Samuel Pasanen FC Lahden keskikentälle

FC Lahti ja nuori keskikenttämies Samuel Pasanen ovat solmineet kolmen vuoden pelaajasopimuksen. Pasanen on 16-vuotias ja 173-senttinen ikäluokkansa maajoukkuepelaaja. Hän on FC Kuusysin ja FC Lahden kasvatti.

Samuel Pasanen aloitti jalkapalloilun SV Werder Bremenissä, mutta hän on pelannut suurimman osan urastaan FC Kuusysin junioreissa. Viime kaudella Pasanen edusti FC Lahti C15 -joukkuetta, joka voitti Etelä Liigan hopeaa ja Kai Pahlman -turnauksen pronssia. Pasanen debytoi ikäluokkansa maajoukkueessa viime syyskuussa. Joulukuussa keskikenttämies debytoi harjoitusottelussa myös FC Lahden edustusjoukkueessa ja on harjoitellut sen mukana. Nuorukainen on sopimuksestaan iloinen.

– Minulla on aika hyvät fiilikset. On kiva tehdä sopimus tänne. Viime kaudella pelasin FC Lahti C15 -joukkueessa ja maajoukkueessa. Siellä tuli onnistumisia ja maajoukkue oli hieno kokemus. Nyt olen harjoitellut edustusjoukkueen mukana. Tempo on ollut kovempi kuin junioreissa, mutta siinä pääsee kehittymään hyvin. Aika hyvin olen pysynyt mukana, Pasanen aloittaa.

Pasasella on maajoukkue-edustuksien lisäksi kansainvälistä kokemusta myös FC Lahti Unitedin riveistä. Kentällä Pasasen vahvuuksiin kuuluvat muun muassa pelinlukutaito ja syöttötaito. Tulevalla kaudella nuori keskikenttämies haluaa pelata jo Veikkausliigaa.

– Olen ollut varmaan kaikissa ikäluokkani United-turnauksissa. Niissä pääsi pelaamaan hyviä kansainvälisiä vastustajia vastaan. Kentällä vahvuuksiani ovat pelinlukutaito, pallon hallinta ja syöttötaito. Tulevalla kaudella tavoite on, että pääsen pelaamaan pari peliä ja menen sitä kautta eteenpäin, Pasanen kertoo.

Samuel Pasasen isä Petri Pasanen edusti FC Lahtea kahteen otteeseen yhteensä 87 liigaottelun verran, jonka lisäksi hän teki komean kansainvälisen uran. Samuel ei itse ota paineita isänsä saavutuksista, mutta tulevaisuudessa hän haluaa pelata Euroopan suurissa liigoissa.

– En ole huomannut, että isäni saavutukset toisivat paineita. Toki tavoitteenani on joskus pelata Top 5 -liigassa, mieluiten Saksassa. Menen kuitenkin omaa polkuani ja sitä paitsi, olen parempi kuin isäni, Pasanen hymyilee.

FC Lahden päävalmentaja Ilir Zeneli pitää nuorta talenttia kypsänä pelaajana. Hänen mukaansa Pasasella on kyky oppia nopeasti asioita. Zeneli pitää hienona myös sitä, että omasta pelaajapolusta nousee talentteja edustusjoukkueeseen.

– Pasanen on erittäin kypsä ikäisekseen. Hän on rohkea ja hänen valttinsa on se, että hänellä on kyky oppia ja toimia nopeasti. Hän on vielä nuori ja hänellä on paljon vielä edessään. On varsin mahdollista, että Pasanen nähdään jo tällä kaudella kentällä. Hienoa on myös se, että meidän Akatemian pelaajapolku tuottaa tämänlaisia lahjakkuuksia edustusjoukkueeseen pelaajapolkuamme pitkin, Zeneli iloitsee.

FC Lahdella on koossaan 20 pelaajasopimusta alkaneelle kaudelle. Sopimuspelaajat ovat Antonio Reguero, Joona Tiainen, Anton Munukka, Lassi Järvenpää, Mikko Viitikko, Teemu Penninkangas, Daniel Koskipalo, Hysen Memolla, Eemeli Virta, Matti Klinga, Arttu Heinonen, Arlind Sejdiu, Altin Zeqiri, Berat Köse, Samuel Pasanen, Pyry Lampinen, Macoumba Kandji, Chinedu Geoffrey, Loorents Hertsi ja Eduards Emsis.

Teksti: Tommi Leirilaakso

Kuva: Taneli Okkonen