Osku Maukonen EM-karsintajoukkueeseen

FC Lahden nuori maalivahti ja Stalatuben kummipelaaja Osku Maukonen on valittu Suomen alle 17-vuotiaiden maajoukkueeseen. Suomi matkaa Liechtensteiniin karsintaturnaukseen 12.–22.10. Isäntämaan lisäksi Suomi kohtaa turnauksessa Saksan ja Ukrainan.

Ennen lähtöään Osku Maukonen ehti vierailla kummiyrityksessään Stalatubessa. Hän kertoi kuluneesta kaudesta, joka oli vasta 16-vuotiaalle maalivahdille ensimmäinen aikuisten joukkueessa. Samalla hän tutustui terästeollisuudessa toimivaan kummiyritykseensä.

– Vauhti on ollut paljon kovempaa. Pallo liikkuu nopeammin ja vedot ovat kovempia. Haasteita on enemmän. Pelinavaamisessa ja torjuntatyöskentelyssä olen saanut oppia myös vanhemmilta maalivahdeiltamme, miten kannattaa sijoittua. Normiarjessani olemme saaneet Lahden Lyseossa järjesteltyä opiskelun ja harjoittelun ja se on toimivassa tasapainossa. Koulu pitää hoitaa kuitenkin hyvin. Sain liigadebyyttini Tampereella ja ennen peliä jännitti paljon. Kun peli alkoi, jännitys katosi ja tuntui kivalta. Kentällä oli hyvä fiilis. Pelasin myös seuraavan pelin ja pääsin kotiyleisön eteen. Oli hienoa kuulla kannustusta. Oli hienoa kuulla kannattajien laulavan nimeäni. Se oli unohtamaton hetki, Maukonen kertoo.

Maukonen on nuoresta iästään huolimatta jo esikuva monelle nuoremmalle pelaajalle. Hän antoi vinkkejä tulevaisuuden liigatähdille. Nuori maalivahti puhui myös tukiverkkojen tärkeydestä, sillä Stalatube on ollut osaltaan mahdollistamassa Maukosen nousun liigatähdeksi ja ikäluokkansa suureksi lupaukseksi. Ensi kaudella maalivahti janoaa lisää kehitystä ja peliaikaa.

– Pitää jaksaa käydä kentällä ja tehdä paljon toistoja. Kentällä on tullut vietettyä myös paljon vapaa-aikaa pienenä, välillä kavereiden kanssa ja välillä yksin. Lähikentälläni, eli Renkomäen koulun kentällä tuli vietettyä aika paljon aikaa. Toistojen kautta hyvä tulee. Nyt on siistiä lähteä maajoukkueen mukaan ja päästä mittaamaan omaa tasoani kansainvälisesti. Tietysti ensi kaudella haluan kehittyä lisää ja ansaita aina hieman enemmän peliaikaa. Koko joukkue tarvitsee tukea kentällä ja kentän ulkopuolella ja olen kiitollinen siitä tuesta, jota olen saanut joka puolelta. Toivon, että kannattajat jatkavat hyvää kannustusta myös tulevaisuudessa, Maukonen toivoo.

Maukosen lisäksi maajoukkuetauolla Suomen värejä kantaa FC Lahden puolustaja Akseli Puukko, joka matkaa alle 19-vuotiaiden maajoukkueen mukana Tšekkiin.

Teksti: Tommi Leirilaakso

Kuva: Simo Kokkonen