Otteluraportti: FC Lahti – KuPS

FC Lahti taisteli kotiyleisönsä edessä hurjasti ja piti täyden pistesaaliin mastojen juurella pelin päättyessä isäntien 1-0 voittoon. Lahden maalista vastasi Matheus Alves.

KuPS aloitti pelin hyvin ja rakensi jo ensimmäisellä minuutilla kelvollisen maalipaikan. Charles Trafford pääsi keskittämään ja keskitys löysi maalinedustalta Saku Savolaisen pään. Savolaisen pusku suuntautui kuitenkin päin Henrik Moisanderia, jolla ei ollut ongelmia peittää sitä syleilyynsä.

Lahti onnistui KuPSin terävän alun jälkeen ottamaan pelin komentoonsa ja luomaan painetta vieraiden kenttäpäätyyn. Ensimmäinen todellinen maalipaikka tarjoutui 10´ minuutilla Mikko Kuninkaalle. Hassan Sesay lähetti boksin sisään keskityksen, johon kuopiolaisten puolustus pääsi kuitenkin väliin. Purku päätyi kuitenkin 16-rajalla päivystäneelle Kuninkaalle, joka otti pallon rinnallaan alas ja heti seuraavalla kosketuksella haki laukausta. Tuon laukauksen keltapaitojen Toni Markic onnistui kuitenkin peittämään ja pallo karkasi hänen jalastaan yli päätyrajan.

Lahti jatkoi painostustaan ja laukoi ahkerasti, mutta vuorollaan niin Mika Ääritalon kuin Pekka Lagerblomin laukaukset karkasivat korkeuksiin.

21´ minuutilla Lahti siirtyi johtoon Alvesin hallitusti viimeistelemällä maalilla. Sesay käänsi pallon keskelle tavoitellen Kuningasta. Kuningas antoi syötön mennä kuitenkin ohitseen Jussi Länsitalolle. Länsitalo käänsi pallon välittömästi takaisin keskelle Kuninkaalle. Kuningas näki hyvää pystyjuoksua tekevän Pekka Lagerblomin ja antoi terävän pystysyötön. Tuomas Rannakari onnistui kuitenkin viime hetkillä katkaisemaan syötön. Hänen epäonnekseen pallo ohjatui hänen katkostaan suoraan Alvesille 16-rajan tuntumaan ja brasilialainen laukoi ensimmäisellä kosketuksellaan pallon vasempaan alanurkkaan jättäen Tomi Maanojan tilanteessa täysin aseettomaksi.

28´ minuutilla pehmeä kenttä oli koitua Moisanderin kohtaloksi. Lahti pallotteli lähellä omaa maaliaan ja pallo syötettiin lopulta Länsitalon toimesta Moisanderille. Moisander yritti potkaista palloa, mutta pallo otti juuri ennen potkua ikävän pompun ja Moisanderin avaus epäonnistui täysin. Pallo jäi elämään vaarallisesti Irakli Sirbiladzen ulottuville, mutta tämä ei lahtelaispuolustuksen häirinnän ansiosta onnistunut hyödyntämään tilannetta ja jatkotilannekin kuivui lopulta kasaan.

32´ minuutilla Lagerblom onnistui jatkamaan Moisanderin maalipotkun hienosti Drilon Shalalle juoksuun. Shala kuljetti palloa kohden päätyrajaa ja murtautui boksin sisälle. Shala ajautui pieneen kulmaan ja päätti syöttää takaviistoon. Maalinedustalle rynnänneet Alves ja Lagerblom eivät kuitenkaan osuneet aivan syöttölinjalle, ja KuPS selvisi tilanteesta säikähdyksellä.

Juuri ennen puoliaikaa Lahti pääsi loistavaan vastahyökkäykseen Kuninkaan riiston jälkeen. Ääritalo otti pallon mukaansa ja kuljetti sen vauhdilla aina yli keskirajan. Ääritalo päätti juoksunsa loistavaan läpisyöttöön vapauttaen Alvesin karkumatkalle. Alves yritti kiertää oikealta loistavasti vastaantulleen Maanojan epäonnistuen kuitenkin tässä.

Hieman tämän jälkeen Länsitalo loukkasi maalinedustalla käydyssä kaksinkamppailussa polvensa vakavasti ja hän joutui jättämään pelin kesken.

Juuri ennen taukovihellystä Lahti oli lähellä lisätä johtoaan. Pallo ajautui vapaapotkun jälkitilanteesta Mikko Hauhialle, joka ampui välittömästi reilusta 10 metristä. Hauhian laukaus suuntautui kohti oikeaa yläkulmaa, mutta Maanoja onnistui venymään laukauksen tielle ja torjui pallon yli päätyrajan.

Puoliajalle suunnattiin Lahden 1-0 johdossa.

Toisen puoliajan alkajaisiksi kentälle juoksi loukkaantuneen Länsitalon tilalle Aristote Mboma. Normaalisti laitahyökkääjänä viilettävä Ääritalo putosi ryhmityksessä alemmas ottaen Länsitalon paikan oikeana laitapakkina.

Lahti loi heti toisen puoliajan alkajaisiksi loistavan maalipaikan. Hauhia taisteli pallon näyttävästi takaisin mustapaidoille hyökkäyspään vapaapotkun jälkitilanteesta ja pelasi sen alaspäin Lagerblomille. Lagerblom pelasi pallon ykkösellä boksin sisään Mbomalle, joka peippaili ohi KuPSin puolustajasta. Mboma käänsi pallon takaviistoon Lagerblomille, joka jatkoi jälleen ykkösellä pallon aivan maalinedustalle Alvesille. Alves laukoi päin Maanojaa, mutta veto jäi pomppimaan maaliviivalle. Sieltä sen kuopiolaisten puolustus onnistui selvittämään väljemmille vesille.

Peli kääntyi toisella puoliajalla selvästi KuPSille ja Lahti oli pakotettu vetäytymään alas.

61´ minuutilla Rafael korvasi viheriöllä Lagerblomin.

KuPS loi jatkuvasti painetta Lahden kenttäpäätyyn, mutta Kuhnurit pelasivat uhrautuvasti ja pitivät vierailijat poissa hyviltä tekopaikoilta.

80´ minuutilla Rafaelille avautui mahdollisuus ratkaista peli. Rafael pääsi laukomaan boksin sisältä Shalan ja Sesayn alustuksen jälkeen. Rafael haki takayläkulmaa, mutta Maanoja venyi jälleen loistavasti ja piti vierailijat mukana pelissä.

KuPS sai toisen puoliajan loppupuolella loistavan maalipaikan. Nuori Ilmari Niskanen pääsi laukomaan lähietäisyydeltä aivan vapaasti, mutta Moisander onnistui torjumaan maaliviivan tuntumasta Niskasen laukauksen.

KuPS jatkoi vyörytystään, mutta ei onnistunut realisoimaan painostusta maalien muodossa.

88´ minuutilla Miikka Ilo lensi ulos kentältä kahden keltaisen kortin saattelemana ja näin KuPS joutui pelaamaan viimeiset minuutit vajaamiehisenä.

KuPS ei saanut tasoitusmaalia aikaiseksi, eikä Lahti tehtyä helpottavaa toista maalia. Näin arvokkaat pisteet jäivät mastojen juurelle 1-0 lukemin.

FC Lahti: Alves 21´

Moisander; Sesay (v), Hauhia, Kärkkäinen, Länsitalo (46´ Mboma); Paananen, Kuningas, Lagerblom (Rafael); Shala, Alves, Ääritalo (v)