placeholder

Puolustuksen tukipilari Pyry Kärkkäinen

Kiuruveden Palloilijoissa seitsemänvuotiaana aloitettu jalkapalloura toi miehen Iisalmen ja Kuopion kautta ensimmäisen kerran Lahteen 2007.

– Lapsena tuli pelattua kesällä futista ja talvella lätkää, ja ilman halleja. Esikuvanani oli tietenkin Litti. KiuPassa pelasin kolme vuotta. Silloin tuli pelattua paljon kosovolaisten, kuten Berat Sadikin kanssa. Muutimme Iisalmeen, josta käsin kävin KuPS:n treeneissä. En päässyt kaikkiin harjoituksiin, joten itsenäisellä treenaamisella oli paljon painoarvoa. Kuopiossa Juha Malinen antoi mahdollisuuden ja ensimmäinen kausi meni yli odotusten Ykkösessä, Kärkkäinen muistelee.

Lahteen siirtyessään Kärkkäinen oli jo saanut arvokasta kokemusta miesten peleistä. KuPS oli edellisenä syksynä pudonnut Ykköseen ja Kärkkäinen siirtyi yhdessä Berat Sadikin kanssa Kuopiosta Lahteen.

Kuhnureissa Kärkkäinen pelasi puolustavia rooleja niin keskikentän pohjalla, kuin puolustuslinjassa kaikkia paikkoja vasemmalta oikealle. Palkintona kahdesta kaudesta oli pronssimitali 2008.

– Lahdessa pääsin vakiinnuttamaan paikkani. Jo ensimmäisellä kaudella tuli paljon luottoa. Seuraava kausi olikin sitten pronssikausi. Pronssin ratkeaminen viimeisessä ottelussa oli kauden kliimaksi. Olihan se tavallaan yllätyspronssi. Hieno kausi ja itsekin pelasin viittä alinta paikkaa. Itse pelasin mieluusti topparin paikkaa. Tai keskikentän pohjaa. Tai oikeastaan, mihin koutsi määrää, Kärkkäinen nauraa.

Lahdesta Kärkkäinen siirtyi HJK:n ja nopean Oulun visiitin jälkeen takaisin Kuopioon. Kuopiosta tie kuitenkin toi jälleen Lahteen. FC Lahti oli noussut Ykkösestä ja ensimmäinen kausi oli ollut kaksijakoinen, mutta Kärkkäinen piti Kuhnureiden tulevaa joukkuetta kilpailukykyisenä. Myös Helsingissä olleet opiskelut vaikuttivat päätökseen.

– Kuopiossa ei oikein tullut resurssien mukaista menestystä. Tommi Kautosen kanssa juttelusta jäi hyvä mieli ja tulin mielelläni takaisin. Se oli hyvä päätös. Henkilökohtaisesti tykkäsin Augesta tosi paljon, sillä hän laittoi minut keskikentän pohjalle ja antoi erittäin paljon konkreettisia neuvoja omaan peliini. Joukkueen peli ei kuitenkaan sujunut ja Malinen tuli puikkoihin. Hän sai Rafaelin tekemään maaleja. Lopulta saa olla kyllä tyytyväinen sarjapaikkaankin, Kärkkäinen kertoo.

Puolustaja oli keväällä 2015 lähellä siirtoa Ruotsiin ja Assyriskaan. Lopulta kuitenkin Jani Tanska siirtyi ruotsalaisseuraan ja Kärkkäinen palasi Lahteen. Viime kaudella Kärkkäinen pelasi 28 ottelua, joissa syntyi myös kolme maalia. Kärkkäinen muutti viime kesänä perheineen Lahteen ja kotiutuminen onkin kovassa vauhdissa.

Haastattelu: Tommi Leirilaakso
Haastattelu julkaistu aikaisemmin FC Lahti – IFK Mariehamn -ottelun käsiohjelmassa 31.7.2016.