Otteluraportti: FC Lahti – SJK

FC Lahti otti komean 3-0 –kotivoiton hallitsevasta Suomen mestarista SJK:sta. Lahtelaisten maaleista vastasivat Boris Tatar, Jasse Tuominen ja liigadebyytissään osunut Euller.

Ottelu alkoi lahtelaisittain verkkaisesti. Kotijoukkue ei kyennyt ensimmäisen kymmenen minuutin aikana luomaan kunnollisia syöttöketjuja ja ote olikin selvästi vierasjoukkueella.

Lahden ensimmäinen puolittainen maalipaikka syntyi Hassan Sesayn tarkasta keskityksestä reilun kymmenen minuutin pelin jälkeen. Kalle Multanen pääsi puskemaan boksin sisältä, mutta hänen puskunsa karkasi yli maalin.

Heti seuraavasta tilanteesta oli vierasjoukkueen vuoro luoda hämminkiä. SJK sai kulmapotkun oikealta puolelta ja pelasi sen matalana takaviistoon. Elhadji Gana Kane pääsi laukomaan vaarallisesti kohti Tomi Maanojan vartioimaa maalia, mutta Sesay onnistui blokkaamaan vedon lähellä maaliviivaa.

Pelikello näytti 27´ minuuttia, kun Duarte Tammilehto oli yllättää Mihkel Aksalun kaukolaukauksellaan. Tammilehto lähetti noin 25-metristä leijaavan laukauksen ja Aksalulla oli suuria vaikeuksia torjua palloa. Aksalu onnistui kuitenkin saamaan näppinsä laukauksen tielle ja irtopallon onnistui vierasjoukkueen puolustus selvittämään väljemmille vesille.

Lahti sai pikkuhiljaa pelistä paremmin otetta ja 32´ minuutilla ottelun avausmaali oli hyvin lähellä. Lahti sai vapaapotkun oikealta kaistalta läheltä päätyrajaa. SJK onnistui selvittämään Sesayn lähettämän keskityksen, mutta tilanne jäi elämään. Pallo päätyi Santeri Hostikalle, jonka epäonnistuneesta laukauksesta pallo päätyi pienen onnenkin kautta suoraan Bonilhalle. Bonilha otti pallon haltuunsa ja sen jälkeen tykitti sydämensä kyllyydestä. Bonilhan laukaus kilpistyi kuitenkin maaliin ylärimaan ja näin Aksalu sai huokaista helpotuksesta.

40´ minuutilla Lahden painostus tuotti viimein tulosta. Lahti sai rajaheiton SJK:n kenttäpäädystä. Mikko Hauhia heitti pallon Tammilehdolle, joka pelasi pelivälineen takaisin Hauhialle. Hauhia ei keskityksessään aikaillut vaan lähetti suoraan syötöstä maalinedustalle laadukkaan keskityksen. Keskitys löysi maalinedustalta Tatarin, joka puski pallon voimalla ohi Aksalun. Maali oli Tatarin liigauran ensimmäinen.

Puoliajalla siirryttiin Lahden 1-0 johdossa.

SJK aloitti toisen puoliajan erittäin terävästi ja oli nousta tasoihin välittömästi. SJK sai rajaheiton aivan päätyrajan tuntumasta. Jarkko Hurme linkosi pallon maalinedustalle, jossa Jussi Vasara onnistui jatkamaan pallon päällään Matti Klingalle. Klinga täräytti välittömästi komean laukauksen kohti maalia, mutta Maanoja onnistui venyttämään itsensä todelliseen paraatipelastukseen. Tilanne ei kuitenkaan siihen päättynyt, vaan irtopallo päätyi suoraan Roope Riskille. Riskin maalintekoyritys karkasi kuitenkin yläriman kautta yli päätyrajan.

SJK vei toisen puoliajan alkua, muttei onnistunut saamaan aikaiseksi mitään järin vaarallista. Toisessa kenttäpäädyssä sen sijaan nähtiin todellinen maalipaikka, kun peliä oli pelattu vajaan tunnin verran. Lahti sai sivurajaheiton SJK:n kenttäpäädystä. Sesay heitti pelivälineen Multasen suojaukseen boksin sisään. Multanen onnistui pelaamaan pallon Tammilehdolle, joka lähetti tarkan noston taka-alueelle nousseelle Hauhialle. Hauhia laukoi boksin sisästä kovaa kohti Aksalun maalia, mutta virolaisvahti onnistui laukauksen torjumaan ja irtopallon vieraiden puolustus selvitti yli päätyrajan.

68´ minuutilla Lahti suoritti ensimmäisen pelaajavaihtonsa, kun Multanen teki tilaa Mikko Kuninkaalle.

Pian vaihdon jälkeen Aksalun takana helähti ja Lahti siirtyi 2-0 johtoon. Tilanne käynnistyi, kun Aleksi Paananen onnistui katkaisemaan Gana Kanen avauksen keskialueen tuntumassa. Pallo päätyi Tuomiselle, joka pelasi sen Kuninkaalle. Kuningas lähetti tarkan läpisyötön Paanaselle. Paananen ja Tuominen olivat 2vs1 hyökkäyksessä ja Paananen onnistui ujuttamaan pallon Tuomiselle 16-rajan tuntumaan. Aksalu tuli voimakkaasti ulos maaliltaan, mutta Tuominen sijoitti pallon kylmähermoisesti verkon perukoille.

Maalin jälkeen peli pysyi hyvin Lahden kontrollissa, eikä SJK saanut oikein käynnistettyä takaa-ajoaan.

81´ minuutilla nähtiin odotettu paluu pelikentille, kun Jussi Länsitalo korvasi kentällä Santeri Hostikan.

Juuri ennen täyden peliajan täyttymistä nähtiin uusi kuhnuridebytantti, kun brasilialainen Euller korvasi kentällä Tuomisen.

Euller ei ehtinyt kentällä kauaa olla kuin Aksalun takana helähti hänen toimestaan. SJK sai kulmapotkun ja pelasi sen boksin sisään. Pyry Kärkkäinen nousi maalinedustalla korkeimmalle ja putsasi pallon keskialueelle. Purku päätyi suoraan Paanaselle, joka lähetti syötöllään Eullerin karkumatkalle puolesta kentästä. Euller kuljetti pallon aina 16-rajan sisälle ja päätti kuljetuksensa tarkkaan sijoitukseen ohi Aksalun.

Lisäosumia ei ottelussa enää nähty ja näin täysi pistepotti jäi mastojen juurelle.