Sinuhe-statpack: FC Lahti – FC Haka

FC Lahti ja Haka ovat kohdanneet toisensa virallisissa otteluissa 44 kertaa. Haka on ollut selkeästi niskan päällä, sillä Valkeakoskella on juhlittu voittoa FC Lahdesta 20 kertaa Lahden kymmentä vastaan. Maaleja Mastokaupungin ylpeys on mättänyt 37, kun taas Haka on osunut jo 68 kertaa. Joukkueet kohtasivat liigassa kesäkuussa päätyen 1-1-pistejakoon. Ishmael Yartey pommitti vapaapotkun Lahden maaliin, mutta lahtelaiset kuittasivat hetki myöhemmin vapaapotkusta takaisin. Javi Hervásin vapaapotku kimpoili Hakan puolustajista maaliin ja pisteet jaettiin.

#1 Tänä päivänä: FC Lahti on pelannut 13.8. viisi sarjaottelua, varsin heikolla menestyksellä. Lahti on onnistunut kaatamaan vain Interin kaudella 2003 puhtaasti 3-0. Ainoa tasapeli tuli tasan viisi vuotta sitten PK-35 Vantaan vieraana. Maaleja Lahti on tehnyt yhdeksän, kuten myös vastustajat. Parhaita maalintekijöitä ovat olleet kahdella maalilla Rafael, joka osui 2014 RoPS:n verkkoon, Pekka Lagerblom, joka iski 2003 kaksi osumaa Interin maaliin ja Kotkan TP:tä vastaan kahdesti kaudella 2000 osunut Mika Väyrynen.

#2 Putki: FC Lahti on pelannut viisi edellistä Haka-ottelua ilman voittoa. Edellinen voitto tuli kaudella 2018 Suomen Cupin lohkovaiheessa Xhevdet Gelan ja Pavel Osipovin osumilla. Edellinen voitto liigassa on puolestaan kaudelta 2012, kun Lahti kaatoi Hakan Kaurialan kentällä 3-0. Maaleista vastasivat Mika Mäkitalo, Lahti-debyyttiään pelannut Tuco ja yksi Hakan osumista merkattiin omaksi maaliksi. Samalta kaudelta on myös edellinen kotivoitto Hakasta, kun Lahti voitti avauskierroksella Drilon Shalan maalilla.

#3 Ennätys: FC Lahden historian suurin tappio 7-1, tuli Ykkösessä 1997 juuri Hakaa vastaan. Lahti hävisi myös samoin 7-1-lukemin Jarolle kaudella 2013. Ennätysotteluissa Lahdelta maalinteossa onnistuivat vain Miikka Lempinen 1997 ja Vini Dantas 2013.

#4 Knoppi: FC Lahden entinen maalivahti Aleksandr Vasjutin puski tasan viisi vuotta sitten maalin Veikkausliiga-debyytissään. Vasjutin nousi Lahden ollessa tappiolla PK-35 Vantaalle kulmapotkutilanteessa ylös ja oli ensimmäisenä Santeri Hostikan keskityksessä. Vasjutinista tuli ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa maalivahti FC Lahdessa, joka on osunut virallisessa ottelussa maaliin.

Teksti: Tommi Leirilaakso

Kuva: Taneli Okkonen