OTTELUENNAKKO: Liigakausi alkaa vihdoin

Lauantai on pelipäivä ja vihdoin pitkä talvi on takana. Veikkausliiga pyörähtää käyntiin huomenna. FC Lahti aloittaa kautensa vierasottelulla upouudella Tammelan stadionilla Tampereella. Lahtelaisia isännöi Ilves hallitseva Suomen Cup -mestari Ilves. Ottelu näkyy suorana Ruutu-palvelusta.

FC Lahti valmis kauden alkuun

FC Lahti esiintyi talvikaudella pirteästi ja Liigacupissa joukkue ylsi välieriin. Viime viikonloppuna Lahti kohtasi harjoitusottelussa Kisapuistossa IF Gnistanin. Talvella hurjassa vireessä ollut Colin Odutayo osui jälleen ja ottelun lopussa Michael López iski ottelun loppulukemiksi 2–2. Lahtelaiset kykenivät ottelussa luomaan suuren määrän maalipaikkoja, mutta sai pallon maaliin ainoastaan kahdesti oikea-aikaisilla juoksuilla linjan taa.

Lahti lähtee metsästämään avauspisteitään hyvässä tilanteessa. Kokoonpanosta on varmasti sivussa vain Pablo Andrade. Lisäksi puolustaja Akseli Puukko kärsii viime kauden viimeisessä pelissään saamasta punaisesta kortista johtuvaa pelikieltoaan tämän ottelun. FC Lahden päävalmentaja Toni Lindberg odottaa huomista ja haluaa nähdä kentällä energisen ja yhtenäisen joukkueen, joka uskaltaa olla rohkea.

– Innostuneisuus ja keskittyminen on näkynyt kundeissa ja nyt se sarjakausi alkaa. Meillä on selkeät kuviot, miten me haluamme haavoittaa vastustajaa. Vastustajalla on selkeät kuviot. Iso asia oli, että FC Lahden Hall of Famen henkilöt olivat valmistavan päivän paikalla ja buustasivat lisää joukkuetta kohti tulevaa kautta. Pelaajat olivat innoissaan siitä ja ottivat kokemuksen syvällä rintaäänellä kuultuja asioita vastaan. FC Lahti on valmis ja iskukykyinen kohti sarjakauden avausta. Energinen, yhtenäinen ja rohkea Lahti saapuu huomenna Tammelaan. Meidän pitää omalla tekemisellämme saada kannattajiemme tuki taaksemme, Lindberg kertoo.

Ilves uuden valmennuksen alla

FC Lahden tapaan Ilves pelasi hyvän talvikauden. Myös tamperelaiset selviytyivät Liigacupissa välieriin. Kenraaliharjoituksessaan pääsiäisenä Ilves kaatoi kotikentällään AC Oulun lukemin 1–0. Ottelun ainokaisen upotti Lahteakin useaan otteeseen urallaan kurittanut Santeri Haarala.

Ilves siirtyi täksi kaudeksi Joonas Rantasen alaisuuteen. Miehistön avainpalat pysyivät Tampereella ja joukkue sai talven aikana kovia vahvistuksia. Liigatähdet Anton Popovitch, Joona Veteli ja Roope Riski saapuivat talvella Ilvekseen. Lisäksi nuoret tulijat Vincent Ulundu, Maksim Stjopin ja Danila Bulgakov ovat lähellä lopullista läpimurtoa.

Joukkueen tärkein saapuja oli kuitenkin puolustaja Juhani Pikkarainen, joka tiivistää entisestään maalivahti Otso Virtasen edessä olevaa puolustuslinjaa. Doni Arifi kykenee tasapainottamaan peliä hyvin keskikentällä ja Popovitchin luodessa paikkoja joukkuekavereilleen, on Ilves hankalasti voitettava joukkue. Ilves joutuu kuitenkin käsittelemään uudella tavalla paineita, sillä joukkueelta odotetaan myös menestystä.

Lahti pilaa tunnelman

FC Lahti on aikaisemminkin ollut korkkaamassa stadioneita ja pilannut kotijoukkueiden juhlia. Ikimuistoisin kerta on Kotkasta, jossa Kotkan TP juhli kaudella 2000 uutta päätykatsomoa. Lahti kävi hakemassa 3–1-voiton Jarkko Koskisen, Mika Väyrysen ja Niki Heleniuksen maaleilla.

Edellisen kerran FC Lahti ja Ilves kohtasivat viime liigakauden viimeisellä kierroksella. Lahti meni ottelussa johtoon debytantti Vilho Huovilan osumalla. Lopulta Ilves kuitenkin sai pelinsä rullaamaan ja panokseton ottelu päättyi Ilveksen ensimmäiseen liigavoittoon Lahdessa yli 30 vuoteen.

Historian saatossa joukkueet ovat kohdanneet toisensa virallisissa otteluissa 31 kertaa. Lahti on voittanut otteluista 11 ja Ilves 13. Maaliero kääntyi viime vuoden lopulla Ilvekselle ja on ennen lauantain ottelua 42–46. Lahdella on siis oiva paikka tasoittaa puntit ja pilata Ilveksen tunnelma.

Ilves – FC Lahti 6.4.2024 kello 17.00 Tammelan stadionilla!

Ottelu näkyy suorana Ruutu-palvelusta.

Kaupungin virallinen kisastudio Sporttiravintola Pelurissa. Ottelu näkyy myös Pub Iloisessa Kulkijassa.

Paikan päälle matkaaville lahtelaisille on varattu katsomonosat B6 ja B7. Huomioithan saapumisessasi uuden stadionin aiheuttamat ruuhkat. Ottelun jälkeen varauduthan odottamaan hetken ennen katsomon tyhjentämistä.

Teksti: Tommi Leirilaakso

Kuva: Lauri Ilola