placeholder

Paananen odottaa liigan alkua

FC Lahden pelaajat viettävät parhaillaan hyvin ansaittua hiihtolomaansa. Täysin laakereilleen lepäämään kuitenkaan kukaan ei voi jäädä, sillä pelaajat noudattavat henkilökohtaisia harjoitusohjelmiaan ja osa pelaajista harjoittelee Akatemian kanssa. Ensi keskiviikkona on paluu joukkueharjoitusten pariin.

Kuhnureiden keskikentän sydämessä vakuuttavasti ottelusta toiseen peliä rytmittävä Aleksi Paananen näkee kuluneessa harjoituskaudessa paljon positiivista, mutta muistuttaa pelin olevan vielä kaukana valmiista.

– Varsinkin Liigacupin alku oli tulosten puolesta totta kai hyvä. Ehkä pientä taantumista ollut tuloksellisesti, mutta pääpaino on ollut koko ajan siinä, että yritetään mahdollisimman paljon kehittää omaa peliä. Tiettyjä elementtejä, mitä on haluttu tuoda omaan peliin, on pystytty tuomaan. Kaikin puolin on vielä tehtävää omassa pelissä, Paananen sanoo.

Lahti selvitti tiensä Liigacupin finaaliin kahden voiton ja kolmen tasapelin turvin. Seinäjoella 19. maaliskuuta pelattavassa finaalissa vastaan asettuu hallitseva Suomen mestari SJK.

– Finaalissa ollaan. Liigacupin pääasiallinen tavoite ei ehkä ole tulos, mutta keskimääräisesti on kivempi voittaa pelejä kuin hävitä. Hyvää oppia kautta varten, että opitaan voittamaan, Paananen tietää.

Toni Korkeakunnas on rukannut joukkueensa pelisysteemiä uuteen uskoon viime kaudesta. Peliryhmityksessä tämä on näkynyt esimerkiksi siinä, että keskikentällä on peluutettu kahta pelaajaa kolmen sijaan.

– Parhaat tulokset on saatu, että pelataan puhtaalla hyökkääjällä ja tiputtavalla hyökkääjällä. Riippuu käytettävissä olevista pelaajatyypeistä. Sekin tulee kauden aikana vähän vastustajankin mukaan mukautumaa, miten he pelaavat. Mielestäni ja monen muun mielestä se (keskikenttä) on futiksen tärkein alue, missä pitäisi pyrkiä aluetta hallitsemaan. Monet joukkueet käyttävät kolmen pelaajan keskikenttää, että saavat tarpeeksi miehiä sinne. Tulee varmaan olemaan pelejä, joissa mekin käytetään kolmen keskikenttää. Jos on hyökkäävät pelaajat, jotka pystyvät pelaamaan 1vs1 tilanteita, meidän etumme on luoda yläpäähän 1vs1 tilanteita niille, jotka pystyvät niitä ratkomaan. Isommat ongelmat, jotka voisivat tulla, saattaisi tulla puolustuksellisesti. En näe siinäkään kuitenkaan ongelmaa. Pitää vain pelata toisella tavalla. Olen ollut ihan tyytyväinen tuohon systeemiin, mikä se on, Paananen analysoi.

Paananen aloittaa Lahdessa toisen kautensa. Kuopiosta mastokaupunkiin ponnistanut Paananen on kotiutunut mastojen juurelle hienosti.

– Hanakala varmaan ikinä puhtaaksi lahtelaiseksi tulla, mutta olen nauttinut todella paljon ajastani ”Lahessa”. Olen kaikin puolin onnellinen, enkä ole missään vaiheessa katunut siirtoa KuPSista Lahteen. Ei lahtelaiset kuitenkaan niin erilaisia ole kumminkaan. Mitään ongelmia ei ole ollut, Paananen heittää.

Lahtelaiset ovat kokeneet viime kauteen nähden selvän nuorennusleikkauksen ja Paananen onkin 23-vuotiaana joukkueen kokenutta kalustoa, johon katseet kääntyvät tiukoissa tilanteissa.

– Totta kai edelleen tietty runko on säilynyt ja edelleen on vanhempiakin pelaajia. En näe mitään ongelmaa siinä, että itsekin joutuisi vastuuta kantamaan. Tietyllä tavalla, vaikka olen nuori pelaaja, olen monta vuotta liigaa pelannut ja oma käsitys futiksesta on muodostunut. Vieläkin varmaan tietyllä tavalla kasvun paikka, että yrittää olla esimerkki nuoremmille jätkille. Ottaa paineita pois ja auttaa heitä, Paananen miettii.

– Onko väliä mikä pelaajien ikä on, sopiva sekoitus nuoruutta ja kokemusta on vain hyvä. Löytyy nuoruuden intoa ja kokeneita jätkiä, jotka antavat neuvoja ja tuovat siihen pelaamiseen sitä rauhallisuutta, Paananen jatkaa.

Lahden joukkue ei vielä aivan valmis ole, joten Paananen ei vielä anna lopullista arviota joukkueen iskukyvystä. Tavoite on kuitenkin asetettu sarjataulukon yläpäähän.

– Hanakala vielä tässä vaiheessa sanoa. Monia meidänkin joukkueesta sanonut, että tarvitaan lisää vahvistuksia ja jossain vaiheessa niitä tulee. Kun joukkue rupeaa olemaan valmis, pystyy tarkemmin sanomaan. HJK ja SJK ovat saaneet kovia vahvistuksia, mutta viime kausikin osoitti, ettei se pelkkä nippu takaa menestystä. Kun katsoi HJK:ta, niin siinä se kävi ilmi. En lähtisi miettimään sitä kautta. Kumminkin paketti pitää saada toimivaksi, ketä pelaajia onkaan. Mitä mekin yritetään, niin luoda semmoinen joukkue joka on hyvin hitsautunut toisiinsa yhteen. Joukkuepelillä pystytään koviakin joukkueita vastaan panemaan kampoihin. Vielä puuttuu palasia, mutta lähdetään mahdollisimman korkeista sijoituksista kamppailemaan, Paananen paaluttaa.

Helmikuu vaihtuu pian maaliskuuksi ja talvi on pian taakse jäänyttä elämää. Aurinko paistaa taivaalla ja huhtikuun alkupuolella siintää Veikkausliigan aloitus. Edessä on jalkapalloilijan parhaat ajat pitkän odotuksen jälkeen.

– Kieltämättä, monta preseasonia Suomessa vetäneenä. KuPSissa aloitettiin joulukuun alussa harjoitukset ja täällä tammikuussa. Joulu-tammi- ja helmikuu tuntuvat niin pitkältä ja pimeältä ajalta. Kun aurinko alkaa paistamaan niin tuntuu, että futiselämä rupeaa kirkastumaan. Liigacupin matsit, missä voittamalla voi saavuttaa jotain, on hienoa aikaa. Liiga lähestyy ja se aiheuttaa pientä jännitystä ja kihelmöintiä. Loman jälkeen, kun päästään ulos treenaamaan, se saa hymyn huulille, Paananen myhäilee.