OTTELUENNAKKO: FC Lahdella paikka kasvojen pesuun

Sunnuntai on pelipäivä ja FC Lahti matkaa vierasotteluun Helsingin Oulunkylään. Lahtea isännöi sarjanousija ja satavuotisjuhlavuottaan viettävä IF Gnistan, joka oli ennen kierroksen alkua sarjataulukossa juuri lahtelaisten yläpuolella. Ottelu näkyy suorana Ruutu-palvelusta.

Kasvojen pesun paikka

Kahden pelin pisteputken jälkeen FC Lahti romahti kotiottelussaan Seinäjoen Jalkapallokerhoa vastaan viime sunnuntaina. SJK takoi ensimmäisellä jaksolla neljä maalia Lahden verkkoon ja peli oli lahtelaisittain pelattu. Toisella jaksolla Joshua Oluwayemi torjui yhden rangaistuspotkun, mutta se ei Lahtea paljon auttanut, vaan pisteet matkasivat Seinäjoelle lukemin 4–0.

Murheellisen suorituksen jälkeen Lahti haluaa pestä kasvonsa. Sunnuntain otteluun Lahti joutuu kuitenkin lähtemään varmasti ilman Daniel Koskipaloa, Viljami Jokirantaa ja Topias Inkistä. Toisaalta Pablo Andrade palasi viime ottelussa kokoonpanoon ja on taas askeleen lähempänä täyttä pelikuntoa. Muutaman pelaajan kohdalla pelikuntoa tarkastellaan vielä pelipäivänä. FC Lahden päävalmentaja Toni Lindberg haluaa nähdä kentällä taistelevan joukkueen.

– Olemme käyneet viikon alussa painavan keskustelun pelillisestä ilmeestä edellisessä pelissä. Se on näkynyt harjoituskentällä vaihdikkaana jaenergisenä liikkeenä. Ykkösasiana tulevassa ottelussa on, että kentällä on aktiivinen ja kamppaileva FC Lahti. Olemme valmiita nappaamaan kolme pistettä Oulunkylästä, Lindberg kertoo.

Satavuotias Kipinä ensimmäistä kertaa pääsarjassa

Helmikuussa sata vuotta täyttänyt IF Gnistan nousi pääsarjaan täksi kaudeksi ensimmäistä kertaa historiansa aikana. Gnistan aloittikin kautensa hyvin ja voitti kaksi ensimmäistä liigaotteluaan. Gnistan nousi kolmen maalin tappiolta 6–4-voittoon Ilvestä vastaan. Lisäksi Gnistan tasasi pisteet Kuopion Palloseuran kanssa ja laittoi Helsingin Jalkapalloklubin erittäin ahtaalle.

Edellisellä kierroksella Gnistan tasasi pisteet IFK Mariehamnin kanssa saarella lukemin 1–1. Kipinä tasoitti ottelun Bosnia-Hertsegovinan maajoukkuemiehen Benjamin Tatarin puskumaalilla. Gnistan oli ottelussa erittäin vaarallinen vastaiskuissa, mutta ei onnistunut iskemään johtomaalia.

Tatarin lisäksi Joakim Latonen on osunut maalipuiden väliin. Latosella on koossaan neljä osumaa. Kipinän puolustuksessa on puolestaan kokemusta Juhani Ojalan ja Jukka Raitalan muodossa. Gnistan saa jälleen käyttöönsä keskikentälleen pelikieltonsa kärsineen David Agbon, joka on tärkeä palanen Kipinän pelissä yhdessä Roman Eremenkon kanssa. Lahti saakin tehdä täyden päivätyön, jotta pisteet matkaavat mastojen varjoon.

Historia vahvasti Lahden

Joukkueet ovat kohdanneet tällä kaudella kahdesti. Talven Liigacupissa Lahti haki 2–1-voiton Colin Odutayon ja Michael Lópezin osumilla. Kipinän osuman iski David Agbo. Joukkueet kohtasivat myös liigan kenraaliharjoituksessa Kisapuistossa. Odutayo ja López onnistuivat jälleen molemmat maalinteossa 2–2-tasatulokseen päättyneessä ottelussa.

Historian saatossa FC Lahti ja Gnistan ovat kohdanneet toisensa virallisissa otteluissa seitsemän kertaa, ensimmäisen kerran kesäkuussa 1997. Lahti voitti ensimmäisen kohtaamisen 4–1 ja yhteensä Lahdella on voittoja keskinäisistä kamppailuista viisi. Gnistan on voittanut kertaalleen. Maali ero on lahtelaisten eduksi 16–7.

Molemmissa joukkueissa pelaa toiselle seuralle tuttuja pelaajia. Gnistanin riveistä löytyvät Lahtea edustaneet Teemu Penninkangas ja Kristian Yli-Hietanen. Lahden joukkueesta Kipinää ovat puolestaan edustaneet Riku Selander ja Tommi Jäntti. Pääsevätkö omat koirat puremaan huomenna?

IF Gnistan – FC Lahti 2.6.2024 kello 16.00 Mustapekka Areenalla!

Paikan päälle matkaaville lahtelaisille on varattu paikat katsomosektorista C3. Vieraskatsomon lippulinkki on toimitettu SLO:ille Otto Roposelle ja Jesse Pannulalle.

Kaupungin virallinen kisastudio on Sporttiravintola Pelurissa Lanun Aukiolla. Ottelu näkyy myös Pub Iloisessa Kulkijassa.

Ottelun kotisohville suorana tuo Ruutu-palvelu.

Teksti: Tommi Leirilaakso

Kuva: Heidi Nokelainen