Otteluraportti: FC Lahti – HIFK

FC Lahti kaatoi kotonaan sarjanousija HIFK:in erinomaisen esityksen jälkeen lukemin 2-0. Isäntien osumista vastasivat Matheus Alves sekä Jussi Länsitalo.

HIFK määräsi pelin kulun ensimmäisen puoliajan alkupuolella. Ensimmäinen vaaranpaikka nähtiin viiden minuutin pelaamisen jälkeen, kun Jukka Halme sai pallon keskialueella ja näki oikealla laidalla vahvaa nousua tehneen Matias Hännisen. Halme syötti pallon Hänniselle juoksuun, joka ajoi kohti Lahden maalia. Mikko Hauhia sai häirittyä Hännistä hieman ja tämä ajatui huonoon kulmaan. Hännisen nosto päätyi lopulta maalin katolle.

Lahden ensimmäinen maalipaikanpuolikas syntyi 13´minuutin jälkeen. Sivurajan jälkitilanteesta pallo ajautui Henri Toivomäelle, joka palautti pallon korkeana takaisin boksiin Drilon Shalalle. Shala tiputti pallon välittömästi keskelle Aleksi Ristolalle, jonka laukaus karkasi kuitenkin ohi HIFK-maalin.

Ote pelistä siirtyi pikkuhiljaa yhä selvemmin Lahdelle, joka eteni vahvasti laitojen kautta. Vasemmalla laidalla parivaljakko Hauhia/Shala toimi kuin rasvattu ja sama päti oikean laidan kaksikkoon Toivomäki/Länsitalo.

28´minuutilla Ristolalle avautui mahdollisuus maalintekoon. Sivurajan jälkitilanteessa pallo palautui Länsitalolle, joka tiputti pelivälineen alaspäin Toivomäelle. Toivomäen keskitys tavoitti maalinedustalla Ristolan, joka yritti suoraan ilmasta laukoa pallon maaliin. Ristola joutui laukomaan vaikeahkosta asennosta, mutta veto meni vain hieman ohi vasemman alakulman.

Lahden ote pelistä kirposi hieman puoliaikaa lähestyessä, mutta HIFK ei onnistunut omaa etsikkoaikaansa hyödyntämään.

Vielä ennen puoliaikaa Lahti oli tehdä maalin vaarattoman näköisestä tilanteesta. Kulmapotkun jälkitilanteesta pallo päätyi vasempaan laitaan Toivomäelle. Toivomäen keskitys otti ilmaa siipien alle ja painui vaarallisesti kohti Mika Johanssonin vartioimaa maalia. Johansson onnistui kuitenkin torjumaan pallon yli päätyrajasta.

Puoliajalle siirryttiin 0-0 tilanteessa.

Toisen puoliajan alkupuolella Lahti rakenteli maltillisesti vaarallisen maalipaikan. Markus Joenmäen tarkka puolenvaihto tippui Länsitalolle, joka otti pallon rauhassa haltuun. Länsitalo pelasi pallon taustalta nousua tehneelle Toivomäelle, joka ajoi päättäväisesti kohti päätyrajaa. Toivomäki pelasi pallon matalahkona boksin sisälle. Pallo tuli Shalalle, joka tiputti sen rinnalla viereensä. Länsitalo pääsi latamaan laukaustaan todenteolla, mutta hänen laukauksensa onnistui blokkaamaan uhrautuvasti tilanteessa pelannut HIFK-puolustus.

Peli jatkui Lahden hallintana, mutta mitään todellisia huippupaikkoja se ei onnistunut luomaan.

69´minuutilla Ristola teki tilaa Hassan Sesaylle.

Vaihto ei olisi voinut onnistua paremmin. Välittömästi kentälle tultuaan Sesay sai pallon haltuunsa Toivomäen puolenvaihdosta. Sesay kuoletti pallon ja näki HIFK-puolustajilta vapaaksi unohtuneen Alvesin. Alves otti pallon haltuunsa ja haki boksin sisällä laukaisupaikkaa. HIFK-puolustajat ehtivät peittämään Alvesin laukaisuaikeet ja brasilialainen päätti ohittaa häntä ahdistamaan tulleen Jani Bäckmanin. Alves meni Bäckmanista ohi ja Bäckman päätti liukutaklauksella saada palloa pois. Taklaus oli kuitenkin auttamatta myöhässä ja kopsahti Alvesia jalkaan. Erotuomari tuomitsi tilanteesta rangaistuspotkun. Alves asettui itse laukomaan rangaistuspotkua. Sen hän upotti kylmänviileästi laukomalla pallon voimalla keskelle maalia Johanssonin aavistaessa oikeaan kulmaan.

Peli ei ehtinyt vanheta tästä kauaa, kun Johanssonin selän takana helähti toistamiseen. Shala vapautti loistavalla syötöllä Länsitalon läpiajoon. Länsitalo tikkasi karkuun vieraiden puolustajilta, harhautti vastaantulleen Johanssonin ja pääsi sijoittamaan pallon tyhjään maaliin. Tilanne jo 2-0.

Lahti sai hurjan vireen päälle ja tuli höyryjunan lailla jatkuvasti kohti vieraiden kenttäpäätyä. Lahti pääsi vastahyökkäykseen ja Sesay puhkaisi HIFK-puolustuksen tarkalla syötöllä. Pallon sai Länsitalo, joka käänsi pallon vasemmalle jalalleen. Johansson onnitui kuitenkin torjumaan Länsitalon laukauksen. Paluupallo kimposi 16-rajalle Sesaylle, joka pääsi vuorostaan tykittämään. Johansson onnistui torjumaan myös Sesayn tulisen laukauksen ja näin HIFK selvisi tästä vyörytyksestä ehjin nahoin.

Tilanteita syntyi HIFK:in maalille kuin sieniä sateella. Ensin Alves pääsi puskemaan maalinedustalta, mutta pusku jäi ponnettomaksi ja karkasi yli maalin. Hetkeä myöhemmin Shala pääsi kokeilemaan etukulmasta laukausta, mutta tämän pommi karkasi hieman yli maalin.

80´minuutilla Alves hassutti oikealla laidalla Nnaemeka Anayemelen pois tilanteesta ja keskitti maalinedustalle. Sesay teki loistavan ajon maalille ja syöksyi keskitykseen rohkeasti. Sesayn oli päineen ensimmäisenä välissä, mutta pusku meni hieman oikealta ohi.

84´minuutilla hyvän sisääntulon tehnyt Sesay joutui jättämään kentän reväytettyään reitensä. Hänen paikkansa kentällä otti Pekka Lagerblom.

Vielä lisäajan viime hetkillä Lahti oli lähellä kaunistella lukemia. Shala pääsi vasemmalta laidalta vapaasti etenemään ja kokeili lopulta Johanssonin näppien pitävyyttä laukauksella. Johansson onnistui torjumaan pallon, mutta se tuli suoraan Gelalle. Gelan voimattomaksi jäänyt laukaus osui tolppaan, mutta kimposi tästä takaisin pelikentälle.

Lopulta erotuomari vihelsi pelin päättyneeksi ja näin kolme pistettä jäi ansaitusti Lahteen.