Otteluraportti: Ilves – FC Lahti

FC Lahti koki harmittavan vierastappion Tampereella, kun Ilves kukisti sen lukemin 2-1. Lahden ainokaisesta vastasi Drilon Shala.

Ensimmäinen puoliaika alkoi tunnustelevasti, eikä kumpikaan joukkue kyennyt luomaan maalipaikkoja.

Pikkuhiljaa ote siirtyi lahtelaisille ja ensimmäinen puolittainen maalipaikka syntyi 8´minuutilla. Leandro Motta levitti oikeaan laitaan Shalalle, joka peippasi itsensä keskityspaikkaan. Shalan matala keskitys tavoitti Mika Ääritalon, mutta tämä oli Ilveksen puolustajien tiukassa vartoinnissa ja muutenkin epäsuotuisassa asennossa. Tästä ei valmista syntynyt.

Pelinhallinta oli täysin lahtelaisilla, mutta Ilveksen tiukasta puolustusmuodosta ei löytynyt juurikaan tilaa. Lahden pelinrakentelua haittasi isäntien aggressiivinen kaksinkamppailupelaaminen, eikä mustelmilta säästynyt kukaan.

25´minuutin kohdalla Mikko Hauhia teki pitkän kuljetuksen aina omasta kenttäpäädystä vastustajan maalin 16-rajalle. Hauhia ei saanut oikeaa jalkaansa vapaaksi laukaisua varten, joten hän pelasi pallon laitaan Shalalle. Shala syötti keskelle Motalle, joka oli hyvässä laukaisupaikassa. Motan laukaus oli kuitenkin heikko ja tilanne kuivui kokoon.

Hetkeä myöhemmin Xhevdet Gela pääsi laukomaan 16-rajan kulmalta, mutta kierteinen laukaus suuntautui päin Mika Hilanderia, joka liimasi pallon varmasti hyppysiinsä.

Ilveksen ensimmäinen vaarallinen maalipaikka syntyi vajaan 40´minuutin paikkeilla. Lahti ei saanut purettua palloa pois kenttäpuoliskoltaan Ilveksen painostuksen jälkeen ja pallo palautui isäntien haltuun. Eero Korte syötti Lahden puolustuslinjan selustaan Tomi Petresculle, joka sai pallon haltuunsa päätyrajan tuntumassa. Henrik Moisander oli tullut tilanteessa vastaan, mutta lähti tässä kohtaa takaisin maalilleen. Petrescu onnistui kääntämään pallon maalille, mutta sai nyrkkeiltyä keskityksen väljemmille vesille.

Hieman ennen puoliaikaa Motta haki laukauksellaan ovelasti Ääritalon tiputuksen jälkeen Ilves-maalin takayläkulmaa, mutta se painui niukasti ohi ja yli Hilanderin vartioiman maalin.

Ensimmäisen puoliajan viimeisille sekunneilla Emenike Mbachu harhautti Ääritalon boksin rajalla ja laukoi terävästi. Lahden onneksi veto painui sivuverkkoon.

Puoliajalle siirryttiin 0-0 lukemissa.

Puoliajan aikana Lahti vaihtoi kentältä Ääritalon ja kentälle uutta virtaa tuomaan Jussi Länsitalon.

Toisella puoliajalla puntit tuntuivat hieman tasoittuneen ja kotijoukkuekin pystyi pitämään palloa omalla joukkueella sekä luomaan tilanteen puolikkaita.

57´minuutin kohdalla Ilves iski kuin salama kirkkaalta taivaalta. Petrescu löysi hyvällä puolenvaihdolla Emeniken, joka hassutti Hassan Sesayta sen verran, että sai vasemman lapikkaansa vapaaksi. Samassa hetkessä Emenike ampui painavan laukauksen, joka upposi ohi Moisanderin.

Lahti oli tasoittaa heti muutamaa minuuttia myöhemmin, kun Motta pääsi laukomaan vapaapotkun jälkitilanteesta. Hänen vasemman jalan laukaus meni kuitenkin hieman ohi maalin.

62´minuutilla Lahti suoritti tuplavaihdon. Rafael ja Motta tekivät tilaa Matheus Alvesille sekä Aleksi Ristolalle.

Tästä ei peli ehtinyt vanheta kauaa, kun tasoitus onnistuttiin tekemään. Lahden kulmapotkun jälkitilanteesta pallo jäi mustapaitojen haltuun. Henri Toivomäki pelasi pallon alati vaaralliselle olleelle Shalalle, joka ohitti Antti Hynysen heittämällä. Tämän jälkeen Shala sijoitti pallon tarkasti alakulmaa ohi Hilanderin.

Hetkeä myöhemmin Shala pääsi jälleen kuin varkain nokikkain Hilanderin kanssa. Tällä kertaa Shalan viimeistely-yritys karkasi kuitenkin taivaan tuuliin ja kotiyleisö huokasi helpotuksesta.

70´minuutin jälkeen Ilves sai kelvollisesta paikasta vapaapotkun, jota asettui antamaan Antti Mäkijärvi. Mäkijärven laukaus muutti matkalla suuntaa Ristolan päänupista ja tästä pallo meni epäonnisesti yläriman kautta Lahden maaliin. Tilanne 2-1.

75´minuutilla Lahti sai kulmapotkun, jota Toivomäki asettui antamaan. Toivomäen keskitys oli laadukas ja löysi maalinedustalla Alvesin. Alvesin pusku suuntautui oikeaoppisesti alaspäin, mutta harmittavasti se meni suoraan päin Hilanderia.

Lahti ei oikeastaan saanut kunnolla kirivaihdetta päälle Ilveksen luotua ottelun lopun vaarallisimmat tilanteet. Jonne Hjelm pääsi kertaalleen yrittämään maalintekoa aivan Moisanderin edestä, mutta Moisander piti Lahden mukana taistossa huipputorjunnalla. Myös Mäkijärvi pääsi pyssyttämään vapaapotkusta tulisesti, mutta tämänkin Moisander onnistui selvittämään.

Lopulta erotuomari vihelsi pelin loppuneeksi ja näin kolme pistettä jäi Tampereelle. Lahti on seuraavan kerran tositoimissa ensi torstaina, kun se matkaa KTP:n vieraaksi.