Mediapäällikkö Taneli Okkonen uusiin haasteisiin

FC Lahden mediapäällikkönä pitkään toiminut Taneli Okkonen siirtyy uusien haasteiden pariin. Okkonen tuli FC Lahteen vuonna 2015 ja sai seurassa aikaan paljon uudistuksia fanituotteista visuaaliseen ilmeeseen. Hänen viimeinen työpäivänsä seurassa on virallisesti perjantaina 15.3., mutta Okkosen kädenjälki näkyy myös jatkossa FC Lahdessa uuden työnkuvan sallimissa rajoissa.

Oulussa syntynyt, mutta ajan saatossa lahtelaistunut Taneli Okkonen muistaa ensimmäisen työpäivänsä FC Lahdessa elävästi. Lahdessa hän päätyi alunperin työskentelemään jalkapallon parissa toisen lahtelaistuneen oululaislähtöisen jalkapallolegendan, Juha Annusen kautta. FC Lahteen Okkonen tuli suunniteltuaan ensin Rafaelin muotokuvan toriparkin työmaa-aitaan.

– Kaikki hyvät tarinat lähtevät Pub Iloisesta Kulkijasta, jossa FC Lahden kannattajien kanssa suunnittelimme Rafaelille jotain pientä lisäbuustia, koska hän oli taistelemassa maalikuninkuudesta. Piirsin Rafaelin kuvan, jonka kävin lopulta maalaamassa toriparkin työmaa-aitaan. Silloinen FC Lahden toimitusjohtaja soitti lopulta minulle, että voisiko kuvasta tehdä fanituotteen. Kauden 2014 pronssijuhlista niitä fanituotteita sitten sai. Siitä se yhteistyö sitten alkoi, joka lopulta kesti yhdeksän kokonaista kautta. Ensimmäisenä työpäivänä viikko ennen kauden alkua pääsin tutustumaan hyvin seuratyöntekijän arkeen. Kannattajat oli kutsuttu talkoisiin ja kaivoimme mainosaitoja Kisapuiston katsomon alta ja putsasimme niitä, Okkonen nauraa ja muistelee puuttuneita talkookaljoja.

Okkonen ei vielä kykene summaamaan yhdeksää kautta, mutta korostaa, että kokemus huippujalkapallon parissa on ollut positiivinen. Hänen mukaansa jotkut kaudet ovat olleet erittäin pitkiä, kun taas toiset ovat menneet hujauksessa ohi. Myös muistijäljet kausista vaihtelevat ja kaudet ovat hiljalleen sekoittuneet toisiinsa. Yhdeksi ikimuistoiseksi kaudeksi Okkonen mainitsee paljon erikoisia tapahtumia sisältäneen kauden 2018. Jalkapalloon intohimoisesti suhtautuva Okkonen kokee onnistuneensa erityisesti siinä, että FC Lahden pelipaitoja näkee nykyään ihmisten päällä paljon, etenkin ottelupäivinä. Hän on ilahtunut myös siitä, että seuralla on vihdoin myös naisten edustusjoukkue.

– Laskin juuri kauden päättäjäisiä ennen, että olen ollut täällä seitsemän kautta. Olen joko huono matematiikassa tai sitten aika on mennyt nopeasti. Pääsääntöisesti on ollut hauskaa. Hauskin toimistomuisto liittyy kauden 2018 europeliin. Lipuille oli kovaa kysyntää ja niitä oli tulostettu toimistolle valmiiksi parhaille paikoille. Yöllä myrskyn aikana stadionin katosta oli tullut vedet sisään suoraan lippujen päälle. Aamulla niitä sitten ripustettiin kuivumaan luovasti mitä omituisempiin paikkoihin. Se kausi jäi muutenkin hyvin mieleen. Koen onnistuneeni myös siinä, että olemme Lahdessa saaneet murrettua Veikkausliiga-paitojen tilkkutäkkimielikuvaa. Ennen paitoja näkyi kourallisella ihmisiä, mutta nykyään pelipäivinä paitoja näkee ihmisten päällä paljonkin. Nykyään lahtelaiset kantavat niitä ylpeydellä. On ollut myös hienoa nähdä pelipaita naisten edustusjoukkueen päällä. Ennen en juurikaan seurannut naisten sarjoja, mutta kun FC Lahti teki viime kaudella maaleja, huomasin tuulettaneeni intohimolla. Se on ollut hyvä lisä, Okkonen kertoo.

Okkonen haluaa kiittää kaikkia seuraihmisiä ja seuran kannattajia. Hänen mukaansa apua on löytynyt aina tarvittaessa erilaisiin talkootöihin ja hätätapauksiin. Okkonen on myös kiitollinen siitä, että on saanut tutustua moneen pelaajaan ja häneltä löytyykin nykyään ystäviä usealta mantereelta. Jalkapalloa ja seuraa hän ei unohda, vaan aikoo palata siihen, mistä rakkaus seuraan syntyikin. Yksi Okkosen jalkapallohaave odottaa kuitenkin vielä itseään.

– Haluan kiittää kaikkia, joiden kanssa olen saanut työskennellä. On ollut mahtavaa tutustua vuosien aikana intohimoisiin seuraihmisiin. Ilman niitä seura ei pyörisi. Olen saanut tavata mahtavia pelaajia ja nykyään tuttuja on ympäri maailmaa. Iso kiitos myös seuran kannattajille, joista on ollut iso apua aina Kisapuiston maalaamisesta muihin talkootöihin. Sieltä on aina löytynyt apua. Nyt voin palata siihen, mistä rakkaus seuraan syttyi, eli katsomoon. Lisäksi tulen tekemään joitakin juttuja seuralle jatkossakin vaikka päätyö vaihtuukin. Muistan, kun hommat alkoivat, niin tuli päätös, että Kisapuiston stadion on valmis vasta vuonna 2019 ja huokailimme legendaarisen huoltajan Pekka Penttisen kanssa, että näemmeköhän tuota päivää ja olemmekohan enää töissä seurassa. Toivottavasti lahtelaisjoukkueet nähdään mahdollisimman pian kirmaamassa uudella Kisapuiston stadionilla, Okkonen unelmoi.

FC Lahden toimitusjohtaja Juho-Matti Heikari kiittää Okkosta pitkästä palveluksesta seuran eteen ja toivottaa menestystä uusiin haasteisiin.

– Lähes 10 vuotta töitä yhden seuran eteen on kunnioitettava saavutus tänä päivänä. Taneli on ollut erittäin pidetty työkaveri ja hän on nähnyt monta mielenkiintoista vaihetta seurassa, sekä samalla kehittynyt itse ammattilaisena. Mielestäni hänelle avautunut uusi mahdollisuus on hieno palkinto hyvin tehdystä työstä ja olen vilpittömästi onnellinen hänen puolestaan. Olen toki vähän puolueellinen sanomaan, mutta kyllähän esimerkiksi Tanelin suunnittelemat peliasut ovat olleet ihan Mestarien liiga -tasoa. Onneksi emme kuitenkaan kokonaan joudu hänestä luopumaan, vaan tulemme jatkossakin hyödyntämään miehen osaamista. Lämmin kiitos Tanelille yhteisistä vuosista ja iso tsemppi tulevaan, päättää Heikari.

Teksti: Tommi Leirilaakso
Kuva: Aleksi Tikkala