UNIQUEkoti -OTTELUENNAKKO: FC Lahti haastaa Klubin Helsingissä

Lauantai on pelipäivä ja UNIQUEkoti tarjoaa otteluennakon. FC Lahti matkaa huomenna isolle kirkolle Helsinkiin. Lahtelaisia isännöi Töölössä hallitseva Suomen mestari ja sarjakakkonen Helsingin Jalkapalloklubi.

Lahti sai maalihanoja auki

Edellisellä kierroksella FC Lahti sai Hiihtikselle vieraakseen Kuopion Palloseuran. Joukkueet tekivät liki vuoron perään maaleja, mutta lopulta KuPS vei pisteet mukanaan lukemin 4—3. Matheus Alves iski kaksi pelitilannemaalia ja Altin Zeqiri yhden. Lahti sai ottelussa kauan kaivattuja onnistumisia hyökkäyspäässä, mutta toisaalta kuopiolaiset iskivät armotta lahtelaisten virheistä. Lahti valahti jo karsijanpaikalle sarjataulukossa.

Lauantain otteluun Lahti lähtee parantamaan puolustuspeliään. Arian Kabashi on kärsinyt pelikieltonsa, mutta Mikko Kuninkaan korttitili puolestaan täyttyi edellisessä ottelussa ja keskikenttämies on pelikieltoinen. Lisäksi varmasti sivussa ovat Pablo Andrade, Marius Könkkölä ja Lassi Järvenpää. FC Lahden päävalmentaja Mikko Mannila odottaa yhtä kauden kohokohtaa huomisesta ottelusta.

– Tämä on yksi kauden kohokohdista. Kaikki pitävät vastustajaa ennakkosuosikkina, mutta me haluamme jotain mukaamme. Meidän pitää tehdä paljon töitä ja puolustaa paremmin kuin edellisessä ottelussa, jotta sitä kautta meillä on mahdollisuuksia, Mannila ennakoi.

HJK kerää pisteitä yskähdellen

Kotijoukkue Helsingin Jalkapalloklubi on sarjassa toisena. Joukkueen meno on kuitenkin nimekkäästä nipusta huolimatta yskähdellyt kesän aikana ja helsinkiläiset ovat pudottaneet pisteitä matkan varrella lukuisilla tasapeleillään. Edellisellä kierroksella Klubi kohtasi vieraskentällä FC Hongan. Molemmat joukkueet kolisuttelivat maalipuita, mutta Honka meni johtoon. Klubi nousi lopussa tasoihin Bojan Radulovićin rangaistuspotkuosumalla.

Klubin laaja rinki mahdollistaa useita erilaisia variaatioita, mutta tulevat europelit vaikuttavat myös kotijoukkueen peluutukseen. Klubin puolustuspää on kärsinyt poissaoloista ja esimerkiksi Joona Toivio on lauantain ottelusta sivussa punaisen kortin takia. Toisaalta monipuolinen Matti Peltola pystyy paikkaamaan kaikissa puolustavissa rooleissa.

HJK kykenee luomaan uhkaa vastustajan maalille nopeasti saadessaan pallon. Vaikka Radulović on osunut tappavaan tahtiin rangaistuspilkusta, on hän kokonsa ja liikkeensä puolesta vaikeasti pideltävä pelaaja. Alkukauden komeetta Topi Keskinen kykenee röyhkeydellään ja nopeilla suunnanmuutoksilla karistamaan puolustajia. Kokenut keskikentän Perparim Hetemaj pelaa molempiin suuntiin kovaa ollen samalla rikkojana ja rikottuna.

Historia vahvasti Klubin

Joukkueet ovat kohdanneet tällä kaudella kahdesti. Talvella Liigacupin lounasklassikossa Lahti meni Jusif Alin maalilla 1—0-johtoon. Toisella jaksolla Topi Keskinen sai näytöksensä käyntiin ja lopulta hän iski neljä maalia Klubin 5—2-voittoon päättyneessä ottelussa. Yhdestä osumasta vastasi nuori Liam Möller. Lahden lohdutusmaalin iski Juho Pirttijoki.

Liigassa joukkueet kohtasivat kesken härkäviikkoja Lahdessa. Julius Tauriainen vei Lahden johtoon Matheus Alvesin ovelasta syötöstä. Lahti taisteli sitkeästi helsinkiläisiä vastaan, mutta pisteet matkasivat Helsinkiin 2—1. Tasoitusosuman iskenyt Radulović upotti voittomaalin epäonnisesti tuomitusta rangaistuspotkusta.

Historian saatossa joukkueet ovat kohdanneet toisensa virallisissa otteluissa jo 76 kertaa. Lahti on napannut 17 maukastakin maukkaampaa voittoa. Klubilla voittoja on jo 40. Maaleja Lahti on iskenyt keskinäisissä 74, HJK jo 118, joten kirittävää riittää.

Joukkueet ovat myös toisella tapaa toisilleen tuttuja. FC Lahden riveissä on useita Klubia urallaan vähintään junioreissa edustaneita pelaajia, kuten Järvenpää Ali, Könkkölä ja Tauriainen. Matti Klinga ja Bubacar Djaló ovat puolestaan esiintyneet edustusjoukkueessa asti. Klubilta puolestaan löytyvät Aleksi Paananen, Santeri Hostikka ja Kevin Kouassivi-Benissan, jotka ovat urallaan edustaneet Lahtea. Kumpi saa tästä enemmän etua?

HJK – FC Lahti 8.7.2023 kello 14.00 Bolt Arenalla!

Otteluennakon tarjosi UNIQUEkoti.

Paikalle matkaavat FC Lahden kannattajat sijoitetaan Itäkatsomon kulmaan. Lippulinkki vieraskannattajille on toimitettu SLO-henkilö Atte Vilhuselle.

Mikäli et matkaa paikalle, löytyy kaupungin virallinen kisastudio Sporttiravintola Pelurista Lanun aukiolla.

Ottelu näkyy myös Ruutu-palvelusta.

Teksti: Tommi Leirilaakso

Kuva: Miska Savolainen