placeholder

Tuominen ja Köse viihtyneet Mikkelissä

Kuhnureita kolmen kauden ajan (2008-2010) valmentanut Ilkka Mäkelä toimii tätä nykyä MP:n päävalmentajana. Mäkelä on antanut reilusti vastuuta Lahden nuorille lahjakkuuksille.

– Jasse on pelannut käytännössä kaikki minuutit kymmenessä pelissä. ”Onu” loukkaantui neljännessä ottelussa jo ennen taukoa. Yritti paluuta ja se jäi puoleen tuntiin eli hän on pelannut noin kolmasosan peleistä, Mäkelä kertoo.

Kösellä on ollut takareitensä kanssa ongelmia.

– Toivon mukaan kuntoutuminen etenee. Sama vaiva uusiutui. Oli Lahdessa jo juoksennellut ja sanoi, että tuntuu hyvältä. Sen kanssa pitää edetä rauhallisesti, kun se jo kerran on uusiutunut. Ei kannata ottaa riskiä. Ensin ehjä jakso täysipainoista harjoittelua alle. Tosin viimeksikin reilun viikon pystyi osallistumaan täysipainoisesti ja silti se uusiutui, Mäkelä sanoo.

Kummankin edesottamukset ovat olleet positiivisia, eikä Ykkösen taso ole osoittautunut liian kovaksi.

– ”Onu” on ollut hyvä niissä peleissä, mitä on pelannut. Hän on pystynyt pelaamaan eteenpäin ja voittanut palloja. Jalka vähän painoi, kun tuli muutama täysi peli peräjälkeen, Mäkelä arvioi.

– Jassesta on vastaavasti ehkä nyt ihan viimeisissä parissa pelissä näkynyt väsymisen merkkejä, mutta ilman muuta kokonaisuutena meidän hyökkäyspelin kannalta hyvinkin tärkeä osapalanen. Hänellä on kyky kääntää peliä, joka on tärkeä piirre. Ettei vaan palautella toppareille. Siitä hänen taidostaan on ollut meille hyötyä. On päässyt maalinteon makuun. Kolme maalia ja pari maalisyöttöä, jotka on kohtuulliset tehopisteet hyökkäävälle pelaajalle. Jassen panos ei ole pelkästään luettavissa tehopisteissä. Pelin kääntäminen ja pelin syvälle vieminen ovat tervetullut lisä meille, Mäkelä kiittelee.

Molempien pelaajien lainapesti kestää näillä näkymin aina kauden loppuun asti, ellei Lahdelle tule pahoja loukkaantumishuolia ja sitä kautta huutava tarve pelikykyisille pelaajille.

– Pelin henki on se, että pojat on mukana meillä säännöllisesti ja asuvat täällä. Jos Lahdella iskee hälyttävä tarve pelaajille niin heidän paluunsa on mahdollista. Se harkitaan siellä päässä. Jokatapauksessa pojat palaavat sitten aikanaan valmiimpina pelureina. Saavat isoja minuutteja riittävän kovissa peleissä. Kumpikaan ei ole ylivoimaisia vaan joutuvat painimaan ihan riiittävästi, Mäkelä kertoo.

Kummassakin pelaajassa ”Ili” näkee aineksia kasvaa liigapelaajaksi.

– Kyllä. Sinänsä lähtökohtaisesti meille on hyvä, että saadaan mukaan pelaajia, joilla tavoitteet on asetettu riittävän korkealle. Molemmilla on oman ikäluokan maajoukkuekokemusta. Ilman muuta mahdollisuuksia liigapelaajiksi, Mäkelä uskoo.

– Molemmilla on erilaisia ominaisuuksia ja pelaavat eri pelipaikkoja. Jassella on tilannekovuudessa jo tapahtunut vähän parannusta. ”Onulla” taas tietyllä tavalla jalkoihin, kun saadaan terävyyttä lisää ja tilannenopeutta lisää niin hänellä on hyvät ominaisuudet pärjätä liigatasolla, Mäkelä pohtii.

Tuominen on ollut tyytyväinen saamaansa vastuuseen. Kösekin on ollut tyytyväinen, mutta loukkaantumiset ovat olleet harmittavia takaiskuja.

– Ihan hyvin on lähtenyt käyntiin. Olen saanut isoja minuutteja alle, mikä on tärkeintä tässä vaiheessa, Tuominen tietää.

