UNIQUEkoti -OTTELUENNAKKO: FC Lahti haastaa Suomen kuumimman joukkueen

Lauantai on pelipäivä ja UNIQUEkoti tarjoaa otteluennakon. FC Lahden härkäviikot jatkuvat Savon sydämessä. Lahtelaisia isännöi kovassa vireessä oleva sarjakakkonen, satavuotisjuhlavuottaan viettävä Kuopion Palloseura.

Kolmen ottelun viikko

FC Lahti kohtasi viime lauantaina kotonaan KTP:n. Lahti kykeni luomaan ottelussa paikkoja, mutta maaliin asti Hiihtostadionilla ei palloa saatu. Liigan kotiavauksesta jäi lopulta käteen vain yksi piste maalittomalla tasapelillä. Puolustussuuntaan Lahdella ei ollut ottelussa hätää. Keskiviikkona puolestaan Lahti vieraili Suomen Cupin ottelussa Jyväskylässä entisiä liigapelureita vilisseen alasarjajoukkueen Kypärämäki Rangersin vieraana. Nuorella kokoonpanolla liikenteessä ollut lahtelaisnippu hallitsi ottelua suvereenisti, mutta maalinteko tuotti vaikeuksia. Lopulta muutama minuutti ennen loppua Altin Zeqiri iski Lahdelle jatkopaikan.

Savoon Lahti lähtee altavastaajana. Kokoonpanosta ovat varmasti sivussa ovat vain Eemeli Virta ja Lassi Järvenpää. Muutamia kysymysmerkkejä kokoonpanossa silti vielä on, kuten edellisestä ottelusta sivussa olleet Juho Pirttijoki ja Matheus Alves. FC Lahden päävalmentaja Mikko Mannila korostaa hyvän puolustuspelin merkitystä huomisessa ottelussa.

– Meidän pitää onnistua puolustamaan todella hyvin. Vastustaja on tällä hetkellä Suomen kuumin jalkapallojoukkue ja heillä on viisi voittoa putkeen. Olemme kohtaamassa tämän hetken kovakuntoisinta joukkuetta. Meidän pitää onnistua syvällä puolustamisessa ja vastaiskuissa. Jalkapallo on ihmeellinen peli ja meillä on halu tuoda jotain tuliaisia. Sitä varten olemme valmiit antamaan kaikkemme, Mannila kertoo.

Kotijoukkue herännyt eloon

Kotijoukkue Kuopion Palloseuran talvi oli myrskyisää, kun päävalmentaja Simo Valakari jätti seuran heti tammikuussa. Tilalle astunut Pasi Tuutti sai valmentaa joukkuetta kolme kuukautta, kunnes kuopiolaiset saivat houkuteltua takaisin mestarivalmentaja Jani Honkavaaran. Hänen alaisuudessaan KuPS onkin lähtenyt lentoon ja noussut sarjataulukossa jo toiseksi ja on vain pisteen Helsingin Jalkapalloklubia perässä.

Edellisellä kierroksella KuPS jatkoi lentoaan kaatamalla FC Hongan Espoossa lukemin 1—0. Jasse Tuominen keskitti ja Urho Nissilä painoi pallon väkisin verkkoon. Ottelun suurin sankari oli kuitenkin kuopiolaisten maalivahti Johannes Kreidl, joka torjui rangaistuspotkun ja otti useamman haamutorjunnan varmistaakseen KuPS:n voiton.

KuPS pääsee lauantain otteluun paremmin levänneenä kuin Lahti. Lisäksi kuopiolaisten kokoonpano vilisee Veikkausliiga-tähtiä. Nissilän ja Tuomisen lisäksi KuPS:n riveistä löytyvät muun muassa hyökkäyksiä vahvasti tukeva Clinton Antwi, keskikentällä peliä pyörittävä syöttötaituri Anton Popovitch ja suoraviivainen Joona Veteli. Lahti saa puolustaa kuopiolaistähtiä erittäin tarkasti, jotta Savosta on mahdollista saada pisteitä.

KuPS on ollut vahva viime vuosina

Kuopion Palloseura on ollut viime vuodet Lahdelle erittäin haastava vastus. Lahden edellinen voitto keskinäisistä otteluista on kaudelta 2018. Edellisen kerran Lahti kykeni voittoon Kuopiossa kaudella 2015, jolloin nykyisin KuPS:a edustava Henri Toivomäki iski maalin. Hänen lisäkseen osuivat Matheus Alves ja Xhevdet Gela.

Yhteensä virallisissa otteluissa joukkueet ovat kohdanneet toisensa 58 kertaa. Lahti johtaa yhä voitoissa, sillä lahtelaiset ovat kyenneet voittamaan 24 kohtaamista. KuPS on puolestaan juhlinut voittoa 20 kertaa. Lahti on myös maaleissa edellä niukasti 82—73. Nykyisistä pelaajista Alves, Altin Zeqiri ja Matti Klinga ovat osuneet kahdesti kuopiolaisten verkkoon. Lisäksi Loorents Hertsillä on koossaan yksi osuma.

Molemmissa joukkueissa pelaa tukku toista seuraa urallaan edustaneita pelaajia. FC Lahdesta keltamustan paidan päälleen ovat uransa aikana pukeneet Juho Pirttijoki ja Irfan Sadik, joskin Sadik edusti kuopiolaisia vain junioreissa. KuPS:sta Lahtea ovat puolestaan edustaneet Henri Toivomäen ja Jasse Tuomisen lisäksi Pyry Lampinen ja Arttu Heinonen, jotka pelasivat vielä viime kaudella Lahdessa. Saako jompikumpi tästä edun itselleen?

KuPS – FC Lahti 20.5.2023 kello 14.00 Väre Areenalla!

Otteluennakon tarjosi UNIQUEkoti.

FC Lahden kannattajille on varattu paikat vastakatsomoneteläisestä lohkosta.

Mikäli et pääse paikan päälle, näkyy ottelu kaupungin virallisessa kisastudiossa Sporttiravintola Pelurissa Lanun aukiolla.

Ottelu näkyy myös Ruutu-palvelusta.

Teksti: Tommi Leirilaakso

Kuva: Lauri Ilola