placeholder

Santerit viihtyivät Brasiliassa

FC Lahden nuoret lupaukset Santeri Pakkanen ja Santeri Hostikka sekä maalivahtivalmentaja Ari Korhonen kävivät tutustumassa Brasiliassa yhteistyöseura Fluminensen akatemiaan. Kolmikko lähti Brasiliaan 14. marraskuuta ja palasi sieltä Suomeen 30. marraskuuta. Hostikka lensi Brasiliaan Espanjasta, sillä hän oli ollut siellä U20 eli tulevan U21-maajoukkueen kanssa leirillä. Suomi kohtasi leirin aikana Malaga CF:n alle 19-vuotiaiden kakkosjoukkueen ja Puolan U19-maajoukkueen.

– Espanjassa voitimme kummatkin pelit. Oli kiva voittaa ja olla maajoukkueessa mukana. Omassa pelissäni oli aika paljon parannettavaa. Kolmeen viikkoon en ollut treenannut yhtään, joten en ollut ihan parhaassa iskussa, Hostikka tuumii.

Reilu pari viikkoa huippuakatemiassa ja Brasilian auringon alla vierähti kuin siivillä.

– Olihan se loistava kokemus. Sain sieltä opittua uusia juttua. ”Arska” otti mukaansa joitain hyviä juttuja, joita voidaan tehdään myös Suomessa, Pakkanen kertoo.

– Jäi hyvät fiilikset. Kiva oli lähteä sinne katsomaan, miten siellä treenataan ja minkälainen taso on saman ikäisten huipulla, Hostikka vahvistaa.

Hostikka ja Pakkanen harjoittelivat Fluminensen U20-joukkueen mukana. Harjoituksia oli joka päivä, paitsi sunnuntaisin. Harjoitukset olivat eriluonteisia, joihin miehet olivat Suomessa tottuneet.

– Treenit olivat pidempiä kuin täällä, mutta tempo oli vähän kevyempi. Se johtuu varmaan lämpötilasta. Veskoilla alkulämpö ei ollut yhtä pitkä kuin Suomessa. Alkoi paikkoja tulemaan kipeäksi, kun ei saanut yhtä lämpimäksi paikkoja, Pakkanen näkee.

– Vähän oli erilaiset treenit ja ylipäätään futis siellä. Enemmän ”joga bonito” -tyylistä, joka toki sopi minullekin ihan hyvin. Oli kivaa treenata. Tempo ei itseasiassa ollut yhtä kova kuin Veikkausliigassa tai FC Lahden treeneissä. Enemmän sellaista pihapelityyppistä, Hostikka sanoo.

Brasilialaisten pelaajien henkilökohtainen taitotaso oli kovaa luokkaa ja se teki vaikutuksen kaksikkoon.

– Henkilökohtaisessa taidossa brasilialaiset olivat aika hyviä. Se on selvä ero suomalaisiin junnuihin, Pakkanen miettii.

– Semmoinen joukkuepelaaminen jäi mieleen. Siellä osataan pelata hyvin yhteen pienillä syöttökombinaatioilla keskenään. Se olisi hyvä oppia täälläkin, Hostikka lisää.

Viimeiset kaksi päivää Hostikka, Pakkanen ja Korhonen tutustuivat Brasiliaan toisesta näkövinkkelistä.

– Pari viimeistä päivää olimme Riossa hotellissa Copacabanan lähellä. Kävimme turistikierroksella katsomassa Jeesus-patsasta. Oli hyvät näkymät, Pakkanen kertoo.

– Ehdimme käydä katselemassa rantaa ja nähdä, minkälainen on oikea Brasilia akatemian ulkopuolella, Hostikka iloitsee.

Kuhnurit aloittivat joukkueharjoitukset kuluneen viikon maanantaina. Suurin osa harjoituksissa vilisevistä pelaajista on testipelaajia. Tammikuussa joukkueella on edessään jo ensimmäiset kilpailulliset pelit, kun Suomen Cupin lohkovaihe pyörähtää käyntiin.

– Ihan hyvin on lähtenyt sujumaan. Hyvillä mielillä lähdetään peleihin, treenataan kovaa talvi ja kehitetään ominaisuuksia, Pakkanen sanoo.

– Olen ollut tapahtumissa mukana, mutta en ole kunnolla treenannut. Olen vähän saanut lomaa ja taukoa, sillä muut pitivät lomaa, kun olimme Brasiliassa. Olen tehnyt omaa ohjelmaani. Ladataan akkuja tulevaan kauteen. Nopeasti tulee tärkeät pelit jo tammikuussa. Totta kai on kiva päästä pelaamaan futista, sitä tässä on odotettu, Hostikka päättää