placeholder

Otteluennakko: FC Lahti – HJK

Pura siccome un angelo – Puhdas kuin enkeli on Giuseppe Verdin 1853 kantaesitetyn La Traviatan yksi tärkeimmistä näytöksistä. Kisapuisto tarjoaa La Traviataan verrattavan klassikon, kun Helsingin Jalkapalloklubi ja FC Lahti iskevät yhteen idyllisellä Kisapuiston olympianurmella. Lahtelaisten enkeli, Rafael, on näyttänyt kuinka puhdas enkeli voi olla myös eurooppalaisten oopperasalien ulkopuolella, tuolla koko kansan vihreällä näyttämöllä. Ah, fors’è lui che l’anima – ehkä hän on se mies!

Lahti otti viime pelissä tuikitärkeän kotivoiton HIFK:istä lukemin 2-0. Voitto tuli kontrolloidun esityksen päätteeksi, Toni Korkeakunnas oli tehnyt jonkin verran muutoksia ryhmitykseen ja avauskokoonpanoon. Muutokset kantoivat hedelmää ja onkin mielenkiintoista nähdä jatketaanko samalla taktiikalla HJK:ta vastaan. Ehkä suurimman huomion keräsi kokeneen Petri Pasasen pudottaminen vaihtopenkin puolelle.

HJK ei esittelyjä kaipaa. Se on hallitseva Suomen mestari ja selvä suosikki voittamaan sen myös tämän kauden päätteeksi. Vähemmän yllättäen HJK löytyy tälläkin hetkellä sarjan piikkipaikalta. Sillä tosin on kaksi peliä enemmän pelattuna kuin sarjakakkosella eli SJK:lla. Voittamalla rästipelinsä SJK:lla on mahdollisuus ohittaa HJK yhdellä pisteellä. HJK menetti toukokuun lopulla tärkeän keskikenttäpelaaja Robin Lodin. Lod siirtyi kreikkalaiseen suurseura Panathinaikosiin siirtokorvauksen kera. HJK paikkasi tätä tyhjiötä hankkimalla Suomen A-maajoukkueessakin esiintyneen Toni Kolehmaisen. HJK:n rivistössä riittää tähtipelaajia, mutta etenkin japanilaiskaksikko Mike Havenaar sekä Atomu Tanaka ovat pitäneet vastustajien puolustuksia kiireisinä

Joukkueet kohtasivat Töölössä kauden toisessa ottelussa. Leandro Motta vei Kuhnurit 1-0 -johtoon, mutta Matti Klinga onnistui tasoittamaan ottelun ja pisteet jaettiin. Joukkueet kohtasivat myös Liigacupissa, jolloin HJK oli parempi lukemin 2-0.

Historian saatossa joukkueet ovat kohdanneet virallisissa otteluissa jo 50 kertaa. Kuhnurit ovat vieneet näistä kamppailuista 13 ja pisteet on tasattu 11 kertaa. Kuhnuripelaajat ovat iskeneet maaleja HJK:n verkkoon 48, kun taas helsinkiläiset ovat osuneet 71 kertaa. Lahden paras maalintekijä on molempia seuroja edustanut Rafael seitsemällä maalilla.

Klubi on tarjonnut aina Lahdelle unohtumattomia hetkiä. Hämärässä Suurhallissa alkoi HJK:a vastaan helmikuun 15. päivänä vuonna 2002 lahtelainen jalkapallotarina. Jonne Kemppinen puki tuossa ottelussa ensimmäistä kertaa kuhnurinutun niskaansa ja pääsi kentälle aivan lopussa Lahden ollessa maalin tappiolla. Nuori Kemppinen ei kauaa aikaillut, sillä ensimmäisellä FC Lahti -kosketuksellaan hän täräytti pallon komeasti Klubin verkkoon tasoittaen ottelun.

Monen lahtelaisen jalkapallojännärin muistissa on myös Jarkko Koskisen upea vaparimaali Helsingistä, kuin Drilon Shalan maali Töölön sateisessa illassa. Näissä otteluissa tehdään lahtelaisia legendoja. Kuka on seuraavana vuorossa?

FC Lahti – HJK 07.06.2015 klo 14.00 @Kisapuisto

– Tommi Leirilaakso & Miko Heikkinen