UNIQUEkoti -OTTELUENNAKKO: FC Lahti janoaa pisteitä Vaasasta

Lauantai on pelipäivä ja UNIQUEkoti tarjoaa otteluennakon. Sarjapaikastaan kynsin ja hampain taisteleva FC Lahti matkaa Pohjanmaalle. Lahtelaisia isännöi sarjassa kahdeksantena oleva Vaasan Palloseura. Joukkueiden välillä on vain seitsemän pistettä.

FC Lahti saa sairastuvalta apuja

FC Lahti on kahden ottelun tappiottomassa putkessa, kun joukkue tasasi pisteet maalittomalla tasapelillä Helsingin IFK:n kanssa Hiihtiksellä. Tappiottomaan sarjaan kuuluu myös 1-1-tasapeli Ilveksen kanssa, jossa Teemu Penninkangas toi lahtelaiset lopussa tasoihin. Tasapeleistä huolimatta Lahti on samalla pelannut viisi ottelua ilman voittoa ja sarjasijoitus on valahtanut karsijan paikalle. Eroa ensimmäiseen varmaan säilyjään IFK Mariehamniin on neljä pistettä.

FC Lahti saa Vaasaan apuja sairastuvalta, kun Matti Klinga, Macoumba Kandji ja Pyry Lampinen ovat jälleen pelikunnossa. Ainoastaan Järvenpään Palloseuraan lainattu Berat Köse on varmasti sivussa FC Lahden riveistä kauden päättymiseen asti. Lahden Reippaan ja FC Lahden U17-joukkueen riveissä nähtänee viikonlopun aikana edustusmiehistön pelaajia. Kentille palaava kapteenistoon kuuluva Klinga on innoissaan pelikuntoon pääsemisestä.

– Lähden hyvillä fiiliksillä Vaasaan, totta kai. Kyllä se on aina mukavampi olla joukkueen mukana ja pelikunnossa kuin yksin polkea kuntopyörää salilla. Olen hyvillä fiiliksillä tästä, kokenut keskikenttämies Klinga ilakoi.

FC Lahden päävalmentaja Mikko Mannila tiedostaa lauantain vastustajan vaarallisuuden. Mannilan mukaan Lahti ei saa antaa vastustajan pelata vahvuuksillaan. Päävalmentaja toteaa, että pisteiden saamiseksi lahtelaisten on oltava mentaalisesti vahvoja, jotta vastustajan vahvuuksien tuhoaminen onnistuu.

– Vastassa on hyvä joukkue. Pitää nostaa hattua sille, miten he toteuttavat pelitapaansa ja millainen peli-ilme heillä on. He ovat fyysisiä ja hyvin valmennettuja. Meidän pitää pystyä vastaamaan siihen pelin eri vaiheissa. Asenteellisesti meidän pitää olla vahvoja. Emme voi antaa heidän käyttää vahvuuksiaan, vaan meidän pitää kyetä tuhoamaan ne, Mannila kertoo.

VPS taitaa maalinteon

Sarjassa kahdeksantena oleva Vaasan Palloseura on tehnyt tällä kaudella toiseksi eniten liigamaaleja. Vepsun maalisarake näyttää 36 osumaa. FC Lahdestakin tuttu Kalle Multanen taistelee liigan maalikuninkuudesta ja hän on iskenyt tällä kaudella jo yhdeksän maalia. VPS:n maaliero on sarjasijoituksesta huolimatta seitsemän maalia plussalla.

Edellisellä kierroksella vaasalaiset tasasivat Turussa pisteet 1-1-lukemin FC Interin kanssa. Inter meni johtoon, mutta Joonas Vahtera tasoitti ottelun vielä ensimmäisellä jaksolla. Ottelusta kuitenkin muodostui vaasalaisille puolustustaistelu Mikko Pitkäsen lennettyä ulos. VPS joutui myös vaihtamaan maalivahtia Teppo Marttisen loukkaannuttua, mutta penkiltä kehiin hypännyt Oskari Forsman venyi haamutorjuntoihin ja näytti, miksi hän on yhä liigan huippumaalivahteja.

