Lassi Forss – Isän jalanjäljissä

Lahtelaisen juniorituotannon helmi, 19 vuotta alkuvuodesta täyttänyt Lassi Forss, aloittaa FC Lahdessa jo kolmannen kautensa. Nuorisomaajoukkueiden vakionimi on ehtinyt debytoida Veikkausliigassa jo kaudella 2019 ja on sittemmin pikkuhiljaa ottanut joukkueesta isompaa roolia.

Kuluneella harjoituskaudella päävalmentaja Ilir Zenelillä on riittänyt luottoa laitapuolustajana viihtyvän nuorukaisen osaamiseen ja jälki on ollut vakuuttavaa – Forss on yksittäisiä virheitä lukuun ottamatta pelannut kuin aikamies. Kaikki merkit viittaavatkin siihen, että pienen hiljaiselon jälkeen, olemme seuraavan lahtelaisen jalkapalloilijan läpimurron kynnyksellä.

FC Kuusysin junioripolun läpi käynyt Forss on jalkapalloilija ja ”kyykkäläinen” jo toisessa polvessa. Isä Jari Aro pelasi aikanaan 80-luvulla FC Kuusysissä hyökkääjänä ja ehti uransa aikana saavuttaa pari SM-mitaliakin kuuluen esimerkiksi vuoden -84 mestaruusjoukkueeseen.

Isän esimerkki sytytti kipinän pojassa ja teki seuravalinnasta helpon. Muutoinkin isä on näytellyt suurta roolia matkan varrella, sillä hän on toiminut viisivuotiaana jalkapallon aloittaneen Forssin joukkueen kakkosvalmentajana useiden vuosien ajan.

Isäänsä poikkeuksen poika tekee ainakin pelipaikan suhteen.

– Aloitin kärkenä, mutta olen koko ajan tippunut vähän alemmaksi. Päädyin toppariksi ja nyt olen jäänyt laitapakin rooliin.

Kaikki ikäluokat Kuusysissä läpi kolunnut Forss pelasi yhden kauden ajan FC Lahden A-junioreissa ja teki sen jälkeen kolmen vuoden mittaisen sopimuksen liigajoukkueen kanssa ollessaan vasta 16-vuotias.

Kansallisen tason talentti Forss on ollut pitkään. Siitä kertoo maaotteluiden saldo, joka huitelee Forssin omien sanojen mukaan 20–30 ottelun välimaastossa.

– Minut valittiin ihan ensimmäisiin U-15-poikamaajoukkuepeleihin mukaan. Olisinko ollut siitä lähtien ikäluokkani jokaisella leirillä yhtä lukuun ottamatta, missä on pelattu maaottelu, Forss laskeskelee.

Muutama vuosi sitten Forss tajusi, että jalkapallon pelaamisesta voisi oikeasti saada leipätyön. Nuorempana haaveet ammattilaisuudesta eivät juuri pyörineet mielessä.

– Vasta 16-17 -vuotiaana aloin tajuamaan, kuinka hyvä oikeasti olen oman ikäisekseni, Forss heittää.

Kausi 2019 meni Forssin osalta puhtaasti sisäänajossa. Forss harjoitteli liigajoukkueen mukana, mutta pelasi pääasiassa Lahden Reippaassa miesten Kakkosta ja joitakin pelejä myös Lahden A-junioreissa. Loppukaudesta 2019 Forss sai tulikasteensa liigapelissä, kun hän nousi avauskokoonpanoon SJK:a vastaan haastajasarjan ottelussa. Lisävastuuta tuli myös tappiollisessa Eurolopputurnauksen pelissä HJK:ta vastaan.

– Tuntui erittäin hyvältä debytoida. Vähän oli kyllä jalat puhki pelin lopussa, mutta se on normaalia. Voin myöntää, että jännitti pikkuisen – se on hyvä olla pieni jännitys ennen peliä, Forss tietää.

Kauden 2019 jälkeen valmennusvastuu Lahdessa vaihtui, kun Sami Ristilä jätti tehtävänsä ja hänen tilalleen palkattiin Zeneli. Viime kauteen lähdettäessä Forss oli ehtinyt nostaa omia osakkeitaan joukkueen sisäisessä rankingissa. Talvikaudella peliaikaa tuli hyvin ja otteetkin olivat lupauksia herättäviä. Sitten maailmantilannetta ravisteli koronaepidemia ja toiminta jalkapallon puolella laitettiin seisahduksiin. Liigakausi päästiin lopulta aloittamaan heinäkuussa, mutta Forssin hanat peliminuuttien suhteen kuivuivat.

