UNIQUEkoti -OTTELUENNAKKO: FC Lahti haastaa hallitsevan mestarin

Keskiviikko on pelipäivä ja UNIQUEkoti tarjoaa otteluennakon. FC Lahti saa Hiihtikselle vieraakseen Suomen menestyneimmän seuran. Lahti pääsee haastamaan keskiviikon lämpimässä illassa Helsingin Jalkapalloklubia. Otteluisäntänä toimii Halton.

Hyvä toinen jakso toi pisteen

FC Lahden härkäviikot jatkuivat lauantaina Tampereella Ilveksen vieraana. Ilves meni johtoon ensimmäisellä jaksolla jo 2—0-lukemin. Toisella jaksolla Lahti kuitenkin ryhdistäytyi. Altin Zeqiri juoksi hyvin Matti Klingan pystypalloon ja hänet jouduttiin kaatamaan rangaistusalueella. Pallo vietiin pilkulle ja Matheus Alves toi Lahden takaisin peliin taistelemaan pisteistä. Hetkeä myöhemmin Zeqirin kulmapotku kiersi Juho Pirttijoen päähän, joka puski Lahden tasoihin. Ottelun lopussa kummallakin oli paikkansa, mutta Tampereella päädyttiin pistejakoon lukemin 2—2. Vasta 16-vuotias lahtelaiskassari Osku Maukonen debytoi ottelussa mallikkaasti, mutta nuorukainen joutui jättämään kentän lisäajalla Ilveksen hyökkääjän telottua kassaria.

Kovan ottelutahdin ja kolhujen seurauksena Lahden kokoonpano on elänyt viime otteluissa runsaasti. Juho Pirttijoki ja Matheus Alves palasivat Tampereella kokoonpanoon ja kumpainenkin onnistui myös maalinteossa. Keskiviikkona käytettävissä on myös pelikieltonsa kärsinyt Bubacar Djaló. Täydellä varmuudella sivussa ovat vain pitkäaikaispotilaat Lassi Järvenpää, Eemeli Virta ja Pablo Andrade. FC Lahden päävalmentaja Mikko Mannila odottaa innolla hallitsevan mestarin haastamista.

– Meillä on nyt vähän parempi maalivahtitilanne kuin lauantaina. Maukonen selvisi säikähdyksellä. On aina kiva pelata suurinta ennakkosuosikkia ja hallitsevaa mestaria vastaan. Tiedämme, että heitä vastaan emme saa mitään ilmaiseksi. Heillä on tullut pelaajia tuvilta ja he saavat mahdollisesti otteluun myös tuoreita jalkoja. Meidän pitää olla fiksuja ja kompakteja. Meidän pitää myös luoda jotain hyökkäyspäässä, jotta voimme voittaa. Tampereella takaa-ajomatkalta tasoihin tuleminen oli arvokasta, mutta tärkeintä on, että palauduimme ottelusta hyvin. Lauantain ottelu oli fyysinen taistelu, huominen puolestaan on enemmän taktinen. Meillä on viime otteluissa ollut hyviä palasia, joiden päälle voimme rakentaa. Jos huominen esitys on hyvä, voimme taistella voitosta, Mannila ennakoi.

Klubilla vaikea vaihe

Vierailija, hallitseva Suomen mestari Helsingin Jalkapalloklubi jahtaa jälleen mestaruutta. HJK on kuitenkin kompastellut hieman viime otteluissa ja Klubi on jäänyt kahdessa edellisessä liigaottelussa maaleitta. Helsinkiläiset putosivat myös Suomen Cupista FC Hongan vietyä jatkopaikan rangaistuspotkukilpailun päätteeksi. Viime lauantaina Klubi kohtasi kotonaan Seinäjoen Jalkapallokerhon ja kärkikamppailussa pisteet tasattiin maalittomalla tasatuloksella. HJK kykeni luomaan ottelussa maalipaikkoja, vaikka vierailija olikin lopulta hieman vaarallisempi.

Kolmantena liigassa oleva HJK on kuitenkin aina vaarallinen. Klubin edellisen liigamaalin toukokuussa iskenyt Bojan Radulović on kookas ja hyvin liikkuva pelaaja, joka on vaikea pideltävä rangaistusalueen sisällä. Loukkaantumisten jälkeen huippukuntoa lähestyvä Roope Riski on usein kliininen viimeistelijä. Talvikauden komeetta Topi Keskinen on osoittanut kykenevänsä iskemään tehoja myös liigassa. Lisäksi variaatioita hyökkäyspelaamiseen tuovat taitava Santeri Hostikka ja Anthony Olusanya.

Myös HJK:n puolustuspää on nimivahva. Topparikaksikko Joona ToivioMiro Tenho on fyysinen pelote sekä puolustus- että hyökkäyspäässä. Puolustuslinjasta hyökkäyksiä ovat vahvasti tukemassa laitapelaajat Pyry Soiri ja Tuomas Ollila, jonka potkutekniikka aiheuttaa usein vaarallisia tilanteita. Monipuolinen Matti Peltola ja kokenut Perparim Hetemaj kykenevät puolustusvelvoitteiden lisäksi luomaan myös maalipaikkoja. Myös Atomu Tanaka on kunnossa ollessaan erittäin vaarallinen ja työteliäs. Lahden pitää puolustaa ottelussa tiiviisti ja hyödyntää omat maalipaikkansa tehokkaasti, jotta pisteet jäävät mastojen juurelle.

