Otteluraportti: FC Lahti – IF Elfsborg

3152 silmäparia todisti, kun FC Lahti ja ruotsalainen IF Elfsborg pelasivat 2-2 tasapelin Europa Leaguen ensimmäisen karsintakierroksen ensimmäisessä osaottelussa. Lahden maalit iskivät Pekka Lagerblom sekä Matheus Alves. Elfsborgin maalit tekivät puolestaan Marcus Rohdén ja Viktor Prodell.

Lahti aloitti pelin hermostuneesti ja vierailijat ottivat pelin komentoonsa. Peliä oli ehditty pelata vain 6´ minuuttia, kun Simon Hedlund pääsi laukomaan rangaistusalueen rajalta. Hedlund laukoi terävästi, mutta Lahden maalia vartioinut Henrik Moisander onnistui torjumaan sen hienosti.

Elfsborg piti palloa useasti keskirajan tuntumassa Lahden miehittäessä oma kenttäpuolisko koko joukkueen voimin. Pariin eri otteeseen konkari Anders Svensson lähetti millintarkan pystysyötön linjan taakse. Näissä tilanteissa Lahden puolustuksen nopea tilanteenluku kuitenkin pelasti joukkueen takaiskuilta.

Vartin pelaamisen jälkeen Moisanderin takana helähti. Elfsborg sai aikaiseksi Lahden maalille todelliset karnevaalit. Hedlund painoi oikealla kaistalla heittämällä ohi Mikko Hauhiasta ja syötti maalinedustalle. Lahden puolustus onnistui jo kertaalleen peittämään vieraiden maalintekoyrityksen, mutta lopulta pallo pomppi pelaajaruuhkan keskeltä Rohdénille, joka iski pallon lähietäisyydeltä vuorenvarmasti maaliin. Näin Elfsborg sai tehtyä arvokkaan vierasmaalin.

Lahti sisuuntui takaiskusta ja sai pelistä koko ajan enemmän otetta. 24´minuutin kohdalla Alves sai pallon keskialueella ja kuljetti pelivälinettä taidokkaasti kohti vieraiden maalia. Hänet revittiin nurin noin 25 metrin etäisyydellä maalista ja erotuomari vihelsi tilanteesta vapaapotkun. Markus Joenmäki täräytti vapaapotkun päin pelaajamuuria, mutta siitä pallo ohjautui kuitenkin maalinedustalle Lagerblomille. Lagerblom ujutti pallon vastaantulleen Kevin Stuhr-Ellegaardin längistä verkon perukoille ja kotiyleisö repesi riemuun.

Tasoitusmaali loi kotijoukkueeseen uskoa ja Lahti sai aikaiseksi hyvän vaihteen pelaamiseensa. Reilun puolen tunnin pelin jälkeen keskikentän dynamo Lagerblom irvisteli kivusta ja ontui kentän laidalle saamaan kylmähoitoa jalkaansa. Hän pystyi kuitenkin jatkamaan pelaamista, vaikka se teki silminnähden kipeää.

Lagerblom oli mukana rakentamassa Lahden loistopaikkaa 40´minuutilla. Hienon hyökkäyksen päätteeksi Drilon Shala peippaili itsensä keskityspaikkaan boksin vasemmassa reunassa. Shalan keskitys oli tarkka ja löysi Alvesin pään. Alves puski voimakkaasti, mutta se osui, kuinkas muutenkaan, ylärimaan.

Tilanteen jälkeen Hassan Sesay korvasi Lagerblomin, joka ei kovasta yrityksestä huolimatta pystynyt jatkamaan peliä.

Sesaylla oli ensimmäisen puoliajan lopussa mahdollisuus viedä Lahti johtoon. Aleksi Paananen levitti oikeaan laitaan Sesaylle, joka laukoi suoraan syötöstä. Sesayn sisäänpäin kiertävä laukaus meni hieman oikealta ohi.

Puoliajalle siiryttiin 1-1 tilanteessa.

Toinen puoliaika jatkui samoissa merkeissä kuin ensimmäinen. Elfsborg piti palloa itsellään ja Lahti iski vastahyökkäyksin.

Ensimmäinen todellinen vaaranpaikka nähtiin 54´minuutilla. Pyry Kärkkäisen levitys Hauhialle oli huolimaton ja Hedlund riisti pallon joukkueelleen. Elfsborg iski nopeasti ja pian Hedlund oli yksin ainoastaan Moisander ohitettavanaan. Hedlund yritti sijoittaa ohi Moisanderin, mutta tämän upea torjunta pelasti kotijoukkueen ja tilannetta jatkettiin ainoastaan kulmapotkulla.

59´minuutilla Elfsborg siirtyi uudelleen johtoon. Vierailijat pelasivat hienon sommitelman Lahden boksissa ja lopulta Hedlund sekä Prodell olivat kahdestaan Lahden boksissa. Lopulta Hedlund nautiskeli ja syötti viereen paremmassa paikassa olleelle Prodelille, jolla oli helppo työ siirtää pallo tyhjään maaliin.

Lahti ei toisesta takaiskusta lamaantunut. Päinvastoin. Pari minuuttia myöhemmin helähti Elfsborgin maalissa. Xhevdet Gela sai pallon päätyrajan tuntumassa ja harhautti itsensä keskityspaikkaan. Gelan keskitys oli tarkka ja löysi Alvesin. Alvesin oikeaoppinen pusku painui ohi Stuhr-Ellegaardin ja näin Kuhnurit kirivät toistamiseen rinnalle.

72´minuutin jälkeen maalintekijä Alves teki tilaa toiselle brassille eli Rafaelille. Viisi minuuttia tästä niin Aleksi Ristola korvasi kentällä Shalan.

Pelin vanhetessa Lahti joutui hieman enemmän puolustuskannalle. Elfsborg pyöritti ja sai ajoittain luotua vaarallisesti painetta Lahden maalille, mutta isäntien puolustus kesti kuin kestikin. Lahden vastaiskuista puuttui loppua kohden viimeinen vaihde, sillä hyökkäyksiin ei saatu mukaan tarpeeksi miehiä.

Lopulta erotuomari vihelsi pelin päättyneeksi lukemien ollessa 2-2. Näin jatkoasetelmat viikon päästä pelattavaan toiseen osaotteluun lähdettäessä pysyivät kutkuttavina.