UNIQUEkoti -OTTELUENNAKKO: FC Lahti haastaa liigan kuumimman joukkueen

Perjantai on pelipäivä ja UNIQUEkoti tarjoaa otteluennakon. Veikkausliigan runkosarjassa eletään ratkaisuhetkiä ja yläloppusarjan paikasta taisteleva FC Lahti saa vieraakseen liigan kuumimman joukkueen Vaasan Palloseuran. Ironmanin MM-kilpailujen rakennustöiden johdosta stadionilla ei ole pysäköintitilaa. Noudatathan myös varovaisuutta liikkuessasi stadionille. Otteluisäntänä toimii Peikko.

Lahdella tappioton putki

FC Lahti kaatoi edellisessä kotiottelussaan samoista sijoista taistelevan FC Hongan Matheus Alvesin erikoistilanneosumalla 1—0. Viime lauantaina Lahti vieraili AC Oulun vieraana. Heikon ensimmäisen jakson jälkeen Lahti nousi kamppailemaan voitosta Eemeli Virran osuttua erikoistilanteesta. Lahdelle tarjottiin vielä täyttä pistepottia rangaistuspotkusta, mutta Alvesin tulinen veto torjuttiin ja pisteet tasattiin Oulussa lukemin 1—1.

Edellisen kotiottelun jälkeen Altin Zeqiri siirtyi Turkin pääsarjaan ja korvaajaksi saapui saksalainen Anouar El Moukhantir. Hän ei ollut vielä Oulussa kokoonpanossa, mutta perjantaina hän on valmennusjohdon käytettävissä. Kokoonpanosta sen sijaan puuttuvat Lahden Reippaan riveissä punaisen kortin ottanut ja täten pelikiellossa oleva Samuel Pasanen ja korttitilinsä Oulussa täyteen saanut Arian Kabashi. Lisäksi sivussa ovat varmasti pitkäaikaispotilaat Julius Tauriainen, Pablo Andrade ja Lassi Järvenpää. Matti Klinga ja Onni Hänninen ovat myös suurella todennäköisyydellä sivussa ottelusta. FC Lahden päävalmentaja Mikko Mannila korostaa erikoistilannepelaamisen tärkeyttä huomisessa ottelussa.

– Kaikki tietävät vastustajan jäätävän vireen. He ovat fyysinen ja vahva joukkue ja heillä on itseluottamus korkealla. Se on meille yksi suuri kiihoke. Sen lisäksi tarvitsemme jumalattomasti pisteitä ja haluamme niitä kuin kuuta nousevaa. Me haluamme olla se joukkue, joka katkaisee vastustajan liidon. He ovat erikoistilanteissa erittäin vahvoja hyökkäyspäässä. Meidän pitää olla erikoistilannepuolustamisessa erittäin hyviä ja olemme olleet viime peleissä niissä kohtalaisen hyviä. Pelissä tulee olemaan paljon boksitaisteluja. Toki avoimessa pelissä haluamme pitää avaimet käsissämme. Tietysti molemmilla on samat tavoitteet, mutta olemme valmistautuneet peliin erityisellä pieteetillä. Vastustaja on varmasti erilaisin joukkue, jonka kohtaamme ja he ovat valmiita tekemään töitä. Joka tapauksessa haluamme olla se jengi, joka katkaisee heidän voittoputkensa, Mannila ennakoi.

Vastustaja hurjassa vireessä

Vierailija Vaasan Palloseura on tällä hetkellä liigan kuumin joukkue. VPS on voittanut seitsemän edellistä otteluaan ja sarjasijoitus on kohentunut viidenneksi. Edellisellä kierroksella vaasalaiset kohtasivat kotonaan Pohjanmaan paikallisottelussa Seinäjoen Jalkapallokerhon. Vepsu kuritti mestaruudesta unelmoivaa SJK:a aivan ensimmäisen jakson lopussa, kun Peter Michael tuikkasi kotijoukkueen johtoon kulmapotkuhässäkästä. Heti toisen jakson alussa Tyler Reid tuplasi vaasalaisten johdon yhdeksän sekunnin pelin jälkeen. SJK tuli vielä tasoihin, mutta Harrison Sawyer nikkasi Vepsun kulmapotkusta voittoon juuri ennen lisäajan alkua.

