OTTELUENNAKKO: FC Lahti hakee pohjoisesta täyttä pistepottia

Keskiviikko on pelipäivä ja FC Lahti tekee pitkän matkan pohjoiseen. Sarjataulukossa viimeiseksi valahtaneet lahtelaiset haastavat pisteen ja kaksi sijaa edellä olevan AC Oulun. Ottelun suorana kotisohville lähtettää Ruutu.

Lahti valahti sarjajumboksi

FC Lahden alho syveni viime perjantaina, kun FC Inter vieraili Hiihtiksellä. Ottelun ensimmäinen jakso oli tasainen, mutta vierailija Inter meni erikoistilanteesta johtoon. Toisen jakson alku oli lahtelaisten etsikkoaikaa, mutta Lahti ei saanut palloa maaliin muutamasta puolittaisesta maalipaikastaan. Lopulta Inter iski toistamiseen ja nappasi pisteet mukaansa lukemin 2–0. Kierroksen muiden otteluiden johdosta Lahti vajosi sarjataulukon viimeiseksi.

Vierasotteluun Lahti lähtee hakemaan paluuta voittokantaan. Tasaisessa sarjassa voitto nostaisi lahtelaiset jälleen pinnalle. Vaikeaan vierasotteluun Lahti joutuu kuitenkin lähtemään ilman maajoukkueen matkassa olevia Osku Maukosta ja Vilho Huovilaa. Lisäksi kokoonpanosta varmuudella ovat sivussa Daniel Koskipalo, Bubacar Djaló ja Topias Inkinen. Eemeli Virta on puolestaan lähellä paluutaan kokoonpanoon ja on joukkueen mukana Ouluun matkustavassa ryhmässä. FC Lahden päävalmentaja Toni Lindberg haluaa, että joukkue on ottelussa vahva ja terävä kaksinkamppailuissa ja kakkospalloissa.

– Meillä on terävä harjoitusviikko takana. Olemme valmistautuneet otteluun ja tiedämme, että vastaan tulee varmasti kaksinkamppailuja ja kakkospalloja, joihin meidän pitää olla terävänä vastaamassa. Luonnonnurmi on meille tuttu alusta. Lähdemme metsästämään kolmea pistettä Oulusta, Lindberg ennakoi.

AC Oulu kaatoi Klubin

Kotijoukkue AC Oulu on aloittanut kautensa vaisusti. Oululaiset ovat ottaneet kauden ainoan voittonsa Helsingin Jalkapalloklubista, jonka lisäksi joukkueella on kasassa neljä tasapeliä. Edellisellä kierroksella AC Oulu kohtasi vieraskentällä Kuopion Palloseuran. KuPS oli tyly isäntä ja ryöpytti oululaisia lukemin 4–1. AC Oulun ainoasta maalista vastasi laitapuolustaja Yassin Daoussi.

AC Oulun on onnistunut alkukaudesta iskemään maaleja tasaiseen tahtiin. Suuri kiitos kuuluu viime kauden komeetalle Ashley Coffeylle, joka on iskenyt tänä vuonna jo kuusi osumaa. Lukemalla irtoaa liigan maalipörssin toinen sija. Häntä on avustanut täksi kaudeksi Ouluun saapunut yhdysvaltalainen Justin Rennicks neljällä osumalla.

Vaikka AC Oulu kykenee maalintekoon, on sen oma pää vuotanut liigassa kaikista joukkueista pahiten. Oululaiset ovat päästäneet kymmenessä pelaamassaan ottelussa jo 21 maalia. Kaikkea ei kuitenkaan voi kaataa maalivahti Calum Wardin niskaan, vaan myös oululaisten kolmen topparin linja on ajoittain ollut tuuliajolla. Keskikentän kolmikolle, Niklas Jokelaiselle, Jere Kalliselle ja Dimitrios Metaxasille jää puolustussuuntaan aivan liian isoja tiloja puolustettavaksi. Se on paikka, johon Lahden tulee iskeä, jotta kurssi pohjalta kääntyy kohti aurinkoa. Toisaalta oululaiset ovat vahvoja kaksinkamppailuissa molemmissa päissä ja se vaatii myös Lahdelta sydäntä voittaa pallo takaisin omalle joukkueelle.

Keskinäinen historia oululaispainotteinen

FC Lahti onnistui viime kauden lopussa nappaamaan ensimmäisen voittonsa yli kymmeneen vuoteen oululaisista. Hiihtiksellä pelattu ottelu oli varmistamassa Lahden sarjapaikkaa ja lahtelaiset nappasivat 2–1-voiton. Bubacar Djaló avasi lahtelaisten maalitilin ja Leon Kreković iski voittomaalin.

Historian saatossa joukkueet ovat kohdanneet virallisissa otteluissa yhteensä 15 kertaa. Lahti on voittanut vain kolmesti. AC Oululla voittoja on seitsemän. Maaleja lahtelaiset ovat iskeneet 12 Berat Sadikin ollessa ainoa kahden maalin mies. Oululaiset ovat päässeet juhlimaan maalia 20 kertaa. Keskiviikkona Lahdella on sauma kaventaa eroa ja kääntää kaksinkamppailu Lahden eduksi.

Joukkueissa pelaa paljon toisen joukkueen kannattajille tuttuja pelaajia. Marius Könkkölä, Riku Selander ja Michael López ovat edustaneet urallaan AC Oulua. Oululaisten kokoonpanosta puolestaan löytyy Aleksi Paananen, joka operoi lahtelaisten keskikentällä usean vuoden ajan. Lisäksi AC Oulussa debytoi tällä kaudella Lahdessa kasvanut Otto Salmensuu. Pääseekö joku rokottamaan entistä seuraansa?

AC Oulu – FC Lahti 12.6.2024 kello 18.00 Raatin stadionilla!

Kaupungin virallinen kisastudio Sporttiravintola Pelurissa Lanun aukiolla. Ottelun näyttää myös Pub Iloinen Kulkija.

Ottelun kotisohville lähettää Ruutu.

Teksti: Tommi Leirilaakso

Kuva: Heidi Nokelainen