Historia selkeästi Klubin

FC Lahti ja HJK kohtasivat kertaalleen tämän vuoden Liigacupissa Töölössä. Lounasklassikoksi nimetty ottelu alkoi lahtelaisittain hyvin, kun Jusif Ali vei Lahden johtoon. Topi Keskinen aloitti kuitenkin oman näytöksensä ja iski lopulta neljä osumaa. Liam Möller osui vielä kertaalleen ennen Juho Pirttijoen kavennusosumaa. Näin ollen pisteet jäivät Helsinkiin lukemin 5—2.

Historian saatossa joukkueet ovat kohdanneet toisensa jo komeat 75 kertaa. Lahti on napannut 17 maukasta voittoa, joista edellinen tuli kaudella 2019 Erik Törnrosin osuessa kahdesti. Pisteet on tasattu puolestaan 19 kertaa, edellisen kerran viime kesänä Hiihtiksellä Teemu Penninkankaan maaliputken aikana lukemin 1—1. Maaleja Lahti on iskenyt Klubin verkkoon 73. HJK on puolestaan osunut keskinäisissä otteluissa yhteensä 116 kertaa.

Joukkueissa on toisilleen paljon tuttuja pelaajia ja Lahden riveissä palloilee useita HJK:a juniorina tai aikuisena edustanutta pelaajaa. Myös HJK:n riveistä löytyy lahtelaisille tuttuja pelaajia. Aleksi Paananen, Santeri Hostikka ja Kevin Kouassivi-Benissan ovat edustaneet FC Lahtea. Penninkankaan, Pirttijoen ja Alin lisäksi lahtelaisten riveistä ei löydy pelaajia, jotka olisivat onnistuneet maalinteossa Klubin verkkoon Lahden paidassa, joten keskiviikkona on paikka auki myös uusille sankareille.

FC Lahti – HJK 7.6.2023 kello 18.00 Lahden stadionilla!

Otteluennakon tarjosi UNIQUEkoti.

Otteluisäntänä toimii Halton.

Ottelun ennakkoliput halvemmalla Tiketistä. Liput portin lipunmyyntipisteistä 20 euroa.

Stadionin yläparkkipaikka on suljettu keskiviikkona. VIP-pysäköinti löytyy jäähallin kentältä. Pysäköintitilaa on myös Messukeskuksen parkkipaikalta. Huomioithan, että pysäköintitilaa on rajallisesti. Suosithan saapuessasi kestäviä liikkumismuotoja. Mankeli-asema löytyy Salpausselän seisakkeen edestä. Pyöräparkit ovat puolestaan hiihtosillan alla ja suurhallin edessä.

Kaupungin puoleinen sisäänkäyntiportti on suljettuna keskiviikkona. Sisäänkäyntejä otteluun on kolme. Pitkällä sivulla on yksi lahtelaisten sisäänkäynti ja kotikannattajille on lisäksi oma sisäänkäynti hiihtosillan päädyssä. Vieraskannattajien sisäänkäynti löytyy stadionin kaupunginpuoleisesta päädystä. VIP-katsojien sisääntuloportti löytyy stadionin pitkältä sivulta ja se aukeaa puolitoista tuntia ennen ottelun alkua, muut portit aukeavat tuntia ennen ottelun alkua. Saavuthan ajoissa paikalle ja varauduthan turvatarkastuksiin. Katso kiellettyjen esineiden lista ja Veikkausliigan yleiset ehdot tästä.

FC Lahden VIP-tiloissa on nähtävillä myös yhteistyökumppanimme Bike Marinen tuomia YAMAHA:n sähköpyöriä kesän kulkuvälineeksi.

Kotikannattajille on varattu paikat sektoreista A7 ja A8. Junnufanikatsomo löytyy sektorista A5. Junnufanipasseihin jaetaan leimoja palvelualueen fanituotepisteellä. Perheille on varattu paikat sektorin A5 yläosasta. Vieraskannattajille on varattu paikat sektorista A1. Vieraskannattajille on toimitettu oma lippulinkki.

Ottelutapahtumassa on myynnissä Merosen makkaroiden ja Hartwallin virvokkeiden lisäksi metrilakua, nachoja ja muuta mukavaa. Myös Wolt palvelee ottelutapahtuman ajan. Lue lisää ottelutapahtumasta tästä.

Mikäli et pääse paikan päälle, näkyy ottelu Ruutu-palvelusta.

Ottelun käsiohjelma on maksuton ja niitä on jaossa fanituotepisteellä. Tutustu käsiohjelman digiversioon ennakkoon tästä.

Tutustu ottelun Statpack-tilastokatsaukseen tästä.

Teksti: Tommi Leirilaakso

Kuva: Juha Tamminen