Otteluraportti: IFK Mariehamn – FC Lahti

FC Lahti ryöväsi täyden pistepotin tuliaisiksi, kun se kaatoi vieraskentällä IFK Mariehamnin lukemin 2-0. Lahtelaisten osumista vastasivat Matheus Alves ja Pyry Kärkkäinen.

Lahti aloitti ottelun terävästi ja sai heti pelin ensiminuuteilla rakenneltua Alvesille laukaisupaikan. Alvesin rangaistusalueen rajalta lähtenyt maanuoliainen suuntautui kuitenkin päin Walter Viitalaa, joka kaappasi pallon vaivatta syleilyynsä.

Kotijoukkue otti pelin hallinnan pian täydellisesti itselleen ja loi useamman hyvän maalipaikan. Ensimmäinen vaarallinen tilanne syntyi 11´ minuutilla, kun Diego Assis purjehti vasemmalta laidalta läpi ja antoi boksin sisään matalan keskityksen. Lahtelaisten veräjänvartija Henrik Moisander sai keskitykseen hieman käsiään väliään ja tilanne kuivui kokoon.

14´ minuutilla Petteri Forsell pääsi laukomaan vastapalloon 16-rajan tuntumasta ja hänen tulinen ulkokierteinen laukaus meni takatolppaa hipoen ohi maalista.

Assis pääsi lyhyen ajan sisään kokeilemaan Moisanderin näppien pitävyyttä laukauksilla. Moisander oli kummassakin tilanteessa hyvin sijoittunut ja torjui tilanteet vuorenvarmasti.

Lahti sai pelin edetessä ottelun juonesta kiinni ja isännät eivät enää samanalaista pyöritystä saaneet aikaiseksi. Pelikello näytti 33´ minuuttia, kun Lahti onnistui luomaan vaarallisen maalipaikan. Pallo pelattiin oikeaan laitaan Mika Ääritalolle, joka päätti kuljetuksensa loistavaan puolenvaihtoon. Hassan Sesay otti puolenvaihdon haltuunsa vasemmalla laidalla ja murtautui terävällä liikkellä erinomaisesti boksin sisään. Sesay päätti leikkauksensa terävään laukaukseen, joka meni vain hieman ohi Viitalan vartioimasta maalista.

35´ minuutin paikkeilla Albin Granlund petasi laukaisupaikan Dever Orgilille. Orgilin pienestä kulmasta lähteneen laukauksen Moisander onnistui kuitenkin torjumaan kulmapotkuksi.

Lahti siirtyi johtoon Alvesin maalilla, kun pelikello näytti 39´ minuuttia. Ääritalo pääsi katkaisemaan kotijoukkueen syötön ja pallo päätyi keskialueelle Aleksi Paanaselle. Paananen näki oikealla laidalla vapaana olleen Mikko Kuninkaan ja syötti pelivälineen hänelle. Kuningas otti pallon haltuunsa ja vapautti ovelalla ulkosyrjä syötöllä Xhevdet Gelan juoksuun. Gela murtautui oikealta laidalta boksin sisään ja syötti pallon ohi vastaantulleen Viitalan Alvesille, joka viimeisteli pallon tyhjään maaliin.

Puoliajalle vetäydyttiin lukemien ollessa 0-1.

Lahti sai 58´ minuutilla vapaapotkun hyvästä paikkaa ja sitä asteli antamaan Markus Joenmäki. Joenmäen laukaus oli laadukas, mutta se suuntautui kohti Viitalaa, joka onnistui torjumaan pallon yli päätyrajan.

Toisella puoliajalla asetelma oli selvä. IFK piti palloa ja haki hanakasti tasoitusta. Kuhnurit valuivat syvälle omalle puolustusalueelleen ja hakivat nopeita vastahyökkäyspaikkoja. Pariin otteeseen Lahti pääsikin iskemään avonaista puolustusta vastaan, mutta viimeiset syötöt eivät tavoittaneet kohteitaan ja tilanteet tyssäsivät siihen.

70´ minuutilla pirteästi esiintynyt Ääritalo teki tilaa Pekka Lagerblomille.

Lagerblom tuli erittäin vahvasti sisään ja oli heti aiheuttamassa hämminkiä isäntien puolustuksessa. Lagerblom riisti pallon syvällä hyökkäysalueella ja pallo päätyi Alvesille. Alves piti palloa hetken ja levitti viereen Lagerblomille, joka oli jo hyvässä laukaisupaikassa. Lagerblom haki kuitenkin vielä keskemmältä boksin sisältä joukkuekavereitaan, mutta tämän syötön Jani Lyyski onnistui viime hetkillä katkaisemaan.

75´ minuutilla Lahti pääsi hyvään vastahyökkäykseen. Pallo pelattiin oikeaan laitaan Gelalle, jolla oli valtavasti tilaa. Gela leikkasi kohti boksia ja näki keskelle juoksua tekevän Lagerblomin. Syöttö tavoitti Lagerblomin, joka otti pallon vauhdista mukaansa ja toisella kosketuksellaan yritti ohittaa vastaantulleen Viitalan. Viitala sai kuitenkin Lagerblomin neppaukseen jalkansa väliin ja peliä jatkettiin kulmapotkulla.

Kulmapotkua asettui antamaan Henri Toivomäki. Toivomäen antama kulmapotku oli loistava ja tavoitti Kärkkäisen päänupin. Kärkkäinen puski pallon erittäin taidokkaasti alakulmaan jättäen Viitalan tilanteessa täysin voimattomaksi.

Pelin viimeisen vartin Lahti keskittyi suojelemaan omaa maaliaan ja onnistui siinä täydellisesti. Marienhamn ei saanut missään vaiheessa todellista kirivaihdetta silmään.

83´ minuutilla Sesay jätti viheriön ja hänen tilalleen kentälle vaihdettiin Petri Pasanen. Muutamaa minuuttia myöhemmin ottelun avausmaalin iskenut Alves teki tilaa maanmiehelleen Rafaelille.

Loppulukemat olivat lahtelaisten hyväksi 2-0 ja näin Kuhnurit parantelivat asemiaan tasaisessa mitalitaistossa.