placeholder

Maaleja ja kakkuja

Jalkapalloura alkoi Espoon Palloseurassa. Sieltä nuorukaisen tie vei FC Espoon kautta Grankulla IFK:hon. Kauniaisissa ei kuitenkaan herunut peliaikaa, joten Sadat palasi takaisin FC Espooseen.

– Lahteen tulin puolestaan testien kautta. Halusin päästä Lahteen. Valmentajat sanoivat testipelien jälkeen, että olen lähellä pääsyä ja se antoi minulle motivaatiota yrittää kentällä vielä enemmän. Itse sopimus oli kuitenkin aika yllätys, Sadat kertoo.

Nöyrä nuorukainen kuitenkin korostaa, että työtä pitää tehdä jatkossakin. Englannin kentistä haaveileva Sadat pitää itseään hyvänä boksipelaajana, joka ei jätä tilanteita kesken. Kehitettävää hän löytää etenkin nopeudestaan.

– Työ on vasta alkanut. Ensin pitää olla hyvä Suomessa. Askel kerrallaan. En myöskään jää itkemään, jos sattuu, vaan pelaan jokaisen tilanteen loppuun ja treenaan myös yksin, Sadat toteaa nöyränä.

Sadat iski Veikkausliiga-debyytissään myös uransa ensimmäisen liigamaalin. Huhtikuun ottelussa Vaasan Palloseuraa vastaan hän kerkesi olla kentällä alle kymmenen minuuttia, kun hyökkääjä nousi korkeimmalle Mikko Kuninkaan antamaan kulmaan ja puski pallon maaliin. Sadat oli niin innoissaan maalista, että unohti tuulettaa.

– Näin pallon hyvin ja tiesin mihin se tulee. Kuvio oli ennalta suunniteltu harjoituksissa. Olin innoissani maalista, että unohdin tuulettaa. Lopuksi yritin tuulettaa, mutta olin jo liian lähellä Kuningasta. Heti maalin jälkeen Santeri Hostikka tuli viereen kertomaan, että kuinka monta kakkua pitää tuoda koppiin. Silloin niitä taisi olla neljä rästissä, aina iloinen Sadat nauraa.

Nuorukaisen Lahteen muutto ja sopeutuminen uuteen kaupunkiin ei ollut ongelmatonta. Hänellä ei ollut Lahdessa kavereita ja elämästä puuttuivat tutut rutiinit. Päivät kuluivat pitkälti vain kotona ja se vaikutti myös hänen harjoituksiinsa. Santeri Hostikan saapuminen Lahteen kuitenkin helpotti arkea. Nykyään Sadatia kutsutaan kopissa jo tuttavallisesti Äffäksi (F).

– Pari ensimmäistä viikkoa olivat todella vaikeita. Yksinäisyys ja jopa ruokailu toivat haasteita. Santun tulo helpotti paljon, Sadat jakaa kiitosta toiselle FC Lahden nuorukaiselle.

Sadat on saanut Lahdessa jakaa jo muutamia nimikirjoituksia etenkin nuorille junioreille. Nimmarien jakaminen tuntuu kuhnurihyökkääjästä hyvältä. Junioreille hänellä on yksi selkeä neuvo: ”- Joka päivä kentälle!”

Fareed Sadatin debyyttiosuma kohdassa 5:57 >> https://www.youtube.com/watch?v=ArdePHnIJPU


Kuva: Juha Tamminen

Haastattelu Tommi Leirilaakso

Haastattelu julkaistu aiemmin FC Lahti – RoPS -ottelun käsiohjelmassa 17.7.2016.