Otteluraportti: KuPS – FC Lahti

FC Lahti haki keskiviikkona maukkaan 3-0 vierasvoiton Kuopiosta. Lahden maaleista vastasivat vuorollaan Henri Toivomäki, Matheus Alves ja Xhevdet Gela.

Lahti otti pelin heti alusta lähtien hallintaansa. Pallo ja miehet liikkuivat, eikä KuPS päässyt oikein peliin kiinni. Lahti kykeni luomaan hyviä tilanteen puolikkaita, mutta viimeisiset ratkaisut kaipasivat hieman lisää viilausta.

Lahden ensimmäinen maalipaikka syntyi 14´peliminuutilla. Lahti ajoi aggressiivisella prässillään KuPS:in nurkkaan omaan kenttäpäätyynsä. Lopulta Jussi Länsitalo riisti pallon ja kääntyi kohti maalia. Länsitalo laukoi terävästi, mutta laukaus suuntautui päin KuPS:in maalivahti Tomi Maanojaa, joka liimasi maanuoliaisen vuorenvarmasti.

Kuhnurit jatkoivat painostustaan ja se tuotti tulosta viimein reilun puolen tunnin pelin jälkeen. Lahti sai rajaheiton läheltä päätyrajaa kentän oikealta puoliskolta. Petri Pasanen linkosi pelivälineen maalinsuulle. Heittoon ensimmäisenä väliin pääsi keltapaitaisten Miikka Ilo, jonka pusku karkasi kuitenkin taaksepäin. Pallo tuli Länsitalolle, joka ei kuitenkaan saanut aikaiseksi kunnon laukausta. Pallo ajautui maalinedustalle Alvesille, joka täräytti hurjalla voimalla pallon yläristikkoon. Siitä pallo kimposi maaliviivalle ja lipui suoraan Toivomäelle, jolla oli helppo, mutta sitäkin tärkeämpi työ toimittaa pallo maaliviivan yli. Maali oli Toivomäen Veikkausliigauran ensimmäinen.

Ensimmäinen puoliaika jatkui vieraiden hallinnassa. KuPS ei todellisia maalipaikkoja kyennyt luomaan.

Puoliajalle siirryttiin Lahden 1-0 johdossa.

Toinen puoliaika alkoi samankaltaisissa merkeissä kuin mihin ensimmäinen oli päättynyt. Ottelun tempo ei noussut vieläkään kovin korkeaksi.

KuPS pisti isompaa vaihdetta silmään reilun 50´minuutin jälkeen. Aleksi Paananen rikkoi keskialueella Petri Pennasta ja sai tilanteesta varoituksen. Pennanen asettui antamaan itse vapaapotkua. Pennasen vapaapotku kaartoi tarkasti boksiin ja Charles Trafford nousi tilanteessa korkeimmalle. Traffordin pusku meni voimalla kohti vasempaa alakulmaa, mutta Lahden maalivahti Henrik Moisander venyi tilanteessa tärkeään torjuntaan.

Reilu viitisen minuuttia myöhemmin KuPS hyökkäsi jälleen vaarallisesti. KuPS pelasi rajaheiton Pennaselle keskelle, joka piti pallon hienosti suojauksessaan. Pennanen näki linjan taakse juoksua tehneen Tuomas Rannakarin, jolle pallon ovelasti pystyi pelaamaankin. Rannakari käänsi lähellä päätyrajaa pallon takaviistoon Joachim Osvoldille. Osvold pääsi loistopaikasta laukomaan, mutta Moisander torjui pallon tolpan kautta yli päätyrajan. Ilmiömäinen torjunta, jossa oli ripaus onneakin mukana.

Isäntien pienen painostuksen jälkeen ottelu tasoittui ja kääntyi pikkuhiljaa jälleen Lahden hallintaan.

Lahti suoritti 68´minuutilla ensimmäisen pelaajavaihtonsa, kun jalkaansa satuttanut Markus Joenmäki teki tilaa Hassan Sesaylle. Tämä tiesi sitä, että Pasanen siirtyi oikean laitapakin tontilta toppariksi Pyry Kärkkäisen viereen, Hauhia otti Pasasen paikan oikealta ja Sesay tuli Hauhian tilalle vasemmaksi laitapuolustajaksi.

Hetkeä myöhemmin Drilon Shala korvasi kentällä kovaa uurastaneen Aleksi Ristolan.

Ei mennyt kauaa aikaa, kun Shala sai aiheutettua harmaita hiuksia kuopiolaisten puolustajille. Sesay avasi tarkasti keskikentälle Toivomäelle, joka otti viisaasti tyhjät pois tuoden palloa kohti Maanojan maalia. Shala teki hyvän pystyjuoksun linjan taakse ja Toivomäen oikein ajoitettu syöttö tavoitti Shalan. Shala oli boksin sisällä, kun hänet kaadettiin kentän pintaan Babacar Diallon toimesta. Erotuomari puhalsi tilanteesta rangaistuspotkun. Pallon taakse asteli itsevarmasti Alves. Alves täräytti pallon viileästi keskelle Maanojan aavistaessa vasemmalle. Tilanne 0-2.

KuPS:in vaikeudet lisääntyivät 81´minuutilla, kun Ebrima Sohna otti toisen keltaisen korttinsa ja lensi sen seurauksena ulos kentältä. Samalla Lahti vaihtoi kentältä pois Länsitalon, jonka paikalle juoksi virtaa täynnä Mika Ääritalo.

Peli oli käytännössä tässä vaiheessa taputeltu ja Lahti piti palloa hallussaan suvereenisti isäntien jäädessä perässä juoksijoiksi. Hieman ennen täyden peliajan umpeutumista Lahti onnistui kaunistelemaan loppulukemia. Pasanen lähetti keskirajalta tarkkaakin tarkemman avauksen Gelalle, joka oli hiipinyt puolustuslinjan miehen mentävään rakoseen. Gela otti avauksen hallitusti alas ja heti seuraavalla kosketuksella laukoi pallon tarkasti oikeaan alakulmaan ohi Maanojan.

Näihin lukemiin peli myös päättyi ja näin kolme pistettä matkasi ansaitusti kohti mastokaupunkia.