placeholder

Mika Sandberg FC Lahden valmennusosaamisen kehittäjäksi

Sandbergin oma pelaajaura alkoi Lahdessa ja hän oli osa surullisen kuuluisaa Reippaan kauden 1991 joukkuetta. Nyt ympyrä sulkeutuu ja mies palaa Lahteen kehittämään Lahden yhteistyöseurojen valmennusosaamista ja pelaajapolkua. Vuonna 2009 hän hyppäsi valmennusmaailmaan ensin Järvenpään Palloseuran ja myöhemmin FC Viikinkien kanssa. Sandberg pitää uutta toimeaan hyvänä haasteena.

– Tietyllä tavalla tässä ympyrä vähän sulkeutuu. Seurojen Palloliiton kautta tämä on hyvä uusi mahdollisuus ja hyvä haaste. Ensin tehtävänäni on kerätä koulutusyhteistyöseuroja ja kartoittaa, mitä United-yhteisön seurat haluavat. Sitten kehitämme seurojen valmennusosaamista ja rakennamme valmennustiimejä. Kehitämme myös sitä, miten pelaajia tarkkaillaan. Ensin on kuitenkin kokonaisuuden kartoittaminen ja vasta sitten kehittäminen, Sandberg korostaa.

Sandberg pitää FC Lahti Unitedin toimintaa erittäin hyvänä pelaajakehityksen kannalta. Hän kuitenkin muistuttaa, että myös muut joukkueet menevät eteenpäin. Sandberg korostaa, että juniorijalkapallossa ei enää pärjää enää poteroihin kaivautumalla.

– United-toiminnassa on ollut hyvä, että pelaajat saavat kovatasoisia otteluita. Otteluista jää pelaajalle muistijälki. Piirijoukkueissa on näkynyt pelaajista, kenellä on takana myös kovia otteluita. Olen periaatteessa ollut kauan Lahdesta poissa, mutta piirijoukkueissa lahtelaisten pelaajien hiljaiselo on ollut huolestuttavaa. Muut ovat menneet eteenpäin. Emme enä pärjää kaivautumalla omiin poteroihimme, Sandberg kertoo.

FC Lahden tilanne on hieman erilainen muihin seuroihin verrattuna. FC Lahdella ei ole suoraan omia junioireita, kun taas muilla yhteistyöseurojen lisäksi on omia junioreita. Sandberg näkee tilanteen kuitenkin positiivisena.

– Muilla seuroilla on suoraan omat juniorit ja heidän valmentajansa. Toisaalta on hyvä, että voimme ajatella laajemmin, sillä pääsemme suoraan valmennuskoulutusyhteistyöseurojen ja United-yhteistyöseurojen avuksi. Piirijoukkueissa lahtelaisjuniorit ovat lähiaikoina muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta loistaneet poissaolollaan. Lahtelaisen jalkapallon hiljaiselo on ollut huolestuttavaa. Muut seurat menevät kovaa vauhtia eteen päin, joten emme enää pärjää kaivautumalla omiin poteroihimme, lahtelainen Sandberg toteaa.

Sandberg aloittaa työnsä FC Lahti Unitedin valmennusosaamisen kehittäjänä ja toiminnasta vastaavana 1.4.2019. Samana päivänä hän juhlii 50-vuotispäiviään.