Pelituntumaa täytyi ensin hakea Reippaan paidasta ja heinä-elokuun taitteessa Forss lähetettiin hakemaan kokemusta lainajaksolle Ykkösessä pelanneeseen MYPAan. Päävalmentajana Myllykoskella toimi Forssille ja FC Lahdellekin tuttu Ilkka Mäkelä.

Lainajakso MYPAssa sujui erinomaisesti. Pelistä toiseen Forss kellotti täysiä 90-minuuttisia ja sai kentän puolella itseluottamukselle elintärkeitä onnistumisia. Kaiken kaikkiaan vastuuta tuli yhteensä kahdeksassa Ykkösen ottelussa.

– Se vei minua eteenpäin paljon. Ykkösessä oli yllättävän hyvä taso. Siellä on entisiä liigapelaajia ja paljon nuoria pelaajia. Ei siellä helpolla päässyt todellakaan, Forss kertoo.

Piipahtaminen Ykkösen puolelle kannatti siinäkin mielessä, että loppukauden aikana vastuuta siunaantui myös liigan puolelle kolmessa ottelussa.

– Ne pelit menivät erittäin hyvin mielestäni. Varsinkin Honka-peli, jossa olin aika liekeissä, Forss hymyilee tyytyväisenä.

Tulevaan kauteen valmistautuminen on Forssin osalta sujunut mallikelpoisesti. Harjoitus- ja Suomen Cup -otteluissa Forss on päässyt pelaamaan paljon ja mikä tärkeintä – pelit ovat sujuneet duurivoittoisesti.

– Klubi-peli meni erinomaisesti. KTP-pelissä pelasin topparia, mutta ei siinä ollut ongelmia.

Lohkovaiheen päättäneessä vierasottelussa HIFK:a vastaan Forss oli epäonnen soturi, kun kotijoukkueen Jeremiah Streng pääsi irtautumaan hänen miesvartioinnistaan, ja tekemään ottelun ainoan osuman.

– HIFK-pelissä tuli se yksi virhe. Onneksi se tuli tähän aikaa kaudesta. Toivotaan, että se oli tämän kauden ainoa virhe. Vaikka tiputtiinkin Suomen Cupista, niin mieluummin otan sen virheen Cupissa kuin Veikkausliigassa, Forss miettii.

Lahden puolustuslinjan nimilistaa katsomalla on selvää, että jokaisen peliminuutin eteen saa tehdä töitä. Laitapuolustajan tontille on tyrkyllä esimerkiksi sellaisia nimiä kuin Kari Arkivuo, Jean-Christophe Coubrounne ja Teemu Penninkangas, jotka kaikki ovat liigatasolle hyvin rutinoituneita pelimiehiä.

– Odotan paljon peliaikaa itselleni, että pääsisin kehittymään myös kentällä, eikä pelkästään treeneissä. Näen sen realistisena, että pystyn haastamaan ”Kallua” ja ”Kuprua” peliajassa. Se nähtiin jo viime kauden lopussa, että pystyn pelaamaan Veikkausliigassa hyvällä tasolla, Forss lataa itseluottamusta uhkuen.

Forssia on nähty enimmäkseen laitapuolustajan ja wingbackin rooleissa kummallakin puolella kenttää riippuen joukkueen sen hetkisestä tarpeesta. Laitahyökkääjän roolikin on hänelle tuttu, sillä MYPAssa hän pelasi pari peliä kyseisellä tontilla.

Mikäli Forss saisi itse päättää, pelipaikka löytyisi kentän vasemmalta puoliskolta, joka on hieman epätyypillinen vastaus oikeajalkaiselle pelaajalle.

– Vasen laitapakki tai wingback ovat suosikkipelipaikkani. Tykkään pelata enemmän vasemmalla, en oikein tiedä miksi. Maajoukkueessakin olen pelannut aina vasemmalla. Ehkä siinä on se, että pääsee leikkaamaan keskelle. Minulla on myös ihan hyvä vasuri, niin pystyy käyttämään sitäkin, Forss pohtii.

