placeholder

Mitä kuuluu, Mika Kottila?

Eräänlaisen kulttipelaajan maineen ”Hirvi” kuitenkin tinkimättömällä asenteellaan Lahdessa saavutti. Kun Kottilan Lahden vuosista on nyt kulunut jo kymmenen vuotta, on paikallaan kysyä, mitä miehelle nykyisin kuuluu.

-Ihan hyvää kuuluu. Asustelen Vantaalla vaimon ja kahden kouluikäisen tyttären kanssa. Toimin Itä-Hakkilan Kilvassa seuratyöntekijänä, jossa kehitän seuran jalkapallotoimintaa ja vastaan samalla kentänhoidosta. Omat pelihommat ovat nyttemmin jääneet harrastepelailun varaan.”

FC Lahteen tullessaan Kottila oli Suomessa voittanut sekä kolme Suomen mestaruutta, että Veikkausliigan maalikuninkuuden HJK:n paidassa. Vyölle oli lisäksi kertynyt pelivuosia ammattilaisena Englannin, Norjan sekä Ruotsin pelikentiltä. A-maaottelujakin hänelle oli siinä sivussa kertynyt kolmisenkymmentä. Siirto Lahteen tapahtui siis kotimaiseksi jalkapalloilijaksi jo kohtalaisen paljon saavuttaneena pelaajana. Lahteen hän ei kuitenkaan tullut jäähdyttelemään.

-Oli kiva tulla uuteen ympäristöön HJK:ssa ja ulkomailla vietettyjen vuosien jälkeen. Ennakkoasetelma oli jännitteinen, sillä HJK:n ja FC Lahden välinen vastakkainasettelu oli jo tuolloin hyvin voimakas. Pukukopissa minut otettiin kuitenkin pienen alkukyräilyn jälkeen hyvin vastaan ja esimerkiksi Kautosen Tommin kanssa meistä tuli oikein hyvät kaverit. Lopulta voitin kannattajatkin puolelleni.

Lahtelaiskannattajilta ”Tsaiguli”-lempinimen saanut 195-senttinen kärkimies muistelee ja jatkaa olleensa Lahdessa 30 ikävuodestaan huolimatta kovemmassa kunnossa kuin kenties koskaan aikaisemmin urallaan.

-FC Lahdessa olin erittäin hyvässä fyysisessä kunnossa. Vapamaan Kimmo oli laatinut meille hyvin tarkasti mietityn kunto-ohjelman. Valitettavasti emme kuitenkaan voittaneet odotuksista huolimatta Lahdessa pelaaminani vuosina mitään, sillä aloitimme molemmat kaudet varsin vaisusti. Olosuhteet olivat tuolloin Lahdessa huippuluokkaa ja ”Hiihtiksen” nurmi oli loistavassa pelikunnossa jo huhtikuussa lumikinosten keskellä.

Epäonnekseen Kottila kärsi radiomastojen katveessa erilaisista lihasvammoista, jotka lopulta päättivät hänen peliuransa korkeimmalla sarjatasolla.

Entinen pelimies toimii siis yhä jalkapallon parissa päivittäin ja seuraa Veikkausliigaa perhe-elämän mahdollistamissa puitteissa.

-Veikkausliigaa seuraan säännöllisen epäsäännöllisesti. Aikataulu ei tahdo riittää hyvin aktiiviseen seurantaan, mutta onneksi ISTV mahdollistaa otteluiden katselun kotisohvalta käsin, Kottila kertoo.

Miten hän sitten kokee pääsarjamme nykyisen tason peilaten sitä omiin pelivuosiinsa?

-Olosuhteet ovat monella paikkakunnalla menneet merkittävästi eteenpäin uusien stadionien myötä, eikös Kisapuistoakin olla päivittämässä ajanmukaiseksi? Veikkausliigaa markkinoidaan sirkushuvien sijaan peli edellä, mikä on mielestäni oikea tapa. Persoonallisia pelaajatyyppejä kaipaisin ehkä enemmän, Kottila pohtii haastattelun lopuksi.

MIKA KOTTILA

synt. 22.9.1974

pelipaikka: hyökkääjä

pelinumero: 1

FC Lahdessa: 2 kautta (2005,2006)

32 ottelua / 6 maalia

Haastattelu: Pasi Savitie
Haastattelu julkaistu aikaisemmin FC Lahti – FC Inter -ottelun käsiohjelmassa 21.8.2016.