STATPACK: FC Lahti–KuPS 1.7.2023

FC Lahti ja tänä vuonna sata vuotta täyttänyt Kuopion Palloseura ovat kohdanneet toisensa virallisissa otteluissa yhteensä 59 kertaa. Kelkka on kääntynyt hiljalleen Kanarianlinnuille, mutta Lahti on silti voittanut enemmän otteluita. Lahdella voittoja on kasassa 24, KuPS:lla 21. Myös maalit ovat vielä lahtelaisille lukemin 82—75.

Joukkueet kohtasivat toisensa toukokuussa Kuopiossa. Saku Savolainen vei KuPS:n johtoon ja juuri ennen taukoa Joona Vetelin vapaapotku upposi tarkasti Lahden maaliin. Toinen jakso oli lahtelaisten, mutta KuPS puolusti tiiviisti ja pisteet jäivät Kallaveden rannoille.

#1 Tänä päivänä: FC Lahti on pelannut historiansa aikana 1.7. yhteensä kuusi sarjaottelua. Lahti on voittanut kolme ja hävinnyt kolme. Kahdesti Lahti on kohdannut Helsingin Jalkapalloklubin ja FC Hakan. Toinen Haka-ottelu on päättynyt lahtelaisten voittoon. Muut voitot ovat tulleet JJK:sta ja FF Jarosta. Lahtelaisten paras maalintekijä 1.7. pelatuissa otteluissa on ollut Loorents Hertsi, joka iski 2013 kaksi osumaa JJK:n verkkoon.

#2 Putki: KuPS on ollut viime vuosina Lahdelle hankala vastus. FC Lahden edellinen voitto KuPS:sta on kaudelta 2018, jolloin Santeri Hostikan lisäajan rangaistuspotkuosuma riitti voittoon Kisapuistossa. Sen jälkeen Lahti on pelannut 12 voitotonta ottelua kuopiolaisia vastaan.

#3 Ennätys: FC Lahden suurin Veikkausliiga-voitto on tullut Kuopion Palloseurasta. Ennätys syntyi elokuussa 2008 Hiihtiksellä. Rafael vei lahtelaiset johtoon heti toisella peliminuutilla. KuPS:n Ekhiabhi Okodukha tasoitti, mutta Mika Hänninen vei Lahden uudelleen johtoon. Rafael nousi toistamiseen maalintekijäksi vielä ensimmäisen jakson aikana ja Lahti pääsi tauolle 3—1-johdossa. Toisella jaksolla ottelu kääntyi lopullisesti Lahdelle, kun Jari Litmanen vaihdettiin kentälle. Kalle Eerola iski heti Litmasen vaihdon jälkeen ja Rafael täydensi hattutemppunsa. Litmanen itse osui kahdesti ja maalinmakuun pääsivät myös Jukka Veltheim ja Eero Korte. Veltheimille maali oli uran ensimmäinen liigamaali ja myös Korte oli aikaisemmin urallaan iskenyt ensimmäisen liigamaalinsa kuopiolaisten verkkoon.

#4 Knoppi: Suomen maajoukkueen laitapelaaja Nikolai Alho iski Lahdessa pelatessaan uransa ensimmäisen liigamaalinsa juuri KuPS:n verkkoon. KuPS meni kauden 2012 päätösottelussa johtoon Jerry Voutilaisen osumalla heti toisen jakson alussa. Lahti oli vaihtanut tauolla Alhon korvaamaan Joel Meroa ja muutama minuutti KuPS:n johtomaalin jälkeen Alho toi Lahden tasoihin. Tuco iski vielä neljä minuuttia myöhemmin Lahdelle voittomaalin ja pisteet jäivät Lahteen. Ottelu jäi Alhon viimeiseksi Lahden paidassa.