UNIQUEkoti -OTTELUENNAKKO: FC Lahdella matka pohjoiseen

Sunnuntai on pelipäivä ja UNIQUEkoti tarjoaa otteluennakon. Sarjapaikastaan taisteleva FC Lahti matkustaa runkosarjan toiseksi viimeisessä ottelussa pohjoiseen. Lahtelaisia isännöi yhdeksän pistettä edellä oleva AC Oulu.

Maalinteko tuottaa tuskaa

FC Lahden tuskana on edellisissä otteluissa ollut maalinteko. Edellisellä liigakierroksella Lahti kärsi kotonaan 2-0-tappion IFK Mariehamnille. Keskiviikkona Suomen Cupin välierässä Kuopion Palloseura haki finaalipaikan Lahdesta 1-0-voitollaan. Lahti pääsi jauhamaan KuPS:a vastaan 75 minuuttia ylivoimalla, mutta ei saanut kuparista rikki.

FC Lahden sarjasijoitus ennen viikonlopun kierrosta on 11. Eroa suoran putoajan paikalla olevaan Helsingin IFK:an on kahdeksan pistettä. Lahtelaisia sijan ylempänä oleva IFK Mariehamn on puolestaan neljän pisteen karkumatkalla.

FC Lahden terveystilanne on kohtalainen. Juho Pirttijoki palasi kentille KuPS-ottelussa. Varmasti sivussa ovat vain Antonio Reguero ja Eduards Emsis, jonka korttitili täyttyi edellisessä liigaottelussa ja hän on pelikiellossa kahdessa seuraavassa ottelussa. Kysymysmerkkejä on kuitenkin useampi, kuten edellisestä ottelusta sivussa olleet Teemu Penninkangas ja Lassi Järvenpää. FC Lahden päävalmentaja Mikko Mannila alleviivaa työnteon tärkeyttä sunnuntain ottelussa.

– Meillä pitää olla huomenna kova intensiteetti tekemiseen. Meidän pitää taistella ja meidän pitää olla ahnaita ja ahneita tekemään töitä. Jaossa on taas kolme todella tärkeää pistettä, Mannila tiivistää.

AC Oulu taistelee paikasta ylemmässä loppusarjassa

Kotijoukkue AC Oulu taistelee yhä paikasta ylemmässä loppusarjassa. Oululaiset ovat sarjassa seitsemäntenä kaksi pistettä ylemmän loppusarjan paikassa kiinni olevaa Seinäjoen Jalkapallokerhoa perässä. Kahdella edellisellä kierroksella AC Oulua on kuitenkin koeteltu. Ensin oululaiset voittivat FC Interin, mutta rikkoivat pelissä SK-sääntöä ja menettivät pisteet. Edellisellä liigakierroksella Oulu johti mestaruudesta taistelevaa FC Honkaa vastaan, mutta espoolaiset tulivat aivan ottelun lopussa tasoihin 2-2-lukemiin päättyneessä ottelussa.

AC Oulun maaleista Espoossa vastasivat kaukovapaapotkusta osunut maajoukkuemies Rasmus Karjalainen ja komean yksilösuorituksensa päätteeksi Luquinhas. Brasilialainen Luquinhas sooloili komean maalin myös Interin verkkoon. Oululaiset olivat Honka-ottelussa suurissa vaikeuksissa korkeiden keskityspallojen kanssa. Toisaalta Oulun Honka-pelissä käyttämä matala blokki ja terävät vastaiskut ovat ennakkoon Lahdelle erittäin pahoja.

Oululaisilla on koossaan nippu, jolla se kykenee taistelemaan europaikoista. Maalivahti Calum Ward venyy haamutorjuntoihin, joilla oululaiset voivat taistella pisteistä. Kokenut Rafinha johtaa puolustusta noin 250 Veikkausliiga-ottelun kokemuksella. Hyökkäyspäässä Michael López taistelee kahdeksalla maalillaan yhä liigan maalipörssin voitosta ja hän on maalipörssin jaetulla neljännellä sijalla. Sunnuntain ottelusta AC Oululta on pelikiellossa suoran punaisen kortin Interiä vastaan ottanut Ibra Sekajja ja korttitilinsä Honkaa vastaan täyteen saanut Sandro Embaló.

Oululaiset ovat olleet Lahdelle vaikeita vastuksia

FC Lahti ja AC Oulu ovat kohdanneet virallisissa otteluissa kymmenen kertaa ja Lahti on onnistunut voittamaan kohtaamisista vain kaksi. Oululaiset ovat juhlineet voittoa puolissa otteluista. AC Oulu johtaa myös maaleissa, sillä Lahti on viimeistellyt Oulun verkkoon seitsemän osumaa ja oululaiset ovat kurittaneet Lahtea 14 maalin verran.

Lahden edellinen voitto AC Oulusta on 12 vuoden takaa. Lahti taisteli myös tuolloin kynsin ja hampain sarjapaikastaan ja lahtelaiset onnistuivat hakemaan 2-1-voiton tervakaupungista Drilon Shalan ja Jari Litmasen maaleilla. Sen jälkeen joukkueet ovat kohdanneet kuudesti ilman lahtelaisten voittoa. Myös perinteinen Oulun Palloseura on ollut Lahdelle haastava.

Lahtelaisten riveissä pelaa kaksi AC Oulua edustanutta pelaajaa. Loorents Hertsi oli toissa kaudella nostamassa oululaisia liigaan. Dennis Salanović puolestaan edusti Oulua vielä alkukaudella. Arttu Heinonen ja Arlind Sejdiu ovat syntyneet Oulussa. Siivittääkö tutut kulmat lahtelaiset nappaamaan putoamiskamppailun kannalta tärkeät pisteet mukaan mastokaupunkiin?

AC Oulu – FC Lahti 4.9.2022 kello 16.00 Raatin stadionilla!

Otteluennakon tarjosi UNIQUEkoti.

Paikalle matkaavat lahtelaiset Raatin stadionilla aurinkokatsomon Tuiran puoleiseen reunaan. Liput ennakkoon tästä.

Mikäli et matkusta paikan päälle, näkyy ottelu suorana Ruutu-palvelusta.

Ja loppuun tietysti Litin sakset Oulun verkkoon!

Teksti: Tommi Leirilaakso

Kuva: Juha Tamminen