Otteluraportti: FC Lahti – Ilves

FC Lahti silitti Ilvestä sunnuntaina vastakarvaan ja kukisti sen lukemin 3-1. Kotijoukkueen maaleista vastasivat vuorollaan Drilon Shala, Mikko Kuningas ja Rafael. Vieraiden ainokaisen viimeisteli lahtelaisen jalkapallokoulun kasvatti Eero Korte.

Lahti aloitti pelin varsin vahvasti ja sai luotua Ilveksen kenttäpäätyyn jatkuvasti painetta.

Ensimmäinen puolittainen maalipaikka syntyi 8´minuutilla, kun Lahti sai rajaheiton aivan hyökkäyspään päätyrajan tuntumasta. Sesay heitti pallon boksin sisään ja se jäi pyörimään pelaajien jalkoihin. Hässäkän päätteeksi pallo ajautui Korten jalkoihin ja tämä potkaisi pallon kauas Ilveksen maalilta.

Lahden ensimmäinen maali näki päivänvalon 26´ minuutilla. Lahti sai kulmapotkun ja sitä asteli antamaan Kuningas. Tällä kertaa kulmapotkua ei pelattu edellisten tavoin lyhyenä, vaan Kuningas lähetti maalinedustalle erinomaisen keskityksen ja siihen ensimmäisenä pääsi Rafael. Rafaelin pusku kilpistyi kuitenkin omaan pelaajaan. Pallo jäi tämän jälkeen pyörimään maalinedustalle ja se ajautui Shalalle. Shala ujutti pallon tarkasti ohi Hilanderin aivan tolpan vierestä ja näin Kuhnurit siirtyivät johtoon.

Lahden johtomaalin jälkeen vierailijat saivat pikkuhiljaa pelin juonesta kiinni ja pääsivät rakentelemaan hyökkäyksiään. Ilveksen keskitykset selvitti kuitenkin Lahden veräjävahti Miikka Mujunen yhdessä muun puolustuslinjan kanssa vaivatta.

Ilves sai ensimmäisen puoliajan lopussa ison vaihteen silmään ja Lahti oli pahasti vastaanottavana osapuolena. Ilveksen painostus tuotti tulosta juuri ennen puoliaikaa. Antti Ojanperä lähetti keskityksen maalille, jota Mujunen lähti poimimaan. Mujunen kuitenkin tiputti keskityksen käsistään ja se päätyi suoraan Korteelle. Oma koira puraisi vanhaa seuraansa ja Korte viimeisteli varmasti tasoituksen tyhjään maaliin.

Puoliajalle siirryttiin 1-1 lukemissa.

Toiselle puoliajalle Lahti tuli erittäin sisuuntuneena ja aloitti sellaisen näytöksen, johon Ilves ei ollut alkuunkaan valmistautunut.

Toinen puoliaika oli ehtinyt vanheta vasta hetken, kun Lahti rakenteli loistavan maalipaikan. Kuningas levitti hienosti vasempaan laitaan hyvällä pelipäällä olleelle Shalalle, joka lyhyen kuljetuksen jälkeen keskitti millintarkasti takatolpalle Rafaelille. Vastaavista tilanteista lukuisia maaleja urallaan viimeistellyt Rafael puski oikeaoppisesti ja pallo näytti menneen maaliin. Hätäisimmät yleisöstä juhlivat maalia jo villisti, mutta viimeistään erotuomarin näyttäessä maalipotkua juhlinta lamaantui. Rafaelin pusku meni hiuksenhienosti ohi ja näin Ilves selvisi tilanteesta kuivin jaloin.

Jo seuraavasta tilanteesta maali viimein syntyi. Kun muut ei tee niin liigadebyttiään pelaava Kuningas päätti ottaa ohjat omiin käsiinsä. Kuningas sai pallon keskialueelta Shalalta ja tämän jälkeen debytantti purjehti kokeneen seilorin tavoin läpi Ilveksen keskialueen aina 16-rajalle saakka. Huiman kuljetuksen päätteksi Kuningas laukoi pallon tyylitellen tolpan kautta yläkulmaan jättäen Hilanderin ja koko Ilveksen puolustuslinjan voimattomaksi. Pelikello näytti tässä vaiheessa 49´ minuuttia.

Johtomaali oli bensaa liekkeihin, eikä seuraavaa osumaa tarvinnut kauaa odotella. Lahti sai kulmapotkun ja pallo pelattiin boksin sisään. Pallo ajautui Matheus Alvesille, joka lähti peippailemaan itseään laukaisupaikkaan. Hänet kuitenkin taklattiin maahan Antti Hynysen toimesta ja erotuomarille ei jäänyt mitään muuta mahdollisuutta kuin viheltää rangaistuspotku. Rangaistuspotkua asettui antamaan Rafael. Rafael upotti pallon vuosien kokemuksen turvin ohi Hilanderin ja päätti osumalla kuivan kautensa. Tilanne 3-1, kun peliä oli pelattu 53´minuuttia.

Maalien jälkeen isäntäjoukkue passivoitui ja Ilves pääsi peliin jälleen mukaan. Ilves hallitsi peliä käytännössä katsoen täysin, eikä Lahti onnistunut pitämään palloa kuin lyhyitä hetkiä. Mitään järin vaarallista Ilves ei kuitenkaan onnistunut rakentelemaan.

65´ Lahti pääsi erinomaiseen vastahyökkäykseen Mikko Hauhian päästessä katkoon keskialueella. Hauhian katko päätyi Rafaelille, joka toimitti pelivälineen nopeasti maanmiehelleen Alvesille. Alves otti tyhjät pois ja kuljetti pallon aina boksin sisään. Ratkaisevalla hetkellä Alves menetti kuitenkin tasapainonsa ja tilanne oli lähellä kuivua kokoon. Alves sai kuitenkin sörkittyä pallon vierelleen Shalalle, joka pääsi laukomaan loistavasta paikasta. Hilander venyi tilanteessa kuitenkin upeaan jalkatorjuntaan ja näin lahtelaisten neljäs osuma jäi syntymättä.

66´minuutilla Lahti suoritti ensimmäisen pelaajavaihtonsa, kun Aleksi Ristola korvasi Aristote Mboman oikealla laidalla.

74´minuutilla kauden avausosumansa viimeistellyt ja hurjasti töitä paiskinut Rafael vaihdettiin kentältä pois. Hänen tilalleen kirmasi Mika Ääritalo.

Peli jatkui Ilveksen hallinnassa aina pelin loppuun asti. Lahti puolusti suurella sydämellä ja piti Ilveksen pois vaarallista maalipaikoista.

Vielä pelin lopussa nähtiin toinen liigadebytantti, kun Justus Kauppinen korvasi kentällä Shalan. Kauppinen on Kuninkaan tavoin syntynyt -97 vuonna.

Kauppinen oli heti lähellä päästä maalipaikkaan, kun Ristola syötti takaviistoon 16-rajalle Mujusen maalipotkusta käynnistyneen hyökkäyksen päätteeksi. Kauppinen ei kuitenkaan saanut laukausta aikaiseksi ja vierailijat pääsivät purkamaan pallon selvemmille vesille.

Lopulta erotuomari vihelsi pelin päättyneeksi ja näin kolme pistettä jäi ansaitusti mastojen juurelle.