Otteluraportti: VPS – FC Lahti

FC Lahti joutui sarjapaikastaan hurjasti taistelevan VPS:n uhriksi, kun se koki vieraskentällä 1-3 tappion. Lahden ainokaisen laukoi Mika Ääritalo. VPS:n maaleista vastasivat puolestaan Jerry Voutilainen kahteen otteeseen sekä Juho Lähde.

Lahti otti pelin heti alkuminuuteilla komentoonsa ja määräsi ottelun tahdin täydellisesti. Ensimmäisen maalipaikan Lahti onnistui luomaan jo viidennellä minuutilla, kun Matheus Alves pääsi laukomaan boksin oikeasta kulmasta Pyry Kärkkäisen tarkan avauksen jälkeen. Henri Sillanpää onnistui kuitenkin tämän laukauksen selvittämään kulmapotkuksi.

Lahti jatkoi painostusta ja sai aikaiseksi hyviä tilanteen aihioita. Paine VPS:n kenttäpäädyssä oli kova ja se tuotti tulosta 20´ minuutin kohdalla. Lahti rakensi hyökkäystä maltilla vasemmalla laidalla ja käytti keskikentälle syntyneen tilan tehokkaasti hyväkseen. Pallo toimitettiin Aleksi Paanaselle, joka siirsi pelivälineen viereen Ääritalolle. Ääritalo otti pallon haltuun ja laukoi sen jälkeen seisovilta jaloilta hurjan kierteisen laukauksen, joka painui yläkulmaan ohi tyhjää harovan Sillanpään.

Lahden ote kesti vielä hetken, mutta puolen tunnin paikkeilla se kirposi ja VPS pääsi peliin mukaan. Pyry Soiri pääsi 28´ minuutilla kokeilemaan Henrik Moisanderin päivän virettä laukauksellaan, mutta Moisander onnistui torjumaan tämän yli päätyrajan.

Puoliajalle siirryttiin 0-1 tilanteesta.

Puoliajalla Lahti suoritti ensimmäisen pelaajavaihtonsa, kun kentän jätti Mikko Kuningas ja hänen tilalleen viheriölle juoksi Aleksi Ristola.

Lahti aloitti myös toisen puoliajan hyvin ja piti ottelun kontrollissaan. 53´ peliminuutilla Henri Toivomäki murtautui oikealta laidalta hyvin ja pääsi keskittämään. Keskitys tavoitti maalinedustalta Alvesin, jonka pusku kuitenkin karkasi liian leveäksi ja tästä tilanteesta isännät selvisivät säikähdyksellä.

Muutamaa minuuttia myöhemmin VPS kiri tasoihin. VPS pallotteli ensin rauhassa alakerrassa ja avasi lopulta piikistä vastaantulleelle Juho Mäkelälle. Mäkelä otti pallon haltuun ja jatkoi sen nopeasti oikeaan laitaan Soirille. Soiri vapautti pienellä neppauksella Lähteen oikeasta laidasta keskityspaikkaan. Lähde laittoi luukulle kovan ja matalan keskityksen, joka tavoitti takatolpalle vapaaksi unohtuneen Voutilaisen. Hänellä oli helppo työ ohjata pallo tyhjään maaliin.

Lahti ei tästä lannistunut, vaan pyrki uudelleen johtoasemaan. Pallo pelattiin oikeaan laitaan Ristolalle, joka ohitti vaasalaispelaajan nopealla kiihdytyksellä. Tämän jälkeen hän syötti pallon Alvesille, joka laukoi 16-rajan oikealta laidalta tulisen laukauksen. Tähän Sillanpää sai kuitenkin venytettyä näppinsä tielle.

Tunnin pelin jälkeen Lahti suoritti toisen pelaajavaihtonsa, kun kentän jätti Ääritalo ja hänen tilalleen kirmasi Aristote Mboma.

Viisi minuuttia myöhemmin Lahti oli pakotettu käyttämään viimeinen pelaajavaihto, kun Toivomäki loukkasi nilkkaansa kaksinkamppailutilanteessa. Hänen paikkansa kentällä otti kokenut Petri Pasanen.

Pelin kulminaatiopiste nähtiin 71´ minuutilla. Xhevdet Gela suoritti keskialueella liukutaklauksen tarkoituksenaan riistää pallo Isaiah Schaferilta ottelun erotuomari Antti Munukan silmien alla. Gelan jalka kopsahti hieman Schaferin sääreen ja Munukka teki välittömästi kovan ratkaisun näyttäen Gelalle punaista korttia.

Vajaamiehinen Lahti taipui jo muutaman minuutin jälkeen. Soiri pelasi pallon boksin sisään Lähteelle, joka laukoi pallon Lahden puolustajan jalan ja tolpan kautta maalin perukoille.

VPS ei tähän tyytynyt, vaan haki lisäosumia. Sellainen nähtiin hetkeä myöhemmin 79´ minuutilla. VPS sai rajaheiton omasta kenttäpäädystään ja sai käännettyä pelin nopeasti hyökkäyssuuntaan. Se oli myrkkyä korkealla pelanneelle lahtelaisten puolustuslinjalle, sillä VPS murtautui vasenta laitaa pitkin 4 vs 1 hyökkäykseen. Eero Tamminen käänsi pallon keskemmälle Voutilaiselle, joka ohitti kylmänviileästi sijoituksellaan vastaantulleen Moisanderin.

Peli oli tätä myöden melko lailla taputeltu, eikä lahtelaiset saaneet kunnon kiriä aikaiseksi. Sen sijaan VPS:llä oli mahdollisuus vielä kaunistella lukemia ottelun lisäajalla. Pallo pelattiin Lahden puolustuksen selustaan ja Moisander yritti tulla 16-rajan ulkopuolelle katkaisemaan pystypalloa. Moisander kuitenkin arvioi pallon lentoradan väärin ja potkaisi pallosta ohi. Pallo päätyi Mäkelälle, jolla oli lähes tyhjä maali edessään. Hänen ensimmäinen yrityksensä kilpistyi Pyry Kärkkäiseen, mutta Mäkelä sai uuden yrityksen. Hänen harmikseen Kärkkäinen pääsi toiseen yritykseenkin päineen väliin, joten kotijoukkueen neljäs osuma jäi syntymättä.

Näin sarjajumbona majaileva VPS sai pitää arvokkaat pisteet Vaaasassa ja Lahti puolestaan joutui kotimatkalleen karvas tappio niskassaan.