelin päälle on hyvä rakentaa toimivat palaset. Kokoonpanosta ovat varmasti sivussa Lassi Järvenpää, Eduards Emsis, Loorents Hertsi, Samuel Pasanen ja Daniel Koskipalo. Edellisestä ottelusta sivussa ollut Arlind Sejdiu on puolestaan jälleen valmennusjohdon käytettävissä. FC Lahti matkusti kotiotteluunsa Vaasaan jo torstaina, mutta joukkue on pyrkinyt lähestymään ottelua normaalirutiinien kautta.

– Erikoinen tilanne siinä mielessä, että noin 30 tuntia ennen ottelun alkua joudumme lähtemään kotiotteluun liikenteeseen. Pyrimme keskittymään täysin otteluun ja hoidamme sen mallikkaasti. Haluamme ottaa kotiottelusta kolme pistettä. Tuntuu silti pahalta, että joudumme pelaamaan kotiottelun toisella puolella Suomea. Lähdemme kuitenkin oman pelimme kautta rakentamaan. Haluamme jatkaa parannettuna IFK-pelin toista puoliaikaa, Zeneli päättää.

Vaasan Palloseura tasapisteissä Lahden kanssa

Sarjanousija Vaasan Palloseura avasi kautensa kotona AC Oulua vastaan. Vepsu siirtyi ensimmäisen jakson puolivälissä johtoon Steven Morrisseyn maalilla. Toisen jakson alkuun Oulu tasoitti, mutta Aleksi Pahkasalo jatkoi taidokkaasti Sebastian Starndvallin keskityksen maaliin. Oululaiset kuitenkin tulivat vielä kerran tasoihin ja näin ollen pisteet tasattiin 2-2-lukemin.

Talven otteluissa VPS on pyrkinyt prässäämään voimakkaasti ja luomaan sitä kautta maalipaikkoja rohkealla hyökkäyspelillä. Vepsu vahvistui viime kaudesta, kun liigan parhaisiin reaktiotorjujiin kuuluva Oskari Forsman siirtyi vaasalaisten maalille. Myös liigaeliittiin kuuluva Jesper Engström palasi Vaasaan. Ykkösen useaan otteeseen läpi pelannut Kalle Multanen saa jälleen näyttää kuuluvansa liigaan. Lahti-ottelun knnyksellä Vepsu täydensi rivejään kookkaalla hyökkääjällä Tete Yengillä, joka tuo uuden ulottuvuuden vaasalaisten peliin.

Vepsun päävalmentaja Jussi Nuorelalla on käytössään myös VPS-legenda Sebastian Strandvall, jonka keskityksien ja erikoistilanteiden kanssa Lahti saa olla tarkkana. Etenkin parimetrinen puolustaja Mikko Pitkänen on vaikea pideltävä erikoistilanteissa. Keskikentän peliä tasapainottaa muutama vuosi sitten Maarianhaminassa säväyttänyt Gustaf Backaliden.

Zeqiri iski edellisessä keskinäisessä ottelussa

Historiansa aikana FC Lahti on pelannut ennen perjantain ottelua kotijoukkueena ainakin 15:llä eri kentällä. Lahden ulkopuolella lahtelaisnippu on pelannut muun muassa Pajulahdessa, joka silloin kuului itsenäiseen Nastolan kuntaan. Lahtia ovat niin Paju- kuin Hietalahtikin ja FC Lahti saa historiankirjoihinsa uuden kotikentän.

FC Lahti ja VPS ovat kohdanneet toisensa virallisissa otteluissa yhteensä 49 kertaa. Vepsu on ollut Lahdelle mieluisa vastus, sillä FC Lahti on voittanut kamppailuista 24 ja VPS vain 13. Myös maaleja lahtelaiset ovat tehneet reilusti vaasalaisia enemmän Lahden maalisaldo on tasan 70, kun taas vaasalaiset ovat osuneet 47 kertaa.

Joukkueiden edellinen kohtaaminen oli syksyisessä Hietalahdessa kaudella 2019. VPS meni ottelussa johtoon Konstantinos Stavrothanasopoulosin ensimmäisen jakson osumalla. Toisella jaksolla Lahti iski kahdesti identtisillä maaleilla minuutin sisään. Ensin Altin Zeqiri leikkasi sisään ja ampui ottelun tasoihin ja lopulta Josu iski voiton Lahdelle. Zeqirin maali oli hänen liigauransa ensimmäinen.

VPS:n edellinen voitto FC Lahdesta on viiden vuoden takaa kaudelta 2017. Edellisen kerran FC Lahti on hävinnyt kotiottelunsa vaasalaisille kaudella 2013. Tuolloin Lahti hävisi lukemin 2-0. Edelliset neljä VPS-kotiottelua ovat päättyneet kaikki tasan.

Kuinka käy tällä kertaa?

FC Lahti – VPS 8.4.2022 kello 18.00 Hietalahden jalkapallostadionilla!

Otteluennakon tarjosi UNIQUEkoti.

FC Lahden kausikortit käyvät sisäänpääsyyn Vaasan Elisa Stadionilla. Liput ennakkoon tästä. Lippuja voi ostaa myös portilta.

Mikäli et pääse paikalle, näkyy ottelu suorana Ruutu-palvelusta.

FC Lahti on päättänyt pelata poikkeuksellisesti tämän kotiottelun vieraspaidoissa.

Teksti: Tommi Leirilaakso

Kuva: Lauri Ilola