VPS:n hyökkäys on tällä kaudella onnistunut loistavasti. Yhdeksän osuman Multasen lisäksi austraalialainen Tete Yengi on iskenyt kuusi osumaa. Kookas Yengi on myös loistava tiputtamaan palloja Aleksi Pahkasalolle ja Multaselle. Vaasalaisten pelatessa viiden puolustajan linjalla, nousee Jesper Engström tukemaan hyökkäyksiä laidalta yhdessä pelikiellosta vapautuvan Tyler Reidin kanssa. Kokeneella Engströmillä on tarkat keskitykset, joiden kohteena on sekä Multanen että Yengi. Vepsu vahvistui vielä siirtoikkunan lopulla Luis Carlos Murillolla, joka tuo vaasalaisten laitapelaamiseen ja erikoistilanteisiin uuden ulottuvuuden. Lahtelaisilla on luvassa hikinen iltapuhde VPS:n hyökkäyskaluston kurissapitämiseksi.

Edellinen kohtaaminen pohjanoteeraus

Historian saatossa joukkueet ovat kohdanneet toisensa virallisissa otteluissa 50 kertaa. Lahti on voittanut kohtaamisista liki puolet, 24 ottelua. Tasapeliin on päädytty 12 kertaa. Maaleja Lahti on iskenyt Vepsun verkkoon 70, VPS on puolestaan viimeistellyt 52 osumaa.

Joukkueet kohtasivat toisensa liigan toisella kierroksella Vaasan Hietalahdessa. Ottelu oli Lahden kotiottelu, mutta Hiihtostadionia ei saatu pelikuntoon ja ottelu pelattiin Vaasassa. Vaikeista lähtökohdista otteluun lähtenyt Lahti sai kylmää vettä niskaan koko Vaasan reissun ajan. Pelaajia putosi riveistä yksi toisensa jälkeen ja Kalle Multanen vei vaasalaiset 1-0-johtoon ensimmäisen jakson puolivälissä. Hetkeä myöhemmin pallo otti rangaistusalueella Juho Pirttijoen käteen ja Pirttijoki katseli punaista korttia. Sebastian Strandvall upotti lukemiksi 2-0. Lopulta Lahti hävisi 5-0. Tete Yengi iski kaksi ja Steven Morrissey yhden osuman.

Edellinen oikea vierasottelu on puolestaan päättynyt FC Lahden voittoon kaudella 2019. Espanjalaistaituri Josu ja Altin Zeqiri iskivät nopeaan tahtiin kaksi identtistä maalia ja Lahti voitti kohtaamisen 2-1. Samankaltaisia onnistumisia Lahti janoaa jälleen lauantaina saadakseen tärkeitä pisteitä putoamiskamppailuun.

VPS:n riveissä pelaavat urallaan myös FC Lahtea edustaneet Oskari Forsman ja Kalle Multanen. Lahdessa puolestaan kokemusta Vaasasta on Loorents Hertsillä. Kesyttääkö Hertsi vaasalaisten Lentävän Jaakopin ja pääsevätkö lahtelaiset kotimatkalle vatsat täynnä pisteitä?

VPS – FC Lahti 20.8.2022 kello 17.00 Elisa Stadionilla!

Otteluennakon tarjosi UNIQUEkoti.

Paikan päälle matkaaville lahtelaisille on varattu paikat pohjoispäädyn lohkosta C1. Katsomoon on myynnissä vain ennakkolippuja. Katso Vepsun otteluinfo tästä.

Mikäli et matkaa Vaasaan, näkyy ottelu suorana Ruutu-palvelusta.

Teksti: Tommi Leirilaakso

Kuva: Tomi Saarivirta