OTTELUENNAKKO: FC Lahti huippuvireisen Vepsun vieraaksi

Perjantai on pelipäivä ja FC Lahti matkaa länsirannikon helmeen Vaasaan. Lahtea isännöi tänä vuonna satavuotista taivaltaan juhliva kaksinkertainen mestari Vaasan Palloseura. Ottelu näkyy suorana Ruudusta.

Kotinurmella taistelu

FC Lahti pääsi viime lauantaina vihdoin pelaamaan kotiottelunsa Hiihtiksellä Kuopion Palloseuraa vastaan. Ottelussa ei maalipaikoilla juhlittu ja KuPS nappasi 1–0-voiton rangaistuspotkusta avausjaksolla syntyneen osuman turvin. Lahden kiriä haittasi toisen jakson alussa Mikko Viitikon saama suora punainen kortti. Lahti pelasi 40 minuuttia alivoimalla ja taisteli, mutta ei saanut lopulta luotua riittävästi maalipaikkoja tasoitukseen.

FC Lahti on neljän kierroksen jälkeen yhä ilman avausvoittoa. Toisaalta myös vastustajat ovat olleet etukäteen mestaruustaisteluun povattuja nippuja. Yksi voitto voi nostaa lahtelaiset kuitenkin nopeasti ylempään keskikastiin ja mitalitaistoon tasaisessa sarjassa. Voittoa Lahti joutuu kuitenkin metsästämään ilman pelikieltoista Mikko Viitikkoa. Lisäksi kokoonpanosta puuttuvat varmasti Pablo Andrade, Topias Inkinen ja Daniel Koskipalo. FC Lahden päävalmentaja Toni Lindberg kertoo, että Lahti on keskittynyt viikon aikana hyökkäyspelin viimeistelyyn.

– Lähdimme aurinkoisesta Lahdesta matkustamaan kohti Vaasaa. Olemme napanneet edellisestä pelistä mukaamme energisyyden ja asenteen. Sen pitää olla miniminä huomenna kentällä. Tällä viikolla olemme panostaneet paljon hyökkäyksellisiin asioihin. Nälkäisyys ja halu oppia ovat näkyneet kentällä. Olemme terävöittäneet päätöksiä ja ratkaisuja viimeisellä kolmanneksella. Matkustamme innolla Vaasaan katkaisemaan vastustajan pitkää tappiotonta putkea, Lindberg kertoo.

Vastustajalla pitkä tappioton putki

Kotijoukkue Vaasan Palloseura on pelannut kauden alun tappioitta. Oikeastaan VPS on hävinnyt liigassa viimeksi viime kesäkuussa. Viime kierroksella Vepsu voitti Hietalahdessa vierasottelussa AC Oulun 2–1. Vaasalaisten maaleista vastasivat Miika Niemi ja Alfie Cicale.

Talven hankinnoista Cicale onkin ollut alkukaudesta yksi Vepsun tärkeimmistä pelaajista. Nuori englantilainen laitapakki johtaa liigan syöttöpörssiä. Keskikentän Prosper Ahiabu on pelipaikkansa eliittiä Veikkausliigassa, kuten myös peliä pyörittävä Jevgeni Baškirov. Puolustuksessa kokeneet Jesper Engström ja Mikko Pitkänen toimivat johtajina. He ovat saaneet rinnalleen Vaasaan palanneen Martti Haukiojan, Pedro Justinianon ja Juho Hyvärisen. Haukioja ja Hyvärinen ovat osoittaneet taitonsa liigassa jo vuosia sitten, joten Vepsun puolustus on parhaimmillaan äärimmäisen vaikeasti ohitettava.

Vepsun maalinteko on alkukaudesta jakautunut laajalle rintamalle. Seitsemän eri pelaajaa on onnistunut kirjauttamaan itsensä jo maalintekijäksi. Kookas Teemu Hytönen on iskenyt ainoana pelaajana kaksi osumaa. Laajan onnistujien joukon lisäksi Jussi Nuorelan valmentama joukkue on erittäin vaarallinen erikoistilanteissa. FC Lahden tulee olla hereillä koko ottelun ajan, jotta Vepsun liki vuoden kestänyt tappioton putki katkeaa perjantaina.

Lahti edellä tilastoissa

Joukkueet kohtasivat viime kaudella kahdesti. Kauden avauksessa Hietalahdessa päädyttiin maalittomaan tasatulokseen. Lahdessa puolestaan Vepsu oli jo nousukiidossa ja haki 2–0-voiton. Sitä edellinen visiitti Hietalahdessa kuitenkin toi kolme pistettä Chinedu Geoffreyn kahdella ja Altin Zeqirin yhdellä maalilla.

Historian saatossa joukkueet ovat kohdanneet virallisissa otteluissa 54 kertaa. Lahti on voittanut otteluista 25, Vepsu 16. Myös maalit ovat lahtelaisille selvin lukemin 73–58. Lahdella on jälleen oiva paikka lisätä etumatkaansa ja katkaista VPS:n hurja tappioton putki.

VPS – FC Lahti 3.5.2024 kello 18.00 Lemonsoft stadionilla!

Ottelu näkyy suorana kotisohville Ruudusta.

Paikan päälle matkaaville lahtelaisille ohjeita antavat FC Lahden SLO:t Otto Roponen ja Jesse Pannula.

Kaupungin virallinen kisastudio Sporttiravintola Pelurissa Lanunaukiolla. Ottelu näkyy myös Pub Iloisessa Kulkijassa.

Teksti: Tommi Leirilaakso

Kuva: Lauri Ilola