VPS:n joukkue on kookas ja fyysinen ja siksi varsin vahva erikoistilanteissa ja kaksinkamppailuissa. Pitkän voittoputken aikana joukkue on tehnyt lukuisia erikoistilannemaaleja. Toppari Mikko Pitkänen ja hyökkääjä Harrison Sawyer huitelevat kahden metrin korkeudessa ja hyökkääjä Peter Michael on nopea ja fyysinen. Roni Hudd, Sebastian Strandvall ja Jevgeni Baškirov ovat taitavia ja kolmikon potkutekniikka on liigan huippua. Heitä täydentää tarvittaessa Sávio Roberto.

Vepsun huiman putken yksi kulmakivistä on kuitenkin ollut keskikentän keskustan Prosper Ahiabu. Hän tasapainottaa peliä loistavasti ja kykenee voittamaan palloja omalle joukkueelleen. Ahiabun kyvyt tulevat esille, kun laitapuolustajat Jesper Engström ja Tyler Reid nousevat tukemaan hyökkäyksiä.

Historia vahvasti Lahden

Joukkueet kohtasivat toisensa liigan avauskierroksella Vaasassa. Molempien peli oli varovaista ja virheitä vältettiin ottelun loppuun asti. Maalipaikkoja ei ottelussa juuri nähty ja pisteet tasattiin lopulta maalittomalla tasatuloksella.

Historian saatossa joukkueet ovat kohdanneet virallisissa otteluissa 53 kertaa. Lahti johtaa voitoissa selvästi, sillä lahtelaiset ovat napanneet 25 voittoa. Vaasalaisilla voittoja on koossa kymmenen vähemmän kuin Lahdella ja tasan on pelattu 13 kertaa. Maaliero on Lahdelle lukemin 73—56.

Lahtelainen laitaväkkärä Loorents Hertsi on urallaan edustanut Vaasan Palloseuraa. Vepsusta puolestaan Kalle Multaselta löytyy kokemusta Lahden paidasta. Kauden avauksessa pelannut Multanen on tosin pitkään sivussa. Auttavatko Hertsin tiedot vaasalaisten salaisesta aseesta, Lentävästä Jaakopista Lahden voittoon ja taisteluun ylemmän loppusarjan paikasta?

FC Lahti – VPS 18.8.2023 kello 18.00 Lahden stadionilla!

Otteluennakon tarjosi UNIQUEkoti.

Otteluisäntänä toimii Peikko.

Otteluliput ennakkoon halvemmalla Tiketistä. Otteluliput portin lipunmyyntikioskeista 20 euroa.

Johtuen Ironman-kilpailuiden rakentamisesta stadionin parkkipaikat ovat suljettuina. VIP-pysäköinti löytyy jäähallin hiekkakentältä. Huomioithan, että pysäköintitilaa on rajallisesti. Lisää pysäköintitilaa löytyy Ranta-Kartanosta. Suosithan saapuessasi kestäviä liikkumismuotoja. Mankeli-asema löytyy Salpausselän seisakkeen edestä. Pyöräparkkeja on puolestaan Suurhallin edustalla ja Hiihtosillan alla.

VIP-portti aukeaa puolitoista tuntia ennen ja muut portit aukeavat tuntia ennen ottelun alkua. Varauduthan turvatarkastuksiin.

Kotikannattajille on varattu oma sisäänkäynti hiihtosillan puoleisesta päädystä. Kotikannattajille on varattu paikat sektorista A7 ja A8. Junnufanikatsomo löytyy sektorista A5. Muistathan hakea leiman junnufanipassiin fanituotepisteeltä. Perheille on varattu paikat sektorin A5 yläosasta. Vieraskannattajien paikat löytyvät sektorista A1. Vieraskannattajille on toimitettu oma lippulinkki saapumisohjeineen.

Mikäli stadionin ruokapalveluista ei löydy omaa suosikkia, palvelee Wolt-piste koko ottelutapahtuman ajan. Lue lisää tapahtumasta ja esimerkiksi ruokapalveluista tästä.

Mikäli et pääse paikalle, näkyy ottelu myös Ruutu-palvelussa.

Ottelun käsiohjelma on maksuton ja niitä on jaossa fanituotepisteellä.

Tutustu ottelun Statpackiin ennakkoon tästä.

Teksti: Tommi Leirilaakso

Kuva: Lauri Ilola