placeholder

Pekka Penttinen FC Lahden Hall of Fameen

Lahteen Penttinen saapui itäisestä Suomesta 1970-luvulla työn perässä ja omien poikien jalkapalloharrastuksen kautta hän ajautui huoltajan hommiin. Penttistä kysyttiin heti mukaan fuusioon ja hän lähti mukaan. Nuoren seuran alkutaipaleeseen mahtui omia vaikeuksia myös huollon puolelta.

– Alkuun ei ollut mitään omaa paikkaa. Pesukoneet olivat Suurhallissa, pukukopit Stadionilla ja niin edelleen. Harri Kampman laittoi alulle oman paikan etsimisen ja Kisapuiston tilojen laajennuksen, Penttinen muistelee.

Huoltajan työpäivät ovat pitkiä. Penttinen saapuu koppiin ensimmäisenä ja poistuu viimeisenä. Hänen tehtäviinsä kuuluu pääsääntöisesti pyykin pesua ja tavaroiden lastausta, mutta tehtävät ovat monipuolisia aina astioitten pesusta ja siivouksesta lähtien.

– Tulen aamulla ja ensimmäisenä puran pyykit. Edellisen päivän kuivumassa olleet pyykit viikataan omille paikoilleen. Astianpesukoneen täyttämistä ja saunan lämmitystä. Treenien jälkeen taas pyykin pesua. Nytkin on seitsemän konetta yhtäaikaa päällä. Jos on sadekeli, niin sitten on pyykkiä vielä enemmän. Tärkein on kuitenkin kahvin keitto. Siitä tulee heti sanomista, jos pannussa ei ole kahvia, Penttinen kertoo tehtävistään.

Penttinen on raskaasta työstään huolimatta jaksanut motivoitua työhönsä kausi toisensa jälkeen. Seurahistorian ensimmäinen pronssi ja europelit ovat olleet Penttiselle hienoja kokemuksia. Vuosien kokemus on tuonut hommaan myös eräänlaisen automaation.

– Hommat menee jo automaattisesti ja rutiinilla. Olen vihkiytynyt huoltajan hommaan, muuten motivaation lähdettä on vaikea selittää. Ensimmäinen pronssi oli hieno kokemus, kun se tuli HJK:ta Hesassa. Europeleissä oli hienoa, kun pääsi näkemään millaista on muualla. Eihän tämä muuten olisi mitään, jos ei olisi värikästä, Penttinennauraa.

Pitkän uran aikana Penttiselle on sattunut myös muutamia kömmähdyksiä. Hänen mukaansa huoltajan painajainen on pelireissulla tavaroitten unohtaminen. Pahimmaksi vieraspaikkakunnaksi Penttinen nimeää Vaasan, koska matka sinne on bussilla pitkä.

– Pahin painajainen on tavaroitten unohtaminen pelireissulle lähtiessä. Kerran olimme menossa Kotkaan ja kyseessä oli vielä TV-ottelu. Olin ottanut väärät shortsit mukaan ja jouduimme lainaamaan Kotkan shortseja. Voitimme onneksi ottelun. Vieraspaikkakunnista Vaasa on matkustamisen takia pahin, mutta siihenkin tottuu,Penttinen toteaa.

Koko FC Lahden historian läheltä seurannut Penttinen toivoo Lahteen uutta stadionia. Se vähentäisi FC Lahden juoksemista ympäri kaupunkia. Itse seuran kehityksestä Penttinen toteaa vaatimattomaan tapaansa: – ”Ainahan se eteenpäin menee, tai ainakin johonkin suuntaan.”

Penttinen antaa vielä erityis kiitokset vaimolleen joka on ollut suurena apuna vuosien varrella.

Hall of Fame # 14 – Pekka Penttinen

24.4.1950

FC Lahden huoltajana vuodesta 1996

Veikkausliigan Respect-palkinto 2013

Ykkösen mestaruus 1998, 2011

Veikkausliiga-pronssi 2008, 2014

Ykköscup-mestaruus 1998

Liigacup-mestaruus 2007, 2013, 2016