placeholder

Rafaelin motivaatio korkealla

FC Lahden legendaarinen brasilialaishyökkääjä Rafael aloittaa seurassa jo 12. kautensa. Paljon nähnyt ja kokenut konkari saavutti Lahden kanssa viime viikonloppuna Liigacupin kolmannen mestaruuden hallitsevan Suomen mestarin SJK:n kustannuksella. Voitto nostatti tunnelmat kattoon.

– Antaa porukalle itseluottamusta voittaa sellainen pokaali kolme viikkoa ennen kauden alkua. Motivaatio on todella korkealla ja tästä on kiva päästä jatkamaan, Rafael myhäilee.

Rafael vaihdettiin kentälle aivan pelin lopussa rangaistuspotkukilpailua silmällä pitäen. Rafael oli rangaistuspotkukilpailussa Lahden ensimmäinen laukoja, eikä hän täplältä erehtynyt. Rafael sijoitti pelivälineen tarkasti vasempaan alakulmaan ohi Mikhel Aksalun.

– Ei ollut mitään paineita siitä, vedin normaalisti. Odotettavissa oli, että kun peli lähenee loppua, tulen kentälle vetämään pilkun, Rafael kertoo.

Joukkueen harjoituskausi on kulkenut tähän mennessä positiivisesti.

– Treenit ovat olleet hyviä. Preseason on ollut kovaa treeniä. Henkilökohtaisesti harjoiteltu kuntoa, jotta on valmis pelaamaan pitkän kauden. Paljon pelejä ollut ja alku oli tuloksellisesti hyvä. Hyvin on pelattu, mutta pitää vain ratkaisuja tehdä paremmin. Harjoitella ylöspäin pelaamista enemmän, jotta saadaan enemmän maaleja ja voittaa pelejä sitä kautta, Rafael miettii.

Kuhnureiden pelaajarunko on nuorentunut viime kaudesta selvästi, mutta se ei nestoriosastoon kuuluvaa Rafaelia haittaa lainkaan.

– Fiilis on aina hyvä. Pelaajien kanssa on helppo tehdä töitä, he kunnioittavat ja kuuntelevat paljon. Joukkueen sisällä on paljon kokeneita pelaajiakin, jotka voivat auttaa. Nuori jengi, helppo olla heidän kanssaan. Voidaan sanoa pukukopissa, että Liigacupin voiton jälkeen fiilis pukukopissa on ollut mahtava, Rafael iloitsee.

Rafael on toiminut Fluminensesta Lahteen saapuneille Bonilhalle ja Eullerille eräänlaisena isähahmona talven aikana samaan tapaan kuin viime kaudella Matheus Alvesille.

– Bonilha on box-to-box pelaaja. Seinäjoella pelasi vähän enemmän laitaa ja tuli keskelle. Rauhallinen pallon kanssa ja pystyy kuljettamaan. Perussyöttöjä pitäisi parantaa. On aika paljon boxin sisällä ja lähellä, joten pitäisi viimeistellä paremmin. Euller ei ole meidän treeneissä ollut polvivamman takia. Yksi pallotreeni mitä tehtiin, niin viimeisteli aika hyvin. Hänestä odotetaan paljon, kun ennen loukkaantumista piti olla Fluminensen edustusjoukkueessa. Uskon hänen olevan parempi pelaaja kuin Matheus, Rafael arvioi maanmiehiään.

Rafaelin rooliin kuuluu antaa esimerkkiä pelikentän puolella, mutta tuki ei lopu siihen. Rafael on ottanut kaksikon siipiensä suojaan myös pelikentän ulkopuolella.

– Molemmat tietysti ovat nuori poikia. Välillä on ikävä kotimaata ja perheitä. Ihan hyvin ovat sopeutuneet. Yritetään tehdä asioita hyvin kentän ulkopuolella. Meillä on paljon kavereita ja kutsutaan heitä mukaan juttuihin. Joukkueeseen ovat päässeet hyvin sisälle. Bonilha on vähän hiljainen kaveri, ei puhu paljoa. Euller on ihan tyypillinen brasilialainen pelaaja, iloinen ja puhuva kaveri. Duarte Tammilehto on myös portugalin kieltä puhuva, joka helpottaa, Rafael kertoo.

Tavoite ensi kautta ajatellen on asetettu korkealle, kuten kuuluukin.

– Seuran tavoite ja meidän pelaajienkin on olla sijoittua korkealle. Viime kausi oli vaikea ja vaihteleva, oltiin lähellä mitalia. Meillä on innokas, nuori ja nälkäinen joukkue. Voidaan yllättää, Rafael sanoo.

Henkilökohtaisesti Rafael janoaa peliminuuttien lisäksi mahdollisimman paljon täysosumia.

– Ensimmäinen tavoite on päästä pelaamaan mahdollisimman paljon. Sitä varten olen tehnyt talven aikana töitä, että pysyn pelata koko kauden läpi ilman loukkaantumisia. Haluan auttaa joukkuetta mahdollisimman paljon ja tehdä paljon maaleja, Rafael paaluttaa ensi kauden tavoitteitaan.

Seuraavan kerran sinulla on mahdollisuus nähdä Rafael tositoimissa tulevana torstaina, kun Lahti kohtaa harjoitusottelussa Ilveksen. Peli alkaa kello 16.00 Mukkulan tekonurmella, tervetuloa!