Omaa pelaajaprofiiliaan Forss analysoi kypsästi.

– Vahvuuksiani ovat 1 vs. 1 -puolustaminen ja yleinen peliäly. Sitä tietää minne liikkuu ja osaa vähän aavistaa vastustajan liikkeitä. Juoksuvoimani on myös aika hyvä. Teknillisiä asioita voi vielä kehittää. Ne eivät ole vielä huipputasoa ja yritän kehittää niitä päivittäin.

Päävalmentaja Zeneli kuvailee suojattiaan vuolain sanankääntein ja rivien välistä voi lukea, että Forss tulee saamaan näytönpaikkansa.

– Lassi on laitapuolustajana erittäin hyökkäävä, eikä pelkää vastuuta ja mahdollisuuksia.Hän on sähäkkä, henkisesti vahva, fyysisesti kehittymässä koko ajan ja taidollisesti jo riittävällä tasolla, että pystyy suoriutumaan, Zeneli arvioi.

– Hän on nostanut tasoaan viime kaudesta kokonaisvaltaisesti. Tänä vuonna häneltä odotetaan vielä enemmän selkeätä läpimurtoa ja oman paikkansa ottamista, Zeneli jatkaa.

Kaudelle 2021 FC Lahti on onnistunut kasaamaan varsin vahvan ja tasapainoisen miehistön. Viime kauden pelaajarungosta on pystytty pitämään iso osa ja lähtijät on onnistuttu paikkaamaan hyvillä pelimiehillä.

– Oli hyvä, että saimme pidettyä paljon viime kauden runkopelaajia, ettei runko vaihdu hirveästi. Saimme uusia vahvistuksia, kuten (Antonio) Reguero, (Javi) Hervás ja uusi kärki Chinedu Geoffrey. Mielestäni he ovat hyviä vahvistuksia meille ja tuovat uutta maustetta peliimme.

Viime kaudella Lahden otteita leimasi ajoittain epätasaisuus. Forss uskoo, että oppirahat on maksettu ja luvassa on viime kautta parempi kausi.

– Uskon, että olemme menneet viime kaudesta paljon eteenpäin joukkueena. Viime kausi oli Ilirin ensimmäinen kausi ja muutenkin oli taas vähän tuore homma pelaajiston ollessa uusi.

Maaliskuussa valmistautuminen kauteen koki kolauksen, kun joukkueen sisällä todettiin koronatartunta ja sen vuoksi koko joukkue määrättiin kahden viikon karanteeniin. Karanteenin aikana pelaajat noudattivat henkilökohtaisia fysiikkaohjelmiaan, jonka lisäksi etänä järjestettiin yksilö- ja joukkuepalavereja.

– Tietenkin se valmistautumiseen vähän vaikuttaa, mutten usko, että se tulee näkymään yhtään kauden alussa, koska kauden alkuakin siirrettiin.

Täysipainoisesti futikseen satsaavan Forssin veri vetää ulkomaan pelikentille monen muun nuoren pelaajan tapaan.

– Isoin tavoite on päästä pelaamaan ulkomaille tietenkin. Hollanti olisi kiva. Siellä on huippupelaajia ja paikallinen kulttuurikin on kiinnostava.

Tervettä itseluottamusta puhkuvasta Forssista löytyy valmentajansa mukaan useita puolia.

– Lassi on sopusuhtainen sekoitus unelmavävyä ja samalla vähän taistelijaa. Tarvittaessa hänellä on terävät kynnet, mutta muuten hän on hyvin herttainen ja lämminsydäminen ihminen sekä ottaa huomioon myös muut, Zeneli kuvailee.

Jää nähtäväksi, kuinka teräväksi Forss on kyntensä hionut ja onnistuuko hän tarraamaan kiinni vakituisesta pelipaikasta Lahden nimivahvasta puolustuslinjasta jo tulevalla kaudella. Ennusmerkit ovat kuitenkin hyvät, eikä tarvitse edes vetää ”kotiinpäin” todetakseen näin – siispä numero 16 tarkkaan seurantaan!

Teksti: Miko Heikkinen

Kuva: Lauri Ilola