– Ekassa pelissä meni heti nilkka. Pelasin huonolla nilkalla pari peliä ja sitten venähti takareisi. Olin kolme viikkoa sivussa ja sitten se meni uudestaan. Nyt olisin taas kunnossa. Muuten on mennyt hyvin, Köse sanoo.

Tuominen on pelannut hyökkäävässä roolissa, mutta myös hieman alempana. Köse puolestaan on pelannut pelinrakentajana.

– Olen pelannut pääsääntösesti kärjen alapuolella. Loukkantumisten johdosta minut on pudotettu alemmas pelaamaan toiseksi keskikentäksi, Tuominen kertoo.

– Olen se toinen keskikenttämies ja teen enemmän peliä. Aika vapaat kädet ja saan hyökkäyksiä tukea aika vapaasti, Köse kertoo omasta roolistaan.

Tuomisen optimaalinen pelipaikka löytyy kärjen alapuolelta.

– Saan siinä käyttää omia vahvuuksia parhaiten, Tuominen miettii.

Elämä Mikkelissä on sujunut molemmilla hyvin, eikä ongelmia ole esiintynyt.

– Hyvin ollaan viihdytty. Asutaan ”Onun” kanssa kahdestaan saman katon alla. Ei mitään ongelmia. Mukava kaupunki ja joukkuekaverit ovat hyviä äijiä, Tuominen kiittelee.

– Nättiä, kun kaveri on tässä saman katon alla. Tehdään kaikki yhdessä. Joukkuekaverit ottaneet tosi hyvin sisään, Köse komppaa.

Ykkösen taso ei ole tullut yllätyksenä.

– Se on ihan mitä odotin. Kaikki pelit ovat aika tasaisia. Loppujenlopuksi kärjen ja häntäpään ero ei ole älytön. Kovia pelejä, Tuominen näkee.

– Ainakaan en jää jälkeen vaan pysyn vauhdissa, Tuominen jatkaa.

Köse on pelannut paljon miesten kakkosdivaria Lahti Akatemian paidassa. Nyt ykkösessä tarjolla on kovempia pelejä.

– Taso on paljon parempi. Tempo on aika kova. Pääsin heti mukaan. Ei ollut ongelmia, Köse sanoo.

Kuhnureiden otteita kumpikin on pyrkinyt seuraamaan paikanpäällä tai vähintään netin välityksellä.

– Olen käynyt peleissä, mitä olen Lahdessa ollut. Viimeisin oli Klubi matsi. Lahdenkin kausi on aika vaihtelevasti alkanut. Viime pelit ruvennut näyttämään hyvältä, maalit vain puuttuu. Pelillisesti hyvää, mutta viimenen silaus jää puuttumaan, Tuominen arvioi.

Köse jakaa Tuomisen näkemyksen kauden kulusta.

– Olin juuri katsomassa MIFK-peliä, ISTV:stä ollaan myös katsottu pelejä. Peli näyttää hyvältä, mutta pitäisi tehdä maaleja, Harmillista, että on mennyt vähän huonosti, Köse jatkaa.

Kumpikin haluaa pysyä terveenä ja saada mahdollisimman paljon peliminuutteja vyölle loppukauden aikana.

– Ehjä kausi. Saada paljon minuutteja ja sitä kautta onnistumisia koko joukkueelle ja itsellekin, Tuominen paaluttaa.

– Pääsisi pelaamaan, eikä tulisi loukkaantumisia. Joukkueena tavoite on, että pysyttäisiin sarjassa. Vie voimia, kun ei ole päässyt auttamaan joukkuetta, Köse tuskailee.

Köse haluaisi palata kokoonpanoon mahdollisimman pian.

– Tällä viikolla mennään Jyväskylään. Toivottavasti olisin jo siellä kokoonpanossa ja Vaasassa ensi viikolla täydet minuutit, Köse toivoo.

Mikkeliin muuttaminen on ollut kasvattava kokemus ja palvelee kummankin tavoitteita pelaajauralla.

– Tavallaan kun on oma kämppä niin oppii ihmisenä pärjäämään, kun pitää tehdä kaikki itse. Kerran ollaan syöty ulkona, muuten molemmat tekee omat ruuat. Välillä vietämme yhteisiä romanttisia iltoja. Ei siitä sen enempää, Köse nauraa.

– Se miksi me tultiin tänne oli, että oltasiin molemmat valmiimpia pelaajia liigaan. Saadaan kokemusta ja hyviä pelejä alle. Ensi vuonna sitten tarkoitus on tulla Lahden mukaan. Se on paljon omasta tekemisestä kiinni, Köse päättää.