OTTELUENNAKKO: Asetelmat loppusarjaan ratkotaan nyt

Sunnuntai on pelipäivä ja asetelmat loppusarjoihin ratkaistaan nyt. FC Lahti matkaa Valkeakoskelle vaikeaan vierasreissuun FC Hakaa vastaan. Lahti kamppailee putoamista vastaan, mutta samalla Lahdella on jopa mahdollisuus saada ylimääräinen kotiottelu alempaan loppusarjaan. Ottelun kotisohville välittää Ruutu.

Tappioton putki venyi

FC Lahden tappioton putki alkoi heinäkuun lopulla ja kesti koko elokuun. Viime viikonloppuna Lahdessa vieraili ylemmän loppusarjan paikasta taisteleva Vaasan Palloseura. Lahti kesti Vepsun rynnistyksen ja toisella jaksolla VPS joutui alivoimalle. Lahti loi hirveän paineen, mutta ei lopulta saanut murrettua Vepsun bussia. Pisteet jaettiin maalittomalla tasatuloksella. Nollapeli omassa päässä oli Lahdelle kolmas perättäinen.

Tasapelin ansiosta FC Lahti teki pisteen eron karsijan paikalla olevaan IFK Mariehamniin. Ennen runkosarjan päätöskierrosta Lahdella on vielä mahdollisuus ohittaa AC Oulu ja napata alempaan loppusarjaan yksi ylimääräinen kotipeli. IFK ja AC Oulu kohtaavat kierroksella toisensa, joten asetelma on kutkuttava.

Lahden valmistautuminen otteluun ei ole ollut tällä viikolla optimi, sillä lahtelaiset ovat joutuneet harjoittelemaan ympäri maakuntaa Heinolaa myöten. Sunnuntain otteluun Lahti joutuu lähtemään varmasti ilman Daniel Koskipalo, Julius Tauriaista ja Eemil Laamasta. Samuel Pasanen ja Dylan Fox olivat jo edellisessä ottelussa kokoonpanossa ja myös Eemeli Virta ja Jordão Cardoso ovat erittäin lähellä paluutaan. Heistä etenkin Virran paluu on jopa todennäköistä huomenna. FC Lahden päävalmentaja Ricardo Duarten mukaan Lahti on nyt tilanteessa, jossa se voi kaataa kenet tahansa.

– Tiedämme, että Valkeakoski on vaikea paikka kenelle tahansa vieraalle. FC Lahdelle myös, sillä edellisestä voitostamme Tehtaan kentällä on kulunut 17 vuotta. Otteluita ei kuitenkaan ratkaista historiatilastoilla, vaan kentällä tapahtuvilla teoilla. Vastustaja on hyvin organisoitu joukkue, mutta me olemme nyt siinä tilanteessa, että voimme kaataa kenet tahansa, Duarte kertoo.

Haka hakee asetelmia ylempään loppusarjaan

Kotijoukkue FC Haka on varmistanut paikkansa ylempään loppusarjaan, mutta koskilaisilla on vielä mahdollisuudet ohittaa voitolla Seinäjoen Jalkapallokerho. Haka voi toisaalta pullahtaa myös kuudenneksi. Edellisellä kierroksella 90-vuotisjuhlavuottaan viettävä Haka kohtasi vieraskentällä AC Oulun. Ottelun ainokaisen iski Hakassa Helsingin Jalkapalloklubista kaksi peliä lainalla olemaan ehtinyt ja kaksi maalia tähän mennessä iskenyt Anthony Olusanya.

Hakan hyökkäyspeli perustuu pitkälti Evangelos Patoulidisin ja Maissa Fallin yhteispeliin. Kumpainenkin on osunut tällä kaudella jo seitsemän kertaa. Kaksikko on myös löytänyt vasta Valkeakoskelle saapuneen Olusanyan. Lisäksi Hakan laitapuolustajat nousevat herkästi tukemaan hyökkäyksiä. Hakan päävalmentaja Andy Smithillä on myös ässä hihassaan, sillä vahva Marko Bacanin tuo koskilaisten hyökkäämiseen erilaisen ulottuvuuden. Lahti joutuu sekä painimaan, että olemaan varuillaan pienten ja nopeiden väkkäröiden kanssa, jotta nollapeliputki jatkuu myös sunnuntaina.

Hakan puolustus on ollut ajoittain epävarma ja koskilaisten urakkaa ei helpota Nikolas Talon pelikielto. Myös toppari Niklas Friberg on ennakkotietojen mukaan sivussa. Nicolas Dantasille ja Hassan Ndamille jää iso vastuu suojella Anton Lepolan vartioimaa maalia. Lepola on hyvä reaktiotorjuja, joka pitää ajoittain Hakaa pystyssä, joten Lahden tulee käyttää maalipaikkansa tehokkaasti.

Tehtaan kenttä Lahdelle vuori kiivettäväksi

Joukkueet kohtasivat toisensa Lahden ensimmäisessä kotipelissä Tammelassa. Haka meni ottelussa johtoon Juho Kilon osumalla. Toisella jaksolla Lahti sai virtaa ja Luke Ivanovic kaadettiin rangaistusalueella. Elokuun Kuukauden joukkueeseen yhdessä Osku Maukosen ja Felix Straussin kanssa valittu Michael López iski Lahden tasoihin, mutta lahtelaisten painostuksesta huolimatta pisteet tasattiin lukemin 1–1.

Lahden edellinen voitto Tehtaan kentältä on toukokuulta 2007. Tuolloin Valeri Popovitš vei Hakan johtoon hieman ennen taukoa. Berat Sadik toi Lahden tasoihin toisen jakson alussa ja Mikko Hauhia iski voittomaalin aivan ottelun lopussa. Koskissa on virrannut paljon vettä tuon jälkeen ja hyvässä vireessä olevalla Lahdella on nyt paikka katkaista kammottavan pitkä voitoton putki.

Historian saatossa joukkueet ovat kohdanneet toisensa virallisissa otteluissa 53 kertaa ja tilasto on Lahdelle karu. Lahti on voittanut otteluista vain 11, kun Haka on juhlinut voitto 24 kertaa. Maaleja Lahti on tehnyt 42 Hakan lukeman ollessa 79. Lahden edellinen voitto Hakasta on viime kaudelta, kun Altin Zeqiri huudatti Hiihtiksen yleisöä alkukaudesta.

Hakalla pelaa myös jotain tuttua lahtelaisille. Lahteakin urallaan edustanut Arlind Sejdiu on löytänyt Koskissa vireensä. Sejdiun taidot tiedetään Lahdessa, joten auttaako se pimentämään Hakan yhden syömähampaan?

FC Haka – FC Lahti 1.9.2024 kello 16.00 Tehtaan kentällä!

Paikalle matkaaville lahtelaisille on varattu paikat päätykatsomon lohkosta G. Vieraskatsomon lippulinkki on toimitettu FC Lahden SLO:ille Jesse Pannulalle ja Otto Roposelle.

Mikäli et matkaa paikan päälle, on kaupungin virallinen kisastudio Sporttiravintola Pelurissa Lanunaukiolla. Ottelu näkyy myös Pub Iloisessa Kulkijassa.

Matsin kotisohville välittää Ruutu.

Teksti: Tommi Leirilaakso

Kuva: Heidi Nokelainen