placeholder

Tanska: ”On kiva kohdata ulkomaalaisia joukkueita”

FC Lahti kohtaa tulevana lauantaina Mukkulan kuplahallissa virolaisen JK Nõmme Kaljun klo 16.00 alkaen. Ensi viikon tiistaina Lahti matkustaa Tallinnaan, jossa se saa vastaansa FC Levadian.

Kuhnureiden pitkänhuiskea toppari Jani Tanska tietää vankalla kokemuksella, mikä harjoituskaudessa on kaikkein tärkeintä.

– Totta kai tässä vaiheessa tärkeintä on harjoitella hyvin, että on valmis oman pelin kannalta ja fyysisesti, kun Veikkausliiga alkaa. On se tietysti mukavampi voittaa talvellakin, Tanska sanoo.

– Talvi on lähinnä valmistautumista Veikkausliigaa varten, eikä tuloksilla ole niin merkitystä. Kun sarjapelit alkavat, tuloksilla on isompi merkitys, Tanska jatkaa.

Tanska kuuluu joukkueen kokeneempaan osastoon ja hän onkin päävalmentaja Toni Korkeakunnaksen ehdottomia luottopelaajia. Niin henkilökohtaisella kuin joukkue tasollakin kaikki on mennyt tähän mennessä suunnitelmien mukaan.

– Mennyt ihan hyvin henkilökohtaisesti, olen saanut ehjiä treeniviikkoja alle. Myös joukkue on pysynyt suhteellisen hyvin kunnossa, Duarten (Tammilehto) vammaa lukuun ottamatta ei mitään ihmeempiä ole tullut, Tanska miettii.

Joukkue on kokenut selvän nuorennusleikkauksen viime kauteen nähden. Tanska kaipaileekin joukkueen riveihin vielä muutamaa kokeneempaa vahvistusta.

– Vaihtuvuus on ollut isoa. Sitten kun Veikkausliiga alkaa ja näkee mikä on varsinainen ryhmä, voi lopullisesti sanoa, miten se on vaikuttanut. Nyt on vasta seitsemäs viikko menossa, kun treenataan ja pelataan. Haetaan vielä kolmea pelaajaa kuitenkin. Viime vuonna oli suhteellisen kokenut joukkue ja nyt on huomattavasti nuorempia pelaajia, Tanska kertoo.

– Monella nuorella pelaajalla edessä on ensimmäinen varsinainen liigakausi ja monelle on iso näytönpaikka avautunut. Pojilla on mennyt talvi ihan hyvin. Toivottavasti vielä löydetään kumminkin kokeneita vahvistuksia, ettei kasaannu liian iso vastuu ensimmäisellä liigakaudella. Jos saadaan hyviä kokeneita vahvistuksia, se voisi auttaa kaikkia. Nuorille pelaajille olisi enemmän niitä pelaajia, jotka tukevat, Tanska tietää.

Myös pelitavallisesti joukkuetta on rukattu uuteen uskoon. Talven peleissä kentällä on nähty aiempaa aktiivisempi joukkue, joka prässää aggressiivisesti ja iskee nopeasti vastaan.

– Puolustuspelaamiseen tullut jonkin verran muutosta, kun otetaan ylempää kiinni. Henkilökohtaisesti tykkään enemmän siitä. Pystyy nostamaan koko ryhmää ylemmäs ja puolustajat pystyvät pelaamaan lähempänä hyökkääjää. Samalla vastustaja joutuu pelaamaan enemmän pitkiä palloja ja se sopii meille alakerran kavereille, Tanska kommentoi.

Valmista Lahden pelaaminen ei ole vielä silti ollut. Hyökkäyspelaamisen rytmittämisen kanssa on vielä tekemistä.

– Meillä on siinä vielä tekemistä, että löydetään hyökkäyspeliin rytmi. Milloin rauhoitetaan ja milloin hyökätään nopeasti. Näkynyt toisella puoliajalla väsymisenä, joka johtuu pääsääntöisesti siitä, että ensimmäisellä puoliajalla ollaan pelattu liian vauhdikkaasti, Tanska analysoi.

Virolaisten joukkueiden kohtaaminen tuo pienen piristysruiskeen talven keskelle.

– On kiva kohdata ulkomaalaisia joukkueita. Tuo vaihtelua peleihin, kun kohtaa eri joukkueita. Nämä kaksi peliä ovat hyviä harjoitustapahtumia sarjakautta silmällä pitäen. Halutaan voittaa ja viedä omaa peliä eteenpäin, se on päätavoite, Tanska summaa.