UNIQUEkoti -OTTELUENNAKKO: FC Lahti hakee onnistumisia Oulusta

Sunnuntai on pelipäivä ja UNIQUEkoti tarjoaa otteluennakon. FC Lahti matkaa pohjoiseen Ouluun, jossa lahtelaisia isännöi AC Oulu. Lahdella on vielä seitinohut mahdollisuus välttää karsinta, mutta se vaatii jäljellä olevista otteluista voittoja ja apuja muilta joukkueilta.

FC Lahti hakee onnistumisia

FC Lahden asema alemmassa loppusarjassa muuttui entistä tukalammaksi keskiviikkona. Vaasan Palloseura iski Hiihtiksellä kaksi osumaa, eikä lahtelaiset saaneet kuparista rikki. Lähimmäs pääsi vaihdosta kentälle pirteästi tullut Onni Hänninen, mutta vaasalaispuolustus blokkasi hänen laukauksensa viime hetkellä. Tappion myötä ero kolmanneksi viimeisenä olevaan IFK Mariehamniin pysyi yhdeksässä pisteessä, kun jäljellä on enää kolme ottelua. Lahden maaliero on IFK:a huonompi, joten suora säilyminen on enää teoreettinen.

Lahti lähti pitkälle vierasmatkalle jo lauantaina. Martinos Christofi on pelikiellossa. Lisäksi kokoonpanosta puuttuvat varmasti nuorisomaajoukkueen matkaan lähteneet Samuel Pasanen, Viljami Jokiranta, Vilho Huovila ja Akseli Puukko. FC Lahden päävalmentaja Mikko Mannila haluaa nähdä ottelussa onnistumisia, jotka lisäisivät joukkueen itseluottamusta.

– Lähestymme ottelua siten, että meidän pitää hakea onnistumisia ja onnistumisen tunteita niin joukkueen kuin yksilöinäkin. Haluamme saada tilanteita, joissa pystymme uhkaamaan vastustajan puolustuslinjaa ja olemaan vaarallisia. Samaa haluamme luoda myös vastustajan rangaistusalueelle, jotta olemme vaarallisia. Meillä ei ole enää selkeää tulospainetta, vaan haluamme onnistumisia, Mannila tiivisti.

AC Oulu hamuaa europaikkalopputurnaukseen

Kotijoukkue AC Oulu haluaa varmistaa paikkansa europaikkalopputurnauksessa myös matemaattisesti. Edellisellä kierroksella oululaiset kohtasivat vieraskentällä IFK Mariehamnin. Oulu johti ottelua jo 3–0, mutta IFK tuli maalin päähän. Lisäajan maalilla oululaiset lopulta nappasivat pisteet lukemin 4–2. Oululta maalinteossa onnistuivat kahdesti osunut Michael López, Niklas Jokelainen ja Rasmus Karjalainen.

Oululaisten Noah Pallas on noussut hiljalleen AC Oulun avainpelaajien joukkoon. Läpimurtonsa tehnyt pelaaja syötti jälleen edellisessä ottelussa maalin. Maajoukkueessakin pelanneen Karjalaisen paluu Ouluun nosti oululaiset hetkeksi jopa mitalikandidaatiksi, mutta AC Oulu jäi lopulta alempaan loppusarjaan ottelupöytäkirjan täyttämisvirheen takia.

AC Oulun henkinen johtaja on kaiken kentällä nähnyt Rafinha. Hän kykenee myös ohjaamaan puolustuslinjaa ja katkomaan kokemuksellaan hyökkäyksiä. Kesällä Ouluun saapunut Luquinhas kykenee yhdessä kymmenen maalia viimeistelleen Lópezin kanssa päättämään hyökkäyksiä, joten lahtelaiset saavat olla koko pelin tarkkana.

Historia oululaisten puolella

Joukkueet ovat kohdanneet tällä kaudella kahdesti. Lahdessa AC Oulu nappasi pisteet 2–0-voitolla. Otso Liimatta vei vierailijan johtoon ja López lopetti lahtelaisten kirin toisella jaksolla. Oulussa puolestaan joukkueet pelasivat maalittoman tasapelin, jossa lahtelaiset olivat lopussa lähellä voittoa. AC Oulun maalivahti Calum Ward pelasti oululaisille pisteen.

Historian saatossa joukkueet ovat kohdanneet toisensa virallisissa otteluissa 11 kertaa. Oululaiset ovat lahtelaisia edellä, sillä AC Oulu on voittanut viisi kamppailua ja Lahti vain kaksi. Maaliero on Oulun hyväksi 14–7.

Edellisen kerran FC Lahti on kyennyt voittamaan AC Oulun kaudella 2010. Oulussa pelatussa ottelussa lahtelaisten maalareina toimivat Drilon Shala ja Jari Litmanen, jonka maali on yksi ikonisimmista suomalaisessa jalkapallossa. Oulun komean osuman upotti Mika Nurmela. Oulun liiganousun jälkeen vain Macoumba Kandji on osunut lahtelaisista AC Oulun verkkoon.

Onnistuuko Lahti tarttumaan vielä niukkaan oljenkorteensa ja saamaan onnistumisia?

AC Oulu – FC Lahti 2.10.2022 kello 16.00 Raatin stadionilla!

Otteluennakon tarjosi UNIQUEkoti.

Paikan päälle matkaaville lahtelaisille on varattu paikat aurinkokatsomosta Tuiran puoleisesta reunasta. Liput ennakkoon tästä.

Ottelu näkyy suorana ja selostettun Ruutu-palvelusta.

Teksti: Tommi Leirilaakso

Kuva: Lauri Ilola